Kendinizi hiç, sanki ayaklarınız yere basmıyormuş da havada uçuyormuşsunuz gibi hissettiniz mi? Peki, kafanızı toparlamakta zorlanır mısınız? Ya da sakar mısınız? Bunlar gibi birçok gösterge, kök çakranın dengesiz çalıştığını anlatıyor olabilir.
Kendinizi güvende hissetmeniz, olduğunuz yerde mutlu olmanız, ayaklarınızın tam anlamıyla yere sağlam basması kök çakranın dengeli çalışması sayesinde olur. Kuyruk sokumunun en uç noktasında yer alan kök çakrası dengede olduğunda, kendinizi huzurlu ve topraklanmış hissedersiniz.
Sanki saatlerce toprakta ya da kumda oynamış kadar huzurlu ve dingin hissetmenizin sebebi de kök çakranın aktive olmasıdır. Öte yandan topraklanma negatif enerjiden arınmanın yöntemlerinden biridir. Bu sebeple negatif enerjiyi yoğun bir şekilde hissettiğiniz dönemlerde, kök çakranın dengede çalışıp çalışmadığını sorgulayabilirsiniz.
Kök Çakra Dengede Değilse
Kök çakra ayaklarımızın yere sağlam basmasına yarayan temel çakra olduğu için dengesiz çalışması birçok problemi beraberinde getirir. Kök çakradaki blokaj, yorgunluk ve halsizlik, kişide sinir hali yapabilir. Kişi sürekli olarak negatifi düşünür ve çeker. Uykuya dalmakta veya gün içinde önemli konularda karar almakta zorlanabilir. Odaklanmada sıkıntı yaşar.
Kök çakrası dengesiz çalışan biri, kabızlık veya kan problemleri yaşayabilir. Psikolojik olarak ait olamama ve güvenememe duygusunu sıklıkla hissedebilir. Olduğu yerde olmak istemez fakat yine de istemediği yerlerde olur. Güvensiz ve cesaretsiz olduğu için kendisinde hareket edecek gücü bulamaz.
Bu çakra, genellikle hava elementi yüksek olan kişilerde veya toprak ile çok sık haşır neşir olmayanlarda tıkalı durumdadır.
Ayakların yere sağlam basması her ne kadar soyut gibi gözükse de kök çakrayı aktive etmek için ayakların gerçekten de toprakla temas etmesi gerekir. Böylelikle vücut, ihtiyacı olan topaklanmayı yapabilecektir. Kök çakrayı aktive etmenin bazı yolları vardır.
pexels
Kök Çakrasını Aktive Edecek Yoga Pozu
Ağaç Pozu / Vrksasana
Yoganın en temel pozlarından biri, ağaç pozudur. Bu poz köklenme, aile bağları, aidiyetle ilgilidir. Ağaç pozuna girmek için öncelikle her iki ayak sağlam bir şekilde mata basmalıdır. İki ayağın da eşit bir şekilde yere bastığından emin olmak için hafif hareketlerle sağa ve sola doğru gidip gelinebilir.
Ardından bir ayağa daha fazla kuvvet verilerek diğer ayak, görseldeki gibi iç bacağa yerleştirilir. Eğer kişi rahatsa kollarını yukarı kaldırabilir, hatta bükülü dize doğru bir ağaç gibi eğilebilir. Yere basan ayak ne kadar sağlamsa, kişi pozda o kadar dengede durur. Bu duruş, diğer bacak üzerinde de eşit süreli olarak tekrarlanmalıdır.
Kök Çakrasını Aktive Edecek Aromaterapi Yağları
Sedir yağı, kök çakrasını aktive etmek için sıklıkla kullanılan yağlardan biridir. Aynı zamanda zencefil ve karanfil de kullanılır. Bu yağlar meditasyon esnasında avuç içlerine sürülebileceği gibi, kök çakranın dengesiz çakıştığını hissettiğiniz dönemlerde, uykuya dalmadan yatağa da birkaç damla olacak şekilde sıkılabilir. Yoğun kokular olduğu için tek damla dahi yeterli olacaktır.
Kök Çakrasını Aktive Edecek Meditasyon ve Olumlamalar
Kök çakrasını aktive edecek örnek bir meditasyon uygulamasına bu linkten ulaşabilirsiniz. Siz de her gün 10 dakikanızı ayırarak bu videodaki olumlamaları veya aşağıda sıraladığımız olumlamaları tekrarlayarak kök çakranızı aktive edebilirsiniz.
Bedenime bağlıyım.
Derinlere kök saldım.
Güvendeyim.
Kararlıyım.
Kendi ayaklarım üzerinde duruyorum.
Yaşamayı seviyorum.
Aidiyet duygusuna sahibim.
En önemli çakralardan biri olan kök çakra, yeryüzü ile aramızdaki ilişkiyi temsil eder. Unutmayın ki yeryüzüne iyi köklenmeyen hiçbir bitki, yukarı doğru büyüyemez. Öncelikli olarak kök çakradaki dengesizliği fark etmek, ardından da doğru tekniklerle kök çakrayı tekrar aktive etmek, bahsettiğimiz tekniklerle mümkün.