Pinterest
BUSINESS

Adım Adım Kişisel Markanızı Yaratın

06 Oca 2022

Aranızda kendi işini kurmak isteyen, cesur bir fikirle girişimci olmaya niyetlenen ve hatta bu fikirle hayallerinin peşinden koşmak için bağcıklarını bağlamaya hazırlanan var mı? Veyahut son dönemin gözde mesleklerinden biri olan influencer olmak için çabalayan var mı? Ne yapacağınız sizin işiniz olsun, ben size o yolda yürümeden önce almanız gereken bir reçeteden bahsedeceğim. Bugün çalıştığınız yerde veya gelecekte olmak istediğiniz pozisyonda ya da noktada başarılı olmak için önce kendinizi markalaştırmak zorundasınız. O halde gelin, birlikte adım adım kişisel markanızı yaratalım.

Kişisel Marka Nedir?


Sadece işletmelerin ticari marka olduğu günler çok eskilerde kaldı. Zaman, kendinizi markalaştırma zamanı artık. Tabii, bu olmadığınız bir kişi gibi davranarak farklı bir imaj yaratmanız anlamına gelmiyor. Lütfen bu konuda yanlış anlaşılmalar olmasın. Siz, kendiniz olarak markalaşacaksınız. Yeteneklerinizi, değerlerinizi, farklılıklarınızı belirleyip, – ki bazılarının henüz siz dahi farkında olmayabilirsiniz – onları ortaya çıkartarak ve bunları başkalarının görmesini sağlayarak kişisel markanızı yaratacaksınız. Kısaca kişisel marka, kişinin sahip olduğu değerleri, hayata ve iş yaşamına kattığı değerleri, imajı ve yarattığı fark gibi her şeyini tutarlı olacak şekilde dış dünya ile paylaşmasıdır.

Unsplash

Kendinizi Bir Fikirle İlişkilendirin


Bu konu ile ilgili kendimden örnek vereceğim. Henüz bir markayım diyemem elbette ancak birlikte çalıştığım insanlar, dostlarım, ailem veya benimle uzun sohbetler etmiş insanlar en az bir kere şu cümlemi duymuştur: “İmaj her şeydir!” Size garip gelebilir ama benim için öyle... Yaşları benimkine yakın olanlar ya da reklam severler hatırlar, Sprite yıllar önce “İmaj hiçbir şeydir, susuzluk her şey! Susuzluğunu dinle!” mottolu reklam sloganı ile hayatıma dokunmuştu. Benim için o günden sonra imaj çok önemli oldu. İmaj derken dış görünüşten söz etmiyorum elbette. İnsanlarda bırakmış olduğunuz izlenimden söz ediyorum. Bu bir konuşma tarzı, yazı stili, fırça darbesi, yaptığınız işle ilgili bir imzanız olabilir, ucu açık... Fakat ne olursa olsun, adınız yazmasa dahi o şey her ne ise size ait olduğu bilinmeli. İnsanlar gördüğünde yapanın siz olduğunu anlamalıdır. Ben Sprite markasının fikrini kendi yoluma uyarladım. Size göre çok önemli bir fikir değildir belki ama benim yolumda beni yansıtıyor. Siz Einstein'ın, Virginia Woolf’un, Freddy Mercury'nin ya da idol olarak aldığınız her kim varsa onun bir sözünü ya da hareketini baz alabilirsiniz. Yeter ki kendinizi bir fikirle ilişkilendirin.

Unsplash

Açık ve Net Olmalısınız


Öncelikle “Kendimi nerede ve nasıl görmek istiyorum?” sorusunun cevabını bulmalısınız. Başkalarının sizi görmesini istediğiniz şekilde değil, sizin kendinizi görmek istediğiniz şekilde yansıtmalısınız benliğinizi. Elbette tamamen şeffaf olmak zorunda değilsiniz. Sizin belirlediğiniz sınırlar içinde açık ve net olmalısınız. O nedenle maske takmamalısınız. Bir örnek vermek gerekirse, sosyal medya platformlarında Danla Biliç’in tarzı tuttuğu için siz de onun gibi olursanız başarılı olursunuz diye bir kaide yok. Birçok kişi bu yolu denedi ve başarısız oldu. Çünkü Danla, doğallığı ile sevildi. Onun normal hali de oydu, maskesi yoktu. Siz de kendi doğal halinizi yansıtın, kişisel markanızı yaratırken taklit etmeyin, sade, açık ve net olun ki rol yapmak zorunda kalmayın. Gerçek siz ile gösterdiğiniz kişi arasında fark olmasın ki başka ortamlarda arkanızdan “Hiç de göründüğü gibi biri değil!” denmesin!

