Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pexels
WELLNESS

Simetri Hastalığı Nedir?

06 Ağu 2021

Sosyal medyada, dümdüz giderken bir anda yamulan yol çizgisi, muntazam bir şekilde oluşturulmuş desenin ortasındaki hata ya da kare şeklinde bir dilimi kesilmiş pizza gibi fotoğraflara ve bu görüntülerin ne kadar rahatsız edici olduğuyla ilgili yorumlara rastlamışsınızdır. Gerçekten de düzeni bozan bir hatanın oluşu birçoğumuzu rahatsız eder. Ancak bazıları bundan öylesine rahatsızlık duyar ki kendi odalarının ve eşyalarının düzenleri konusunda da ne kadar hassas olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Peki, nedir bu halk arasında bilindiği şekliyle simetri hastalığı? Belirtileri nedir ve bir tedavisi var mıdır? Gelin birlikte bakalım.

Pexels
Simetri hastalığı, etraftaki nesnelerin belirli bir düzen ve konum içerisinde olmasının istenmesi ve sağlanmayan düzenin kişiye ciddi bir rahatsızlık vermesi olarak tamamlanabilir. Ancak her ne kadar tek başına, ayrı bir hastalık gibi görünse de aslında obsesif kompulsif bozukluğu ile birlikte seyreden ve ona bağlı gelişen bir hastalık türü olarak açıklanır. Simetri hastalığına sahip olan bireyler ister kendi kişisel alanlarında isterse diğer insanların kullanımına açık bir mekanda olsun etraflarında bulunan nesnelerin hizalı, düzenli ve eksiksiz bir şekilde olmasını isterler ve düzendeki en ufak bir bozuntudan, başka hiçbir şey düşünemeyecek kadar rahatsızlık duyarlar. Bu yalnızca eşyalarla sınırlı kalmamakla birlikte yazım hataları, harf eksiklikleri ya da renk farklılıkları gibi alanlarda da kendini gösterebilir.

Pexels
Simetri hastalığının belirtilerine gelecek olursak hastalık obsesif kompulsif bozukluğu ile birlikte görüldüğü için onunla benzer belirtiler gösterir ve bazılarında bu takıntılar daha şiddetliyken bazılarında daha hafif olabilir. Kişinin sürekli temiz ve düzenli ortamlarda bulunmak istemesi, yazı yazarken mükemmelliği arayıp en ufak bir hatada silip düzeltmesi, sürekli temizlik yapması, düzen bozukluğu halinde başka hiçbir şeyi gözü görmeyecek kadar irrite olması, eşyaları gereksiz yoğunlukta düzenlemesi ve yerlerini değiştirmesi, sürekli olarak temizlenme ihtiyacı hissetmesi, mükemmeliyetçi olması ve sürekli kötü olayların başına geleceğini düşünmesi simetri hastalığının belirtilerine örnek olarak verilebilir. Tabi bu belirtilerin hepsi aynı anda ve aynı şiddette gözlemlenmeyebilir.

Pexels
Bu hastalığın kimlerde daha fazla görüldüğüne bakacak olursak yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herhangi birinde rastlanabilecek psikolojik bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genetik yatkınlık hastalığın meydana gelmesinde etkili bir rol oynar. Ailesinde simetri hastalığı ya da obsesif kompulsif bozukluğu öyküsü olan bireylerin simetri hastalığı geliştirebilme olasılığı diğer bireylere kıyasla daha yüksek olur. Daha önce de bahsettiğimiz şekilde simetri hastalığı zaten çoğunlukla obsesif kompulsif bozukluğu ile birlikte görülür. Yani düzenden ve simetriden diğer kişilere kıyasla daha fazla hoşlanan ancak düzensizlikten rahatsızlık duymasına rağmen bunu düzeltmek konusunda takıntılı davranış ve düşüncelere sahip olmayan kişilerde simetri hastalığının varlığından söz edilemez.

Pexels
Hastalığın tedavisinde ise tek bir yöntemin varlığından bahsedemeyiz. Hastalığın şiddetine göre tedavi yöntemi belirlenir ve tedaviler uzun süreli olabilmesine rağmen genellikle olumlu sonuçlar ortaya koyar. Örneğin hafif bir simetri hastalığına sahip olan ve bu hastalığın günlük yaşantısını etkilemesine izin vermeyenlerde bilişsel terapiler olumlu sonuçlar verebilir. Ancak daha şiddetli vakalarda ilaç ya da yatak tedavisi uygulanabilir. Hasta doktor kontrolünde yatarak tedavi görür, bu sırada ilaçları ve ilaç dozları doktor tarafından belirlenir, gerekirse tedaviye bilişsel terapi de eklenir. Tedavi edilmeyen, takıntıların sayı ve süresinde artış görülen vakalarda tedavi başarı oranı düşebileceği için tedavi süreci uzayabilir.
Son olarak simetri hastalığı ve obsesif kompulsif bozukluğunda takıntılı davranışlar hayatı ciddi derecede etkileyebilecek kadar şiddetli boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle erken teşhis büyük bir önem arz eder. Kendinizde ya da yakın çevrenizde yukarıda bahsettiğimiz belirtileri görmeniz durumunda uzman psikiyatristlere danışmanızı tavsiye edebiliriz.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?