Pexels
BİLİM

Bakteriler Hakkında 9 Gerçek

19 Ara 2021

Bakteriler hem canlıların içinde hem de dışında neredeyse her ortamda var olabilen mikroskobik canlılardır. Bazı bakteriler canlı yaşamını tehdit etse de aslında çoğu bakteri belirli bir olumlu amaca hizmet eder. Bugün birçok bakteri türü endüstri ürünlerinde, hatta tıbbi endüstri ürünlerinde kullanılıyor. Dolayısıyla, ne kadar kötü bir üne sahip olsa da aslında bakteriler, bitki ve hayvan yaşamını destekleyen, ekolojiye ve kendi ekosistemlerine katkı sağlayan “olumlu” varlıklardır. İnsan vücudunun büyük bir oranının bakterilerden oluştuğu düşünüldüğünde onlarsız bugün olduğumuz hâle gelemezdik. İşte varlığımızı borçlu olduğumuz bakteriler hakkında 9 gerçek!

Pexels

Bilinen en eski yaşam formu


Bakteriler 3.5 milyardan daha fazladır gezegendeler. Bu da onları dünyadaki bilinen en eski yaşam formu yapıyor. İnsanın, yani Homo Sapiens diye tarif edilen modern insanın 100 bin yıllık bir tarihi olduğu düşünüldüğünde bakteriler evrenin en kadim varlıklarından biridir. 

Pexels

Çok hızlılar


Bakterilerin yavaş ve atıl varlıklar olduğu düşünülse de aslında oldukça hızlıdırlar, hatta çok hızlıdırlar. Bir bakteri, bir saniye içerisinde vücut uzunluğunun 100 katı hareket edebilir. Bir balığın bir saniyede vücut uzunluğunun ancak 10 katı hareket edebildiğini hesaba kattığınızda bu oran epey büyüktür.

Pexels

Onları yiyoruz


İnsan vücudundaki ortalama bakteri sayısı 38 trilyondur. Ortalama bir vücuttaki toplam insan hücresi sayısı ise 30 trilyondur. Rakamlara bakıldığında aslında vücudumuzun yarıdan fazlası bakterilerden oluşuyor. Vücudumuzu onlarla paylaşıyoruz. Üstelik onları her gün yiyoruz! Gün içerisinde yediğiniz yoğurt ve peynir gibi ürünlerin hepsinde yoğun miktarda bakteri bulunuyor. 

Pexels

Çoğu iyi


Aslında yoğurt gibi ürünler aracılığıyla dışarıdan aldığımız bakteriler oldukça yararlıdır. Sindirim sistemimize yardımcı olurlar ve kötü bakterileri vücudumuzdan atmaya çalışırlar. Diğer taraftan şöyle ilginç bir gerçek vardır: Dünyadaki bakterilerin sadece %1’i insanı hasta edebilir. Bir başka deyişle %1’den hareketle %99’u kötülüyoruz. 

Pexels

1674 yılında keşfedildiler


İnsanlık 1674 yılına kadar bakterilerin varlığından habersizdi. Hollandalı bilim insanı Antonie van Leeuwenhoek, yeni icat edilmiş bir mikroskop ile insan ağzındaki bir bölgeyi incelerken bakterileri fark ediyor. Yani bakterilerin varlığından tesadüf eseri haberdar olduk.

Pexels

Hızlı uyum sağlıyorlar


Bakteriler koşullara çok hızlı adapte olurlar. Bu yüzden bakteriler üzerinde aynı etkiyi sürekli gösterecek antibiyotik geliştirmek çok zordur. Eğer çok fazla antibiyotik alırsanız bakteriler aldığınız ilaçlara dirençli hâle gelebilir. 

Pexels

Tek hücreliler 


Bakteriler tek hücrelidir, yani tek bir basit hücreden meydana gelirler. Dünyanın bilinen en eski yaşam formu aslında oldukça “basit” bir canlıdır.

Pexels

Farklı şekillere sahipler


Bakteriler çoğunlukla küre, çubuk veya spiral şeklindedir. Bazı bakteriler ise değişiklik gösterebilirler ve virgül veya tirbuşon şeklinde olabilirler.

Pexels

Hayatta kalmak konusunda uzmandırlar


Bakteriler koşullara çok hızlı adapte oldukları için hayatta kalmak konusunda uzmandırlar. Kaplıca gibi aşırı sıcak ortamlarda ya da radyoaktif atıkların bulunduğu bir yerde bile hayatta kalabilirler. 3.5 milyarlık tarihinin son 100 bin yılını insanlarla yaşayan bir varlıktan daha azı beklenemezdi. 

Sonuç olarak bakteriler, 3.5 milyarlık tarihleriyle en eski yaşam formu olmakla birlikte aynı zamanda yeryüzünde en çok bulunan organizmalardır. Yeryüzünde yaklaşık beş milyon trilyon trilyon (yazım hatası değildir) bakteri olduğu tahmin ediliyor. Sadece tek bir basit hücreden oluşan bu varlıklar volkanik bölgelerde, radyoaktif atıkların içerisinde, denizlerin en derin noktalarında, Antartika’nın en soğuk bölgelerinde varlıklarını kolayca sürdürebilirler. 

Görüldüğü gibi bakteriler her ne kadar tek bir hücreden oluşsalar da sıkıcı olmaktan çok uzak büyülü varlıklardır.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?