Önümüzdeki 5 gün boyunca
freepik
SPOR Wellness

Antrenman Sonrası Karbonhidrat Tüketimi Şart mı?

17 May 2023

Yaz mevsimi yavaş kapımızı tıklamaya başladı, haliyle diyet ve spor telaşı da bununla paralel şekilde arttı. Hepimiz bikini ve mayolar için daha fit görünmek istiyoruz. Bunun için de spor salonunda saatlerce ter döküyoruz. Ancak spor yaparken nasıl beslenmemiz gerektiği kafamızda hala soru işareti. Protein mi tüketmeliyim, karbonhidrat yersem kilo mu alırım yoksa vücudum daha mı çok şişer? Yazımızda spor sonrası aklınızı kurcalayan bu sorulara cevap veriyoruz…

Spor konusunda birçoğumuz aşırı derecede motive olsak bile, beslenme işin içine girdiğinde durum ciddileşiyor. Böyle zamanlarda ya beslenmeye dikkat edilmiyor ya da bilgi eksikliğinden kaynaklı olarak yanlış beslenme vücudun daha çok harabiyete uğramasına sebep oluyor. Sosyal medyada ya da çevremizde sporla alakalı dolaşan bilgi kirlilikleri maalesef istemsiz olarak bizi yanlış ya da eksik beslenmeye itebiliyor. Özellikle sıkça duyduğumuz “karbonhidrat tüketimini sıfırla, proteini arttır” klişesi bu konuda ilk sırada. Gerçekten karbonhidratlar olmadan bu iş olur mu?

İlk etapta karbonhidratların spor sonrası ne işe yaradığını bilmek gerekiyor. Bizler ağır aktivite yaptığımızda enerji olarak vücuttaki glikojen depolarını boşaltıyoruz. Karbonhidratlar yoğun egzersiz sonrası kaybolan enerjinin tekrar yerine konulmasını sağlıyor. Bugün tükettiğiniz karbonhidratlar aslında yarınki spor performansınız için enerji depoluyor. Bu sayede vücudu daha hızlı toparlıyor.

unsplash
Sıfır karbonhidrat tüketimi egzersiz esnasında kan şekerinin düşmesi; titreme, baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilere de sebebiyet verebiliyor. Çünkü vücut kullanacak bir enerji bulamıyor. Bu nedenle sadece protein odaklı beslenmek, karbonhidratlara yer vermemek doğru değil. Proteinler kas kütlesini arttırmaya yarayan tek makro besin olarak düşünülse de; amino asitlerin kaslara daha hızlı ulaşmasını ve daha fazla kas büyümesini karbonhidratlar sağlıyor. Ayrıca protein sentezini arttırmaya ve proteinin parçalanmasını azaltmaya da yardımcı oluyor. Yani yoğun antrenman yaptığınız halde hala kas kütlesinin büyümesinde istediğiniz verimi alamıyorsanız, yeterli karbonhidrat almadığınıza emin olabilirsiniz.

unsplash
Stres hormonu olarak bilinen kortizol, yoğun antrenmandan sonra daha çok artıyor. Ancak agresif artışı bir süre sonra vücutta yıkıma sebep olabilir. Karbonhidratlar kan şekerini sabit tutarak kortizol düzeylerinin düşmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle kas kütlesi artışı istiyorsanız karbonhidrat alımını sıfırlamayı aklınızdan bile geçirmeyin

pexels
Gün içerisinde yeterli karbonhidratı aldığınızı düşünelim, buna rağmen antrenman sonrası hızlıca karbonhidrat almak şart mı? Burada da aslında nasıl bir antrenman yaptığınız konusu devreye giriyor. Ağırlık çalışma ya da HIIT gibi yüksek yoğunluklu antrenmanlar; glikojen depolarını tüketeceği için spordan sonra karbonhidrat tüketmek doğru bir tercih. Ancak tempolu yürüyüş, esneme ya da hafif tempoda pilates gibi antrenmanlardan sonra karbonhidrat tüketmek zorunda değilsiniz.

unsplash
Antrenmandan sonra ne tüketmeliyim? Burada en önemli şey karbonhidrat seçimi ve porsiyonlarını ayarlamak olacaktır. Normalde tam tahıllar, patates gibi sebzeler ya da kuru baklagiller kolayca depolanan ve kan şekerini düzenleyen kompleks karbonhidratlardır. Aynı zamanda kişiye uzun süre doygunluk hissi de verirler. Ancak bazı zamanlar vücut bunları sindiremeyecek durumda olur, böyle durumlarda bal, pekmez, mısır gibi basit karbonhidratlar tüketilebilir.
Yoğun bir antrenman sonrası ilk 1 saat her zaman önemlidir. Bu nedenle antrenman sonrası ilk saat içerisinde 20-50 gram arası karbonhidratı protein kaynaklarıyla beraber almak, egzersizden daha iyi verim almanıza yardımcı olur. Bu sayede hem glikojen depoları geri yüklenir hem de hasar gören kaslar onarılır.

unsplash
Ne yesek, ne yesek? Eğer tavuk ve pirinç pilavı gibi ağır bir öğün tüketmek istemiyorsanız, daha çok ara öğün gibi beslenmekte fayda var. Yoğurt ve meyve, fıstık ezmesi ve muz, hindi fümeli kepek ekmekli sandviç kolayca ulaşılabilecek ve tüketilebilecek spor sonrası öğün seçenekleri.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?