pinterest
BİLİM

Atom Bombası Nasıl Çalışır?

03 Ağu 2023

II.Dünya Savaşı'nın bitmesine neden olan atom bombası, yeni bir dünyanın habercisi niteliğinde değerlendirildi. 6 Ağustos ve 9 Ağustos 1945 tarihleri, henüz savaşın bitmeden yeni bir savaşın farklı boyuta evrilerek süreceğini tüm insanlığa gösterdi: Soğuk Savaş... O günden bugüne gelişen teknoloji sebebiyle zenginleştirilen uranyumlar, denemesi yapılan atom bombaları ve muhtelif bölgelere ve kıtalara yerleştirilen balistik füzeler çevremizi sarmış vaziyette. Etrafımızda sessiz sedasız gelişmiş bu silah teknolojisine göz atacak, insanlığın neyle karşı karşıya olduğunu idrak etmeye çalışacağız sevgili okur, buyurun yazımıza.

2 Bardak
II.Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Hitler'in intiharı ve Almanya'nın müttefik güçlere teslim olmasının ardından savaşın biteceği tahmin edilir; fakat Mihver Devletleri'nin Doğulu ittifakı; Japon İmparatorluğu, son insanına kadar topyekün savaş verileceğini dünyaya duyurur. Mayıs 1945'te teslim olmuş Üçüncü Reich İmparatorluğu'nun -Nazi Almanya'sı- işlediği savaş suçları, harap olmuş ülkeler ve katledilmiş milyonlarca insan açığa çıkarken Japonlar direnmekte ve Pasifik'te savaşı sürdürmekte epey kararlıdır.

pinterest
Öyle ki; Iwo Jima gibi küçük bir ada için on binlerce askerini feda etmekten çekinmeyen bu millet karşısında Amerikalılar dehşetengiz duygularla ne yapacaklarını düşünürler. Haziran 1945'e geldiğimizde Müttefikler, savaşı kazanacak gibi dursa da on binlerce hatta yüz binlerce asker kaybetme ihtimalleri başta Amerikalılar olmak üzere tüm dünyayı korkutur. İşte tam burada sevgili okur, atom bombası devreye girecektir. 

Robert Oppenheimer önderliğinde halihazırda atom bombası için çalışmalarını sürdüren bilim insanları ve A.B.D başkanı arasında görüş alışverişi başlar. Dönemin Amerika Genelkurmay Başkanı Dwight D. Einshower ve A.B.D Başkanı Harry Truman, yüz binlerce Amerikan askerini ölümden kurtarmakta kararlıdırlar; bunun için yüz binlerce Japon sivil feda edilecektir. 

pinterest
6 Ağustos'ta Hiroşima, 9 Ağustos'ta Nagazaki, 1945'in yaz sıcağında Amerikan hava kuvvetleri tarafından vurulur. Atom bombasının korkunç gücü; yükselen ısı ve basınçla Japonya'nın bu iki büyük kentini adeta cehennem ateşinde yakar. Tahmini insan kaybının 114 bin ila 220 bin arasında olduğu bombalama sonucu, Müttefikler kesin zaferini ilan ederken insanlığın belki de en korkunç olayı yeryüzünde gerçekleşmiş olur. 

Bu acı felaket, insanlığın yeni bir döneme girdiğinin en büyük kanıtıdır. Peki, bir atom bombası nasıl çalışır? Bir atom bombası elde etmek için ne gibi bir teknolojiye ve argümanlara ihtiyaç vardır? Gelin sevgili okur, maalesef ki ölüme perde aralayan bu nükleer silahlara; atom bombası ve hidrojen bombasının ne olduğuna daha yakından bakalım.Öncelikle bir atom bombası elde edebilmek için uranyum ve plütonyum elementlerine sahip olmak gerekir.

pinterest
Atom altı parçacıkların; proton, nötron ve elektronların güçlü bir tepkimeye girebilmesi için fisyon yani ayrıştırma yöntemiyle uranyum-238, uranyum-235 adlı iki element çeşidine ihtiyaç vardır. Nükleer bombalar, bir atomun çekirdeğini, özellikle kararsız atomların çekirdeğini, bir arada tutan güçlü ve zayıf kuvvetleri içerir. Bir atomdan nükleer enerji çıkarmanın iki yolu vardır: Nükleer fisyon ile atomun çekirdeğini bir nötron ile ikiye bölerek bu enerjiyi açığa çıkarabileceğimiz gibi iki atomu bir araya getirip daha büyük bir atom oluşturarak da bu kuvvetli tepkimeyi oluşturabiliriz. 

300 milyon santigrad dereceye ulaşabilen sıcaklıklar için yukarıda belirttiğimiz uranyum ve plütonyum elementleri yanında berilyum elementine de gereksinim vardır. Hızlı bir şekilde tepkimeye giren bu elementler; saniyenin 550 milyonda biri gibi akıl almaz bir süreyle patlamanın ateşlenmesine yardımcı olur. Korkunç sıcaklıkların ve ani tepkimelerin etkisiyle oldukça dehşetli bir etki yaratan atom bombası yanında hidrojen bombasının kuvveti ise; yüzlerce defa tüm insanlığı ortadan kaldıracak güçte.

pinterest
Öyle ki; Soğuk Savaş Dönemi'nde hızla atom bombası yapma imkanına erişen ülkeler; Fransa, Birleşik Krallık, Çin gibi ülkeler Sovyetler Birliği ve A.B.D ile yarışır olurlar. Hidrojen bombasına sahip olmak için verilen bu devasa mücadelenin arkasında bu bombanın kudreti yatmaktadır. Atom bombasının hidrojen bombasının yalnızca bir tetikleyicisi olduğu ve açığa çıkan enerjinin atom bombasından yüzlerce kat fazla olduğu hesap edilirse, ülkelerin bu bombayı elde etmek isteyişlerindeki sebep ayan olur.

Nükleer savaşın iki ana kuvveti olan; atom ve hidrojen bombaları, kendi gücünü kötüye yoran bir varlık yani bizler için oldukça tehlikeli. Bu tehlikenin kapımızı her an çalabileceğini unutmamalı; dünya barışı için elimizden geleni yapmalıyız; çünkü geri döndürülemez bir nükleer savaş, yalnız bizi değil; tüm biyosferi de yok etmeye yeter de artar bile sevgili okur. Barışın egemen olduğu günler dileğiyle, şimdilik hoşça kalın.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?