Günlük yaşantımızın vazgeçilmezi sosyal medyada farkında olmadan çok fazla zaman harcayabiliyoruz. Fayda-zarar dengesini daha iyi tutturabilmek ve daha verimli zamanlar geçirmek için sosyal medya kullanımına dair ipuçlarına ne dersiniz peki?
Hangimiz telefonumuzu alıp saatlerce sosyal medyada kaybolmuyoruz? Saatlerce TikTok’un mizahında kaybolmak, Twitter’da saniyesi saniyesine gelişmeleri ve bilgisellerini takip etmek ve Instagram’da “kim-nerede-nasıl” oynamak, özellikle yoğun geçen iş saatlerinde direnmesi oldukça zor olabilir. Sadece ama sadece faydalı amaçlar için kullansak dahi, sosyal medya oldukça vakit tüketici olabiliyor. Bu konuda alabileceğiniz birkaç önlem ve kullanabileceğiniz araçlar var neyse ki.
Pexels
Farklı sosyal medya hesaplarınız için ekran zamanlayıcı kullanın.
iPhone kullanıcısıysanız “Ayarlar > Ekran Saati (Screen Time)” kısmından ayarlayabileceğiniz bu özellik, sizi Instagram’ın kara deliğe benzer sonsuzluğundan veya Twitter’ın her saniye yenilenen haber trafiğinden korumak için birebir. Kendi günlük rutininize uygun olarak belirlediğiniz bir süre ile kendinizi kısıtlamanın iki ana faydası olacaktır: Birincisi, güncel olmaktan geri kalmadan vakit kaybının önüne geçmiş olursunuz. İkincisi, sosyal medyada geçirdiğiniz sürenin kısıtlı olacağını bildiğinizden, daha kıymetli olacak bu zaman dilimini daha verimli geçirmeye motive olursunuz. Belki 15 dakika, belki yarım saat; süre tamamen size kalmış ancak ana fikir, sosyal medyanın sonsuz cazibesine bir seviyede “dur” diyebilme alışkanlığı kazanmaktır.
Pexels
Gün içinde sürekli sosyal medya hesaplarını kontrol etmek gibi bir dürtüyle çok fazla vakit kaybettiğinizi ya da dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız, uygulamaları ana ekranınızdan silin ya da telefonunuzun içinde, erişmesi daha uzak bir klasöre yerleştirin.
Telefon uygulamalarınızdan gelen bildirimleri gördüğünüzde vücudunuzun kimyasının değiştiğini, beyninizin bu bildirimleri “rastgele ödüller” olarak algıladığını biliyor muydunuz?Gün içinde sosyal medyaya bakarak “küçük kaçışlar” arayışında olmamızın, stresle başa çıkma yöntemi olarak aslında çağımızın en büyük problemlerinden biri olması da dikkat çekici bir gerçek. Instagram, Twitter, Snapchat veya herhangi bir sosyal medya uygulamasının logosunu ana sayfanızda, bir dokunuş uzağınızda görmek, gün içinde direnmesi çok zor bir şey olabilir. Ekran zamanlayıcı sizin için en uygun ya da mantıklı seçenek değilse ve alternatif bir yöntem arıyorsanız, bu ipucunu deneyin. “Gözden ırak gönülden ırak” ilkesi gerçekten işe yarayacaktır.
Pexels
İlgi alanınız olan girmeyen veya çok fazla karşınıza çıkan, belki ofansif veya verimsiz bulduğunuz hesapları gizleyin.
Sosyal medyanın haber kirliliği veya düşük kaliteli içerikleri, platformların zararlı tarafına işaret ediyor. Sıklıkla karşınıza çıkan veya çıktığında size zaman kaybettirdiğini düşündüğünüz hesapları fotoğrafların ya da hesap sayfasının “Ayarlar” anlamına gelen sembollerine tıklayarak gizlemeye karar verirseniz, bu hesaplar artık öneri sayfanıza ne reklam olarak ne de algoritma yoluyla düşmeyecektir.İçeriklerini verimsiz, ofansif veya kalitesiz bulduğunuz hesapların yüksek ihtimalle olduğunu düşünürsek, bu ipucu size hem vakit kazandıracaktır hem de daha temiz bir sosyal medya tecrübesi sunacaktır.
Pexels
Eğer kendinizi herhangi bir ayar ile kısıtlamak istemiyorsanız da izleyebileceğiniz bir yöntem var: Gün içinde sosyal medyaya ayıracağınız spesifik bir saat dilimi ile bir rutin oluşturabilirsiniz.
Bu ipucu özellikle Tiktok’ta veya Instagram’da vakit geçirmekten hoşlananlar için faydalı olabilir. Görsel ve işitsel uyaranlarla dolu bu uygulamalar, iş yerinizde kontrol ederken tamamen rahat olamayacağınız platformlar olduğundan bu durumu avantajınıza çevirebilirsiniz. Örneğin akşamları bir kahve eşliğinde, dinleneceğiniz ve kendinize “sosyal medya saati” olarak ayırdığınız bir vakit, günlük bir rutinin parçası olabilir. Bu rutinin dışına çıkmamak, size ihtiyacınız olan öz kontrolü verecektir ve bir süre sonra, sizin için bir ödül gibi olacağından, sizin için daha verimli ve değerli olacaktır.