Unsplash

Bazı Kitaplar Kapağına Göre Değerlendirilir


Evet, elbette kapak resmine göre kitap satın almak doğru değildir ancak lütfen biraz dürüst olalım, hangimiz bir kere bile bu şekilde kitap satın almadık ki? Aldık ve hatta almaya da devam edeceğiz. O zaman neden bu fikri bir tabu gibi reddediyoruz? Markalaşma yolunda sizin kapağınız dış görünüşünüz, unutmayın. O halde kişisel markanızı yaratırken dış görünüşünüzün önemi ile ilgili birkaç başlık inceleyelim.

Pinterest

Vücut Dilinin Gücünü Unutmayın


Vücut dilinin gücünü asla azımsamayın. İçinizde negatif fırtınalar koparken yüzünüz gülüyorsa, olmaz o iş. Unutmayın ki gözler ele verir her şeyi. Jestlerinizi, mimiklerinizi, ellerinizi, kollarınızı kullanmaktan çekinmeyin. Tabii bu, sürekli hareket edin anlamına gelmiyor. Doğru noktada, doğru zamanda, doğru hareketleri yapmalısınız. O yüzden vücut dili hareketlerini incelemenizi tavsiye ediyorum. Böylece yanlış bir hareket yaparak karşınızdaki kişilere istemediğiniz bir mesaj göndermemiş olursunuz.

Pinterest

İyi Bir Stiliniz Olsun


Kişisel markanızı yaratırken stilinize özen göstermelisiniz. Markalaşma sürecinde her şeyiniz ile tutarlı olmak zorundasınız. Tüm moda trendlerini takip edip her gün ayrı bir modda giyinip hatırlanarak bir kişisel marka yaratamaz, sadece moda kurbanı olursunuz. Nasıl olduğunuzun önemi yok. Stiliniz ister hippi ister romantik ister maskülen isterseniz de geleneksel bir tarzda olsun, bunun gerçekten de bir önemi yok. Sadece o stili ikinci deriniz gibi benimsemeli ve tüm dolabınızı o yönde seçimlerle doldurmalısınız.

Pinterest

Aksesuar Kullanımı


Bu konuda söyleyeceğim tek bir şey ve bir örnek var. Söyleyeceğim şey, sizi her zaman hatırlayacakları bir aksesuarınız olmalı. Örneğin elinizdeki bir şahmeran yüzük, şapka, eşarp ya da saç şekliniz, parfümünüz gibi herkese sizi hatırlatacak bir aksesuarınızın olmasına özen göstermelisiniz. Aksesuar konusunda vereceğim örnekse bana göre Türkiye’nin tek markalaşan kadını olan Betül Mardin olacak. Betül Mardin’in geçirdiği kazadan sonra bir bacağı diğerinden kısa kalmış ve kendisi, baston taşımak zorunda kalmış. O zamanlar hastane odasına gelen Ayla Algan ve Tunç Yalman, ona: “Sen kendine bir imaj yaratacaksın. Aldırmayan, ileri bakan, dimdik bir kadın olacaksın. Topalsan topalsın, ne var yani! Onun üzerine çıkacaksın. Bastonun hanımefendiliğinin simgesi olacak ve bir de eşarbın olacak,” demişler. Eşarp neden diye sorduğunda ise “O eşarbı sallayacaksın, herkesin gözü o eşarba takılacak, senin topallığın anlaşılmayacak.” Buyurun size fevkalade bir örnek. Vaktiniz olduğunda Betül Mardin’in TED X konuşmasını mutlaka dinlemelisiniz. O zaman bu sözlerim daha anlamlı gelecektir.

Siz, siz olun, eski siyasetçi Süleyman Demirel’in dediği gibi “Malların markası olur, insanların markası olmaz!” demeyin. Yaşınızın kaç olduğu önemli değil, bugün hangi platformda ya da iş yerinde olursanız olun, hayallerinizi gerçekleştireceğiniz konuma ulaşmak için önce kendinizi markalaştırmalısınız. Sonrası çorap söküğü...

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?