Önümüzdeki 5 gün boyunca
BİLİM Zoom, Scope

Beyaz Perdeden Referanslarla ChatGPT: Ürkütücü ve Hayranlık Uyandırıcı bir Chat Bot

27 Ara 2022

Bu yazıyı okurken, “Sadece bir yapay zekâ! Abartma” diye başlayıp, “Bu nasıl bir yapay, zekâ, ürkütücü ve hayranlık uyandırıcı” seviyesine çıkmanız bir dakikanızı filan alacak diyebilirim. Bugün size yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI’in GPT-3.5 dil modelini temel alan sohbet robotu Chat GPT'iyi anlatacağım. Teknik taraflarından ziyade bugün size aktardıklarım deneyimsel görüşler olacak çünkü bizzat beta sürümünü heyecanla denedim ve denediğim an hissettiğim iki duyguyu başlıkta topladım: Ürkütücü ve hayranlık uyandırıcı! Kısa bir süre sonra da bu duygu tam olarak şuna dönüştü, “Bu bizi bitirir ama akıl almaz derecede muazzam” Stockholm sendromu gibi tıpkı. Sonunuzu getireceğini bile bile âşık olursunuz ya tam olarak öyle bir buluş, gerçekten bir devrim… Hadi gelin yanaşın, daha detaylı konuşalım….

Karşınızda her şeye mekanik cevap veren bir yapay zekâ yok. Üstün zekalı bir insanla sohbet etmek gibi ChatGPT ile chatleşmek. Hatalarını kabul ediyor, yanlışlarını düzeltiyor, terimleri düzeltip geliştiriyor, istenen şeyi reddedebiliyor. Kod yazabiliyor, metin yazabiliyor, senin için iş fikri geliştiriyor, işini geliştirmek için fikirler sunabiliyor. Böyle sıra sıra sayınca, bir gecede işinizden oluyorsunuz gibi hissettirmiyor değil doğrusu. Zaten değineceğim yanı da daha çok biz insanları, meslekleri, yetkinliklerimizi etkileme kısmı.

HER filminden bir kare...
Bu kısma detaylı girmeden önce size Chat GPT’ yi daha anlaşılır kılmak için iki filmi örnek göstereceğim keza ChatGPT ile chatleşirken direkt olarak bu iki film geldi aklıma:  Her (Aşk) ve Transcendence (Evrim) filmi. Transcendence’de Dr. Will Caster (Johnny Depp), büyük buluşlar yapmış, şimdilerde ise bir önemli yapay zekâ projesini yürüten bir bilim insanı teknoloji karşıtı birtakım radikal grupların tepkisini çeker ve bu grup tarafından saldırıya uğrar. Yaşamını kaybedince kendisi gibi bilim insanı olan eşi Evelyn, Will'in beynini gelişmiş bir süperbilgisayara entegre edince Will'in bedeni ölse de zihni yaşamaya devam eder ve  eşiyle yeniden iletişime geçer ve tıpkı Will hala hayatta gibi aynı diyalogları izlemeye devam ederiz. Yönetmenliğini Wally Pfister'ın üstlendiği senaryosu Jack Paglen'e ait olan bu film ChatGPT’yi anlatabilmek için önemli bir referans çünkü karşınızda bir yapay zekadan çok bir insanın varlığını hissettirecek doğrultuda cevaplar verebiliyor. Bir noktadan sonra, asosyal insanlar için gerçek bir arkadaş ya da sevgiliye dönüşme ihtimalini bile düşünmedim değil. İşte bu aşamada da referans filmimiz HER!

Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlıyor, hayata karşı heyecanını kaybediyor ve bir gün karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişiyor. Kusursuz bir yapay zekâ programı sunan yeni bir işletim sistemi, onu son derece çekici bir yapay zekâ olan Samantha ile tanıştırıyor. Siri gibi düşünebilirsiniz ama asla robotik değil, tüm diyalogları akıcı şekilde sürdürebiliyor, chat sexting dahil. Sanal bir varlık olan ve sadece bir sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırıyor kendisine aşık ediyor. Ağır bir depresyonun içerisinde olan kahramanımız, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başladığında yapay zeka programıyla arasındaki ilişkinin de gitgide tuhaflaştığını fark eder ve sanal bir robot ile aşk yaşamaya başlar.1999'da Being John Malkovich filmiyle Oscar adaylığı kazanan çok yönlü sinemacı Spike Jonze'un son uzun metrajlı filmi, yalnızlık ve yaratıcılık sıkıntısı çeken bir yazarın dram ve komediyle yoğrulan öyküsünü beyazperdeye taşırken gelecekte görmemiz muhtemel bir yapay zekâ gerçeğini de gözler önüne seriyor diyebiliriz ki ChatGPT ile bence bu noktaya yaklaştık gibi.

görsel: blog.volody.com
ChatGPT henüz test aşamasında olmasına rağmen gerçekten olağanüstü olduğunu düşündüğüm kabiliyetleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Hatta ChatGPT'nin Google'ın yerini alacağı dahi konuşulsa da bence çok çok farklı yanlarıyla onun önüne bile geçecek diyebilirim. ChatGPT'yi diğer chatbot'lardan ayıran özellikler temel bazı özellikler var. Öncelikle OpenAI tarafından geliştirilen Chat GPT, neredeyse her şeyi bilen kişisel bir öğretmen gibi ve kesinlikle robotik değil oldukça doğal şekilde sorulara cevaplar verebiliyor. Bu sebeple de Google'a alternatif olarak gösteriliyor. Ama dediğim gibi Google’ın önüne geçecek çok artısı var. Mesela Google size kod yazamaz ya da bir metin içeriği üretemez veya iş fikri geliştirip geliştirdiği iş fikrine sizin beklentilerinize yönelik kreatif sloganlar bulamaz.

ChatGPT'ye kreatif bir metin yazmak için gerekli olan adımları sordum ve gayet mantıklı ve yönlendirici bir maddeleme yaptı.
Temel akademik makaleler, edebi metinler, film incelemeleri gibi detaylı başlıklarda size içerik üretebiliyor olması burada biz metin yazarlarını endişeye düşürecek bir özellik diyebilirim, şayet beta sürüm bile böyle yetenekliyse ardından olacaklar bizleri işsiz bırakmaya yetecek diye düşünüyorum. Diğer yandan kod yazma, bir kodda eksik kısımları bulma, kodu farklı özelliklerle geliştirme gibi yetenekleriyle de kodlama yapan arkadaşların korkulu rüyası olabilir. İşsizlik malum, can sıkıcı… Tüm bu istihdam tehlikelerine karşın insan hayran kalmıyor değil doğrusu.

Ben bizzat deneyerek chatleşmemizden bazı ekran görüntüleri alarak sizinle aşağıda paylaşıyorum. Örneğin ChatGPT'ye film şirketim için slogan bulmasını istediğimde saniyeler içinde birden fazla ilgili slogan önerisi suncu. Sizler de denemek isterseniz, bilgisayar veya telefonunuzdan https://chat.openai.com web sitesini açıp OpenAI üyeliğiniz varsa "Log in" butonuna basıp hesabınıza giriş yapın. Hesabınız yoksa "Sign up" butonuyla üye olarak giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ChatGPT'yi kullanmaya başlayabilirsiniz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?