Önümüzdeki 5 gün boyunca
KÜLTÜR/SANAT

Pink Floyd ve Hayal Gücü: Syd Barret

15 Nis 2021

Rock müzik, efsanevi bir grup, şizofreni ve uyuşturucu etkisinde bir hayat… Pink Floyd’un beyni ve birçok psychedelic bestenin yaratıcısı Syd Barret’ın müzik dolu ve çarpıcı hayat hikayesini keşfetmeye hazır mısınız?

null

Roger Keith Barret (bilinen adıyla Syd Barret), 6 Ocak 1946 yılında Cambrige’te, orta sınıf bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası Syd’in müzik kulağı olduğunu keşfederek ona banjo hediye eder ve böylelikle Syd, müziğe ilk adımını atmış olur. Banjonun ardından gitar çalmaya başlayan Syd, motivasyonunu ailesinden alır. Kız kardeşiyle birlikte katıldığı piyano yarışmasında birinci olur. Ailesinin desteğiyle müzikte oldukça ilerler fakat henüz 14 yaşındayken babasını kaybeder ve bu kayıp onun derin bir sarsıntı yaşamasına neden olur. Babasının ölümü Syd’de psikolojik travmalar yaratır. Bu travmalar Syd’in ileriki yaşantısına yön verir. Barrett, 15 yaşındayken ismini değiştirmeye karar verir ve Cambridge’de yaşayan ünlü baterist Sid Barrett’tan esinlenerek ismini Syd olarak alır.

null

Pink Floyd’un Doğuşu

Üniversiteyi henüz bitirmemişken grup kurmaya karar veren Syd Barrett, Roger Waters, David Gilmour, Rick Wright ve Nick Mason grubunun adının “The Tea Set” olmasını isterler fakat bu ismin daha önceden alındığını fark ederler. Bunun üzerine Syd Barret, Pink Anderson ve Floyd Council adlı müzisyenlerin isimlerinden esinlenerek grubun adının Pink Floyd olmasını önerir. Önerdiği isim diğer üyeler tarafından da kabul edilir ve hepimizin bildiği efsanevi psychodelic rock grubu, Pink Floyd’un temelleri atılır.

null

Kendilerine özel teknikleri, renkli sahne showları ve bestelerin arkasına kattıkları efektlerle psycodelic müzik kavramını yaratan Pink Floyd’un birçok bestesi Syd Barret tarafından kaleme alınır. LSD etkisi altındayken şarkı bestelemesi, şarkıların sözlerinin hayali unsur barındırmasına neden olur. “Chapter 24” şarkısında mistik öğeleri, “See Emily Pay” şarkısında konser sonrası gördüğü hayali kızı, “Candy And A Currant Bun” da uyuşturucu sarmaktan bahsederken, “Interstellar Overdrive” da ise aynı melodi üstüne kurulu bir beste yarattığını görebiliyoruz.

Uyuşturucu kullanımından dolayı çeşitli rahatsızlıklar yaşayan Syd Barret, bütün bir konseri tek akor ile bitirdiği için grup üyeleriyle tartışır. Zaman geçtikçe grup üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar artmaya başlar ve Syd Barret’la yalnızca şarkı sözü yazarı olarak anlaşma yapmaya karar verirler. Fakat bu anlaşma uzun sürmez ve Barret Pink Floyd’dan ayrılır.

null

Barrett’ın Akıl Sağlığı

Şizofreniye genetik yatkınlığı olan ve yüksek doz uyuşturucu tüketen Syd Barret, akıl sağlığını kaybetmeye başlar. Geçirdiği sinir krizleriyle basında sıkça konuşulan Syd, intihara meyilli bir kişilikti. Syd’in durumundan oldukça etkilenen Pink Floyd üyeleri, Wish You Were Here (keşke burada olsaydın) şarkısını onun için bestelerler. Syd, grup arkadaşlarının dediğine göre konser esnasında sahneyi aniden terk etme, aynı notayı uzun bir süre çalma ve seyirciye arkasını dönerek boşluğa bakma gibi davranışlar sergiler. Aynı zamanda yaşadığı kas kasılmaları, uzun süre hareketsiz kalmasına neden olur. Durumu gittikçe kötüleşen Berrett, görünümü ve ruh haliyle sevenlerini oldukça üzer. Gruptan ayrıldıktan sonra kendisini hayattan soyutlayan Berrett, 7 Temmuz 2006 tarihinde hayatını kaybeder.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?