cekergezer.com
DOĞAL YAŞAM

Türkiye'de Yok Olan Bir Cennet: Mogan Gölü

21 Ara 2021

Hava, su ve toprak kirliliğine bağlı doğal yok oluşlar, günümüzdeki küresel sorunların başında geliyor. Ankara’ya 15 dakika mesafede olan Mogan Gölü de kirliliğe bağlı olarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya! Maalesef ki diğer tüm sorunlarda olduğu gibi Mogan Gölü’ndeki tehlikenin sebebi yine biz insanlardan başkası değil…

Yandex
Birçok göl ve akarsu için tonlarca efsane duyarız. Çoğu akla hayale sığmayacak derecede fantastik öğeler içerse de orada yaşayan halk için bir tür inanç sembolüne dönüşmüştür. Üstüne türküler, ağıtlar, masallar, ninniler söylenir ve zamanla biz insanların bir parçası haline gelir. İşte Mogan Gölü de Ankara bölgesinin en köklü efsanelerine sahip… Çok eski zamanlarda yaşayan Monza ve Ganey isimli iki gencin sevip de kavuşamaması üzerine başlar bütün olaylar. Yine ailelerin karşı çıkması sonucu ayrı düşen sevgililer, birbirini gören iki dağın zirvesine çıkarak burada yıllarca ağlarlar. Mogan Gölü ise bu gözyaşlarından doğar, söylenceye göre… 

cekergezer.com
Efsaneleri bir yana bırakıp gerçekçi konuşursak, o bölgedeki akarsular, dereler ve yer altı su kaynakları Mogan Gölü’nü yaratmış diyebiliriz. Ve yine bu gölü besleyen bu kaynaklar, onun yok olmasına neden oluyor. Ankara gibi büyük bir şehre bu kadar yakın olmasının bedelini fazlasıyla ödeyen Mogan Gölü, sadece o çevrede piknik yapan veya eğlenen insanların çöpleriyle değil, şehirden gelen atık sularla kirleniyor. Durumun ciddiyetini şöyle anlatabilirim: National Geographic Türkiye’nin Temmuz 2009 sayısında altını ısrarla çizdiği Mogan Gölü'ndeki kirliliğe dair araştırmasının üzerinden 12 yıl geçmiş. Basit bir internet araştırmasında bile hala bu gölün temizlenmesine dair tartışmaların Temmuz 2021 itibari ile devam ettiğini görebiliyoruz. 

twitter
Mogan Gölü’nü bekleyen bu büyük tehlikenin sebeplerinden birisi, Ankara’nın Gölbaşı ilçesine yakın olması ve bu ilçedeki nüfusun büyük ölçüde artmasıdır. İnsan nüfusunun artmasının sonucunda, korkunç bir hızla büyüyen atık su miktarları, Mogan Gölü’ne akıyor. Uzun zamandır devam eden bu sorun, artık gölün zeminindeki kirliliği en üst seviyelere çıkarmış durumda. İşte en kötü senaryolardan birisi ise tam bu noktada devreye giriyor: Mogan Gölü’ndeki doğal yaşam yok oluyor. 

denizhaber.com
Biyoçeşitlilik açısından Ankara’nın en zengin bölgesi olan Mogan Gölü “A Sınıfı” bir sulak alan. Bu ne anlama geliyor? O bölgede bir defada 25 binden fazla su kuşunun barındığını anlıyoruz. Göl çevresinde ise birçok yılan türü, tilki veya sincap gibi hayvan yaşamaya çalışıyor. Kirlilik ve göl derinliğinin yıllar içinde 3,5 metreden 2,5 metreye düşmesi ile buradaki A sınıfı yaşamın kaybolduğu ise görmezden gelinemeyecek bir gerçek! Yakın bir gelecekte bu gölün tamamen kuruması veya tüm yaşam formlarının yok olması imkansız bir tahmin değil. 

pinterest
Özel Çevre Koruma Statüsünde olan ve Ramsar, Bern gibi uluslararası sözleşmelerle korunması garanti edilen Mogan Gölü’nün temizlenmesi ise oldukça hayati bir konu. Çünkü göl gibi durgun suların diplerinde yapılacak kökten bir temizlik, buradaki ekosistemi yok edebilir. Bilinçsizce yapılan sivrisinek temizliği ya da sazlıkların kurutulması ise çok daha büyük yıkımların habercisi gibi! 

Mogan Gölü gibi muhteşem ekosistemleri kaybetmeden harekete geçmek bizim elimizde. Her ne olursa olsun, yaşadığımız doğanın çeşitliliğine ihtiyacımız var. Bu çeşitlilik olmadan biz insanların uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması ise imkânsız! 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?