Önümüzdeki 5 gün boyunca
WELLNESS

Bağırsak Dostu Kefir Hakkında Her Şey

11 Kas 2022

Bağırsak sağlığının aslında bütün sağlığınızı etkilediğini biliyor muydunuz? Sağlıklı bir bağırsak florası hem mutlu olmanızı hem de mevsimsel hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa karşı bedeninizi korumanıza yardımcı oluyor. Bunun için de düzenli olarak probiyotik tüketmek gerekiyor. Hem rahatlıkla ulaşacağınız hem de bağırsak floranızı düzenlemek için en faydalı probiyotik olan kefir hakkında her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Bağırsak sağlığımız hem sinir sistemimizi hem de ruh halimizi etkiliyor. Yani mutlu bir insan olmak sağlıklı bir bağırsak sağlığından geçiyor. Üstelik bağırsaklarımız bağışıklık sistemimizi de etkiliyor. Başta mevsimsel hastalıklar olmak üzere; kanser ve immün sistem gibi hastalıklar da bağırsak floramızın temizliğine bağlı. Bunun için de hem probiyotik hem de prebiyotik içeren gıdaları tüketerek; faydalı bakterilerin sayısını arttırmak ve bu bakterileri beslemek gerekiyor. Yoğurt, ayran, turşu gibi fermente gıdaların yanında kefir de iyi bir probiyotik kaynağı.

Kefir inek, keçi, koyun sütlerinden mayalanarak elde edilen ve tadı ayranın biraz daha ekşi haline benzeyen bir içecek. Bir bardak kefirin içerisinde toplam 120 kalori var. Protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, A vitamini, B1 vitamini, B12 vitamini ve E vitamini de içeren kefirin besin içeriği oldukça yüksek. Bu sebeple her sağlıklı insanın günde bir bardak kefir tüketmesi son derece faydalı.

Aslında kefirin hem doğrudan hem de dolaylı olarak sayılamayacak kadar faydası var. Bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaları temizleyerek bağışıklık sistemini destekliyor. Özellikle sık sık grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklardan mustaripseniz bağışıklık sisteminizin düşük olma ihtimaline karşı kefir tüketmenizde fayda var. İmmün fonksiyonları güçlendirmesiyle de bağırsak kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da koruma sağladığını söylemek mümkün.


Bağırsak sağlığına olan faydaları sindirim sisteminin düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Kabızlık, ishal, şişkinlik ya da düzensiz tuvalete çıkma problemlerinde kötü bağırsak florasından söz edebiliyoruz. Bazen de antibiyotikler gibi bağırsak florasını alt üst eden ilaçlar kullanmak zorunda kalmak da ciddi sindirim problemlerine sebep olabiliyor. Bunun için de düzenli kefir tüketimi yardımınıza koşabilir.

Kefir sadece bağırsak sağlığını etkilemiyor, aynı zamanda genital sağlığımızda da rol oynuyor. Vajinal akıntılar, vajinal enfeksiyonlar ve candida gibi vajinal mantarların oluşmasının sebebi vajinal floranın bozulması. Bu nedenle vajinal florayı dengede tutmak için de kefir içebilirsiniz.

Bir yandan da damar sertliğini ve kas kasılmalarını önlüyor. Kolesterol seviyelerini azaltarak kalp sağlığını da etkiliyor. Yine yüksek tansiyonu da dengeliyor. Ayrıca Tip 2 diyabetin yarattığı kan şekeri dalgalanmalarının da önüne geçtiğini söyleyebiliriz. 

Kalsiyum metabolizmasında da rol alan kefir kemik sağlığımızı da etkiliyor. Özellikle kadınlarda sıkça görülen ve yaş ilerledikçe artan osteoporoz gibi kemik hastalıkları kemik kırılmaları gibi problemlerde kalsiyum eksikliği önemli rol oynuyor. Kadınlarda ileri yaşlarda süt tüketimi azaldığı için yoğurt ve kefir gibi kalsiyum ve fosfor kaynakları günde bir porsiyon tüketilmeli.

Diyet döneminde de beslenme programlarına kefire sıkça yer verildiğini görmüşsünüzdür. Çünkü yağ oranının fazla olması, kötü beslenme ve obezite direkt olarak kötü bağırsak florasına dikkat çekiyor. Kötü bağırsak florası düzeltilemeden kilo verme serüveni son derece yavaş ve sorunlu geçecektir. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin yanında bağırsak florasını düzeltmelisiniz. Böylece yağ yakımı daha hızlanacak ve sindirim problemleri tamamen ortadan kalkacaktır.
Diğer yandan diyet döneminde açlık ataklarını engellemek ve kan şekerini dengelemek adına ara öğün yapmak son derece önemli. Hem tok tutacak hem de yağ yakımına katkı sağlayacak en iyi alternatiflerden biri olan kefiri; elma, armut gibi prebiyotik kaynaklarıyla beraber tüketebilirsiniz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?