pexels
BİLİM

Araştırmacılar Aşı Yanıtlarının Neden Kişiden Kişiye Değiştiğini Anlamaya Çalışıyor

17 Kas 2022

Aşılar, bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en güçlü halk sağlığı araçlarından biri olsa da, herkes aşının etkisini aynı düzeyde göremeyebilir. Bir kişinin bağışıklık sistemindeki spesifik biyobelirteçler de dahil olmak üzere, aşıya yanıt veren bir bireyin etkili bir yanıt oluşturup oluşturmayacağında birçok faktör söz konusu olur. Ancak yine de şimdiye kadar bu faktörlerin geniş bir aşı yelpazesinde evrensel olup olmadığını gösteren bir kanıt bulunmaz.

1.5 Bardak

pexels
Nature Immunology'de yayınlanan bir meta-analizden elde edilen yeni bulgular, bazı insanların bağışıklık sistemlerinin aşılara farklı tepki vermesinden sorumlu olan biyolojik mekanizmaları inceliyor ve bu da aşıların geliştirilmesi ve uygulanması açısından küresel etkiler ortaya koyabilir. Araştırmacılar, farklı enfeksiyonlara veya aşılara verilen tepkileri incelemek amacıyla bir ulusal araştırma kurumları ağı olan, İnsan İmmünoloji Projesi Konsorsiyumu (HIPC) kapsamında çalışmalar yapıyor. Burada yapılan bir dizi çalışmanın parçası olarak, 820 sağlıklı genç yetişkinin moleküler özelliklerini analiz ettiklerini söylüyor. Aşılara karşı antikor yanıtı oluşturan spesifik biyobelirteçleri belirlemek bu konuda oldukça önemli oluyor.

pexels
Bu araştırmada katılımcılar, aşılamadan önceki inflamatuar yanıt düzeyine bağlı olarak ortak bir gen ekspresyonuna sahip üç endotipe veya gruplara ayrılıyor. Gruplar yüksek inflamatuar grup, düşük inflamatuar grup ve orta inflamatuar grup olarak kategorize ediliyor. Araştırmacılar, aşılamadan sonra katılımcılarda meydana gelen immünolojik değişiklikleri inceledikten sonra, aşıdan önce en yüksek düzeyde inflamasyona sahip olan grubun en güçlü antikor yanıtına sahip olduğunu belirtiyorlar. Emory Üniversitesi'nde biyoinformatik araştırma görevlisi ve makalenin ilk yazarı olan Slim Fourati, enflamasyon, genellikle kötü bir şey olarak tasvir edildiği için bu sonuca şaşırdığını söylüyor. Bu veriler, bazı iltihaplanma türlerinin aslında bir aşıdan daha güçlü bir tepki verebileceğinin de altını çiziyor.

pexels
Fourati, Profesör ve makalenin kıdemli yazarı Dr. Rafick-Pierre Sekaly ve ekibi, bu grup arasında spesifik biyobelirteçleri ve aşılama öncesi inflamatuar düzeyi karakterize eden hücresel özelliklerin, bir bireyin aşıya nasıl bir cevap vereceğini belirlemek açısından kritik rol üstlendiğini söylüyor. Fourati’ye göre, bağışıklık sisteminin hangi özelliklerinin daha güçlü bir yanıt sağladığına dair sahip olunan bilgilerle, aşılar bu yanıtı uyarması ve etkinliklerini en üst düzeye çıkarması mümkün olabilir. Ancak hala cevaplanması gereken çok soru var. Sağlıklı yetişkinlerde, gerçekleşen iltihap düzeyinin nedenini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Ek olarak Fourati, gelecekteki çalışmaların, bu biyobelirteçlerin, daha büyük yaş gruplarında ve bağışıklığı baskılanmış popülasyonlarda aşı korumasını nasıl kolaylaştırdığını analiz etmesi gerektiğini de vurguluyor.

pexels
Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Stanford Üniversitesi, Cincinnati Üniversitesi, Harvard Tıp Okulu ve Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan diğer üç HIPC çalışmasıyla eşzamanlı olarak yayınlanan bu bulgular, tüm bireylerde aşı yanıtının iyileşmesi için önemli bir adım olarak kabul edilebilir. Daha anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse, çeşitli aşı öncesi bağışıklık durumlarının, antikor yanıtlarını nasıl etkilediğinin daha iyi anlaşılması, bu durumları daha savunmasız bireylerde değiştirme olasılığının da önünü açabilir. Örneğin, bilim insanları daha zayıf bir bağışıklık tepkisine sahip olduğu tahmin edilen hastalara, daha fazla koruma ile ilişkili enflamatuar genlerini teşvik etmek için aşı ile bir adjuvan verebilirler. 
Bu çalışma, yeni aşıların geliştirilmesi için ve elbette daha verimli klinik deneylerin yapılmasına yardımcı olmak için ışık tutuyor. COVID-19 gibi salgın hastalıkların can aldığı bu yüzyılda, antikor yanıtının önemini anladığımız için belki de yeni aşı çalışmaları eskisine oranla daha çok dikkatimizi çekiyor. Aşı yanıtı profilini stabilleştirecek bu çalışmaların sonuçlarını heyecanla bekliyoruz.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?