SCOPE

Atıksız Yaşam İçin Basit Öneriler

24 Şub 2022

Tercih ettiğimiz tek kullanımlık ürünler nedeniyle her gün tonlarca atık üretiyor ve bunların öylece doğaya karışmasına izin veriyoruz. Bu ihmalkarlık da hava ve suyun her geçen gün biraz daha kirlenmesine ve gezegenimizin ömrünün giderek daha da kısalmasına neden oluyor. Ancak sürdürülebilirlik konusunda atılacak en önemli adımlardan biri olan "atıksız yaşam" ile bu gidişatı tersine çevirmek mümkün olabilir. Daha yaşanılabilir bir dünya için yaşamımıza dahil edeceğimiz ve evimizde kolaylıkla uygulayabileceğimiz basit önerileri sizler için derledik.

İngilizcede "Zero Waste" olarak adlandırılan sıfır atık uygulaması belirli ilkeler çevresinde konumlandırılmış 5 prensibi temel alır ve bu yüzden de 5D olarak kodlanır. "Düşün, Daha az tüket, Değerlendir, Değiştir, Dönüştür" eylemleri 5D'nin açılımı olarak ifade edilir. Buradan da anlaşılacağı üzere sıfır atık, üretilen atık miktarını olabildiğince azaltmaya ve böylece doğayı korumaya odaklanır diyebiliriz. Bu uygulamanın başarılı olabilmesi için de tek kullanımlık ürünleri tercih etmek ve geri dönüşümü mümkün olmayan malzemeleri satın almak yerine sürdürülebilirliği merkeze alan ürünleri benimsemekte fayda var. Ancak tahmin edileceği üzere atıksız yaşamı bir anda benimsemek ve bunu hayatımızın bir parçası haline getirmek elbette hemen mümkün olacak bir şey değil. Dolayısıyla da bu konuda aşama aşama ilerlemek ve kullanımımızı azaltarak yol kat etmek, uzun vadede işe yarayacak olan bir çözüm yolu olarak söylenebilir. Peki bunu nasıl gerçekleştirebiliriz?

Atıksız yaşamı hayatımızın bir parçası haline getirebilme konusunda adım atabilmek için ilk başlanması gereken yer, yaşam alanlarımız diyebiliriz. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz alanlar en çok tüketim yaptığımız ve dolayısıyla da atık ürettiğimiz yerlerdir. Doğal olarak da en çok çöpü buralarda üretiriz. Bu noktada da ilk yapılması gereken şey, üretilen çöp miktarını azaltmaya çalışmak olabilir. Örneğin haftada üç torba çöp üretiyorsanız bu sayıyı ikiye indirmeye çabalamakla işe başlayabilirsiniz. Atık azaltmak ve sürdürülebilir yöntemleri yaşama dahil etmek konusunda hayata geçirilebilecek eylemlerden biri de kompost yapmak olabilir. Besin, her canlının en temel ihtiyaçlarından biri olduğu için yiyecek tüketmek ve dolayısıyla da tüketim sonrasında besin atıklarının oluşması kaçınılmazdır. Ancak kullanılan her yiyecekten arta kalanları doğrudan çöpe göndermek, tüketim çılgınlığında artışa ve bir üründen alınacak olan maksimum faydanın da engellenmesine neden olur.

Bunun önüne geçilmesi için yapılacak olan en önemli şey doğal içerikli besinleri daha çok tercih etmek ve onları kullandıktan sonra oluşan atıkları da yeniden değerlendirmek olabilir. Örneğin bir yemeği yaparken kullandığınız sebze ve meyvelerin kabuklarını çöpe atmak yerine onları biriktirip gömerseniz, üzerinden biraz zaman geçtikten sonra kendi gübrenizi yapabilirsiniz. Ayrıca bazı sebze ve meyvelerin kabuklarını ya da kullanmadığınız kısımları biriktirip sonradan onları kaynatıp suyunu başka yemeklerde de kullanabilir ya da esans vermesi için karışımlar yapabilir ve kimi bitkileri temizlik için de değerlendirebilirsiniz. Bu durum hem doğal ürünlerden maksimum verim elde etmenize hem de sürdürülebilirlik açısından önemli bir adım atmanıza olanak tanıyacak yöntemlerden biri olarak söylenebilir.

Tasarruf etmek ve enerji tüketimini aza indirgemek gezegenin geleceği açısından alınabilecek önlemlerin başında geliyor. Atıksız yaşamı benimsemek noktasında yapılacaklar ise elbette yalnızca tasarruf etmekle sınırlı değil. Yaşamımızda benimsemiş olduğumuz pek çok yöntem ve alışkanlığın değiştirilmesi de atıksız yaşama geçiş yapma konusunda son derece büyük önem taşıyor. Örneğin yeme-içme alışkanlığınız ambalajlı ürünlerin çevresinde konumlanmış durumdaysa çevre dostu olan ürünleri tercih etmek adına araştırma yapmanızda ve bu tarz ürünlere yönelmenizde fayda olabilir. Ayrıca tek kullanımlık ürünler çevresinde karşıladığınız temel ihtiyaçlarınız varsa sürdürülebilirliği merkeze alan projelerin ürünlerini denemenizde fayda olabilir. Özellikle son dönemlerde daha fazla yaşamımızda olan sürdürülebilirlik kavramı, bu konuda yapılan pek çok çalışmayı ve üretilen yeni çevre dostu ürünleri de beraberinde getirdi diyebiliriz. Bu ürünlere karşı önyargılı olmamak da yine atıksız yaşamı benimsemek konusunda yapılabileceklerden biri olarak söylenebilir.

Atıksız yaşam konusu her ne kadar belli prensipler temelinde oluşturulmuş bir uygulama olsa da kavramın kökeninde gezegenin ve elbette doğanın geleceği yatar. Dolayısıyla da tüm canlıların rahat bir yaşam sürmesi aslında atıksız yaşamın ana temasını oluşturur diyebiliriz. Bunun sağlanabilmesi için de hepimizin elinden geleni yaparak gereken çabayı göstermesi en gerekli unsur olarak ifade edilebilir. Bu sebeple de "tek başıma neyi değiştirebilirim?" düşüncesinden uzaklaşarak ufak da olsa dünyamız için bazı eylemlerde bulunmak ve bunları birer alışkanlık olarak yaşamımıza dahil etmek gerekir. Yani konu yalnızca sıfır atık kapsamında adımlar atmaktan geçiyor. Bir anda çöpsüz bir yaşama elbette geçiş yapamazsınız. Ancak edindiğiniz ufak alışkanlıkların devamını getirmeniz bir süre sonra aşamalı bir şekilde ilerlemenize olanak tanıyacaktır. Bu da her insanın uygulamaya bir yerden başlaması durumunda zamanla nelerin değişeceğini gözler önüne serer nitelikte diyebiliriz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?