Vagina Museum
KADIN KAFASI

Vajina Müzesi’ne Yolculuk

12 Kas 2021

Vajina. İnsan vücudunun bir parçası olmasına rağmen, üzerine ne çok anlamlar yüklenen bir kelime değil mi? Eminim çocukluğunuzda bu kelimeyi kullanmamak uğruna ebeveynlerinizin vajinanıza taktığı bir isim dahi vardı. Oysa vajina dememek uğruna uydurduğumuz kelimeler, kelimenin kendisinden daha da normal değil: Paket bölgesi, kutu, kurabiye, kuku, pıtış ve kim bilir daha neler neler. Gönül rahatlığıyla vajina diyememenin de ötesinde, kadın hastalıklarından cinsel sağlığa, görüntüsünden fonskiyonuna tabularla dolu vajinalarımız. Vajina Müzesi de tabuların ardına gizlediğimiz bu organa dair gerçek olan her şeyi öğretmek ve normalleştirmek uğruna İngiltere’de kuruldu. Kısa süre sonra Koronavirüs dolayısıyla kapılarını geçiçi olarak kapatmak durumunda kaldı. Fakat müze yeni yerine taşınana kadar, çevrimiçi olarak ziyaret etmek mümkün. Gelin dünyanın ilk Vajina Müzesi’ni beraber gezelim.

iNews
Nasıl Açıldı? 

Youtube’da bilim iletişimini yaygınlaştırmak üzere videolar çeken Florence Schecter, müzenin kurucusu. Bir belgesele hazırlandığı esnada penise dair oldukça fazla bilgi olduğunu hatta İzlanda’da bir Penis Müzesi’nin bulunduğunu fakat söz konusu vajina olduğunda bilgiye erişmenin çok daha zor olduğunu fark ediyor. Bu problemi çözmek için ise küresel bir kitle fonlama kampanyası başlatarak 2019 yılında Londra Camden Town’da Vajina Müzesi’ni kuruyor. 

Vagina Museum Twitter
Neyi Amaçlıyor?

"Müze vajinalar ve vulvalar hakkında utanç verici veya rahatsız edici bir şey olmadığı mesajını yaymanın harika bir yolu." - Florence Schecter

Müze özetle vajina ve vulva sağlığına yönelik tabuları yıkarak farkındalık sağlamayı amaçlıyor. Bu amacını ise üç temel çerçevede gerçekleştiriyor:

Vajinalara yönelik bilimsel araştırmalara, kültür ve tarihteki yerine dair koleksiyon ve sergilere yer vererek. 
Feminist atölye, oyun, konser gibi etkinlikler düzenleyerek. 
Kadınların farklı alanlarda görünürlüğünü artırmaya yönelik ve cinsel saldırıya maruz bırakılan kadınlarla ilgili çalışmalar yürüterek.
Aynı zamanda bir toplumsal cinsiyet eşitliği merkezi rolü de üstlenmeyi hedefleyen müze, tüm cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri kapsamaya çalışıyor. Bunun için müzenin danışma kurulunda; tıp uzmanları, akademisyen ve aktivistler de yer alıyor. Müze ekibi de kapsayıcı dil eğitimi almış. Ayrıca çocuk ve gençler için; vajina sağlığı, seks ve ilişkilere yönelik destek programları için de çalışıyor.

Time Magazine
Neler Var?

Tamamen ücretsiz olan müzede ziyaretçilerin vajinaya dair bilgilerini ölçebilecek anket soruları, bilgilerini geliştirmek için araştırmalar, mitlerin ve hijyenin konu edildiği bölümler, sanat eserleri ve satılık çeşitli eşyalar yer alıyor. Her ne kadar yeni bir yere taşınana dek müzeyi ziyaret etmek mümkün olmasa da web siteleri sayesinde sergi, etkinlik, kaynak ve mağazaya erişmek mümkün. 

The Guardian
Sergiler 

“Muff Busters” isimli serginin tamamını buradan ziyaret edebilirsiniz. Serginin beş alt kategorisi bulunuyor: Anatomi ve Temel Bilgiler, Seks ve Hamilelik, Menstrüasyon, Temizlik ve Klitoris. Her bir kategoride "Regller kirlidir.", "Vajinal akıntılar pistir." gibi vajinayla ilgili çeşitli mitlere yer veriliyor ve bu yanlış bilgiler yerine doğruları paylaşılıyor.

Etkinlikler

Feminist okumaların yer aldığı kitap kulübü gibi bazı etkinlikler de çevrimiçi olarak devam ediyor. Kasım ve Aralık ayı etkinliklerini buradan inceleyebilirsiniz. 

Vagina Museum
Kaynaklar

Anatomi çalışma kağıtlarından, intersex eşleştirme oyununa kadar inceleyip aynı zamanda tamamen ücretsiz olarak indirebileceğiniz kaynaklara, podcast ve video içeriklerine de buradan erişmek mümkün. 

Mağaza

Dünya geneline gönderim yapan müzenin çevrimiçi mağazasını buradan gezebilir, vulva desenli maskeler, “Vagina Museum” logolu çantaları satın alabilirsiniz.  
Henüz gerek Türkiye gerekse dünyada; cinsel yönelimler, cinsiyet kimlikleri, kadın bedeni, cinsel özgürlük gibi konulara yönelik kat edilmesi gereken kilometrelerce yol olsa da, Vajina Müzesi gibi normal olanı gün yüzüne çıkaran çalışmaların yeri oldukça önemli. “Vajina müzesi mi? Bu kadarı da göze sokulur mu?” diyenleriniz olabilir. İnsan yabancı olduğundan çekinir, alışık olduğuna da tutunur. Bilgiyi paylaştıkça, saklananları açığa çıkardıkça yabancı olduklarımıza alışmak ve yeni bir normal yaratmak mümkün. Ne de olsa bugünkü normallerimiz oldukça sıradışı. Bir de unutmamakta fayda var: bastırılan her şey bir süre sonra bastırıldığı yerden fışkırır. 

Florence Schecter’ın da dediği gibi: “Vajinalar! Vulvalar! Kilitorisler! Onları adları neyse öyle çağırmalıyız derim. Bilgi güçtür!”




Kaynaklar

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?