Önümüzdeki 5 gün boyunca
WELLNESS

Bilinçsiz Vitamin Mi Tüketiyorsunuz?

28 Kas 2021

Özellikle kış aylarının da gelişiyle beraber vücudumuz hastalıklara karşı her zamankine göre biraz daha fazla açık olabiliyor. Durum böyle olunca birçoğumuz ek takviye edici gıdalara, vitaminlere ve benzeri ürünlere yönelebiliyoruz. Fakat bunu yaparken unuttuğumuz çok önemli bir nokta var ki o da vitaminlerin birer ilaç ya da tedavi yöntemi olmadığı. Aynı zamanda “enerji kazanmak” gibi beklentilerle de oldukça talep gören vitaminler, eğer bilinçsizce kullanılırsa sağlıksal fonksiyonlarımızı ciddi boyutta bozabilir. Özellikle karaciğer ve böbrek fonksiyonlarımız için bir tehdit oluşturan bilinçsiz vitamin tüketimi ile hastalıklardan korunmak isterken tam tersine hastalıklara davetiye de çıkarabiliriz. Peki bilinçsiz tüketilen vitaminlerin etkileri neler olmakta ve biz nasıl tüketiyoruz? Bu yazımızda detaylarıyla sizler için kaleme alıyoruz!

Ağırlıklı olarak düzenli beslenen sağlıklı yetişkin bireylerin gıdalarına ek bir de vitamin almalarına normalde gerek olmamakta. Fakat kendimizi halsiz ya da hasta olacakmış gibi kırgın hissettiğimizde vitaminlere yönelebiliyoruz. Herhangi bir vitamin eksikliğimiz yoksa dışarıdan takviye olarak bunu almak sakıncalı olabilirken bu vitaminler aslında doktor tavsiyesi ve kontrolünde alınmakta. Biliçsiz bir şekilde tüketilen vitaminler gereğinden fazla alınabilir ve bu da karaciğeri fazladan yorması, böbrek fonksiyonlarına birtakım hasarlar vermesiyle beraber taş oluşumu ile mide sorunlarına sebep olabilmekte. Yani aslında gereksizce fazladan tüketilen vitamin için net olarak zararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin, yeterince güneşe çıkmadığınızı düşünerekten D vitamininizin eksik olduğuna inanıp bunun için ek olarak D vitamini tüketiyorsunuz. Bunu yaparken D vitamini seviyelerinize bile baktırmadan bilinçsizce kullanmanın olumsuz etkileri söz konusuyken aslında D vitamininin olumlu etkisini de alamamış oluyorsunuz. İhtiyaçtan fazla alınan D vitamini belli bir zamandan sonra kandaki kalsiyum seviyelerimizin yükselmesine yol açabilir. Yükselen kalsiyum seviyesi bazı kişiler için kulağa iyi bir şeymiş gibi gelebilir fakat durum ne yazık ki öyle olmamakta. Fazla kalsiyum böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkilerken böbrek taşlarına da neden oluyor. Bir diğer vitamin olan A vitamini ise yine dışarıdan ek olarak alındığında vücutta biriktiğinden dolayı karaciğeri zorlayıp hasara sebep olmakla beraber karaciğer zehirlenmesine de yol açabilmekte.

Takviye olarak alınan vitaminlerden en sık tercih edileni olan C vitaminine geldiğimizde ise şunu söyleyebiliriz ki fazla alınan C vitamini vücudumuzdan idrar yoluyla atılmakta. İhtiyaçtan fazla alınan C vitamininin etkisi diğer vitaminlerinki kadar fazla olmamakla beraber fazla olumsuz etkisi de bulunmamakta. Fakat yine de bu, değerlerimize baktırmadan bilinçsiz bir şekilde C vitamini almamız için bir sebep olamaz. Uzun süreler boyunca fark etmeden aldığımız yüksek seviyede C vitamini, ilerleyen dönemde mide sağlığımıza etki edebiliyor. C vitamini, midemizin asidini artırdığı için bu yapısına zarar verebileceği söylenmekte. C vitaminiyle ilgili güzel şey ise bunun günlük gıdalardan kolay bir şekilde zaten alınabiliyor olması oluyor.

Vitaminlerle ilgili bilmeniz gereken en önemli iki nokta: Hepimizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve vitamin düzeyleri farklı olurken vitaminleri günlük beslenmemizde doğal yollarla almayı tercih etmeliyiz. Bu iki nokta sağlığımız için oldukça öneme sahip olmakta. İlerleyen yaşla beraber vitaminlerin besinlerden emilimi de azalmakta. Bu yüzden ileri yaşlarda ek vitamin takviyeleri gerekebiliyor. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen tüketim miktarları ise “RDA” olarak ifade edilmekte. Doğru ve dengeli bir beslenmeyle zaten gerekli tüketim miktarını besinlerle doğal yoldan alabilmemiz mümkün olmakta. Burada kilit nokta mevsimine göre beslenip, o mevsimin besinlerinden faydalanmak oluyor. Böylelikle vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin miktarını ek takviyelere gerek kalmadan alabilmiş oluyoruz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?