Önümüzdeki 5 gün boyunca
google photos
BİYOGRAFİ

Mücadele Ateşinin Kız Kardeşi: Olympe de Gouges

04 Oca 2022

İçimizde yer yer daha da fazla alevlenen mücadele ateşinin mimarları o gün o ateşi yakmasa belki de mücadele edecek bir şeyimiz olmayacaktı hayatta. Yazdığı Kadın Hakları Bildirgesi nedeniyle henüz 45 yaşındayken Giyotin ile idama mahkum edilen Olympe de Gouges ve onun gibi cesur kadınlar sayesinde, onların verdiği mücadelenin ateşi sayesinde bugün hala özgürlüğümüz için mücadele edebiliyoruz belki de. Çünkü mücadele köklerimizde var. Kadın olmak, kurtlarla koşmayı gerektirir ne de olsa! İşte bugün sizi kurtlarla koşan bir kadınla, Olympe de Gouges ile tanıştırmak istiyorum.

google photos
Hayatı mücadele içinde geçen her kadının mutlaka bir hikayesi vardır. Olympe de Gouges’in kadın hakları mücadelesinin hikayesi de 17 yaşında genç bir kızken kendisinden 30 yaş büyük olan Louis Aubry ile evlendirilmesiyle başladı. Olympe de Gouges’in kesinlikle istemediği bu evlilikten bir de oğlu dünyaya gelmişti: Pierre. Eşi ile uzun bir evlilik süreci olamadı Olympe’nin çünkü oğlu Pierre’nin doğumundan çok kısa bir süre sonra eşi yaşamını kaybetti. Burada J. de Rozieres ile duygusal birliktelik yaşayan Olympe, sevgilisinin evlilik teklifini kabul etmedi ve bu süreçten sonra dini evliliğe de radikal biçimde mesafeli durdu. Yaşamını; sanatçılardan, yazarlardan, siyasetçilerden oluşan bir çevre ile genişletti. 1784 yılında artık Olympe yazarlık kariyerine de başlamıştı. 45 yıl sürecek yaşamına birçok roman, politik yazılar, manifestolar, edebi incelemeler ve sosyal duyarlılıkta birçok oyunlar yazıları sığdırdı. Olympe’nin ilk oyunu kölelik karşıtı bir oyundu.


google photos
1784’te kaleme aldığı L'Esclavage des Nègres oyunuyla ses getiren Olympe’nin bu oyunu elbette kadın olduğu gerekçesiyle çok veto yedi ve konusundan dolayı da 1789 Fransız Devrimi'nin başlangıcına dek basılmadı. Fransız Devrimi Olympe için büyük bir umut oldu çünkü sadece kadın olduğundan dolayı oyununun basılmamasını kabul edemiyordu. Bu devrim tüm bu sorunları ortadan kaldıracaktı ama beklediği gibi olmadı. Devrimin ertesi hakların sadece erkekler özelinde konuşulduğunu ve kadın-erkek eşitliğinin söz konusu olmadığını görünce Fransız Devrimi’nden umudunu kesti ama bu durum onun daha yüksek bir mücadele için harekete geçmesinin zeminini oluşturacaktı. Öyle ki bu mücadele Olympe de Gouges’i giyotin ile idama götürecek Kadın ve Yurttaşlık Hakları Bildirgesi’ni yazmasına vesile olacaktı.

google photos
Meclis bildirisinin bir kopyası niteliğinde olan bu bildiride Olympe insan kelimesini kadın olarak değiştirdi. Bir kadının sorununun yine bir kadın çözebilir diyen Douges Olympe de Gouge, Rousseau’nun yazdığı Toplum Sözleşmesi’ne karşılık vererek bir kadın çerçevesinde kendi toplum sözleşmesini de yazdı ve dini çerçevelere değil toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı evliliğin bir savunucusu oldu. İdama karşı duran bir kadın olarak idam cezasına çarptırılması da trajik bir durum yarattı. Eşitsizlikler ve kadınlara yönelik ağır ayrımcı sistem onun yazılarına sert biçimde yansıdı ve eserleri nedeniyle hapse girdiği bile oldu. Avukat tutma hakkından mahrum edilince de kendi savunmasını kendi yazması gerekti ve bu savunmalar sonraki yıllarda arkadaşları tarafından basılarak yayınlandı.

google photos
O cesur kişiliği ve mücadeleci karakteriyle inandığı her şey uğruna savaştı ve hayatının her evresi bir mücadele içinde geçti. Mücadele ettiği şeylerin kurbanı olarak ölüm cezasından köleliğin kaldırılmasına kadar birçok faşizan uygulamanın sona erdirilmesini istedi. İstedikleri bugünün şartlarında ne kadar adil ve olası talepler gibi görünse de o dönemin toplum yapısında radikal ve muhalif bir talep olarak karşılanıyordu. Bu radikal çizgi Douges Olympe de Gouge için bir yaşam biçimiydi. Şmdi onun bu mücadelesi, günümüzün özgürlük talepleri için mücadeleci her kesimine bir inanç aşılıyor. O ve onun gibi savaşçı kadınların hikayeleri tüm kadınlara bir rehber oluyor.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?