Kestane, kış aylarında en çok tükettiğimiz besinlerden biri. Havanın soğumaya başladığı bu günlerde kestane tezgahlarındaki kuyruklarda beklemeyi özlemedik mi? Gelin, uğruna kış aylarını sabırsızlıkla beklediğimiz kestaneyi yakından tanıyalım.
Eğer evinizde kombi yoksa çok şanslısınız desek şaşırırsınız öyle değil mi? Büyüklerimiz her zaman sobalı evlerde kestane pişirmenin ayrı bir zevki olduğunu söylerler. Böyle zamanlarda sohbetin verdiği mutluluk da ateşte pişen kestanenin tadı da farklı olurmuş. Samimi ve içten sohbetlere duyduğumuz özlemi de yanımıza alarak kestane hakkında bilmediklerimizi öğrenmeye ne dersiniz?
Hem Lezzetli Hem Faydalı Bir Kış Yiyeceği
Kestane, insan vücuduna oldukça faydalı bir besin. İçerisinde bulundurduğu yüksek lif oranıyla doyurucu bir özelliğe sahip olan bu lezzetli atıştırmalık, vitamin ve antioksidan bakımından zengin besinler arasına da girmekte. Kestanenin en faydalı özelliği ise hafızamıza iyi geliyor olması. Kestanede bulunan potasyum, Omega-3 ve Omega-6 hafızayı güçlendirirken sinir sistemimiz için de koruma sağlıyor. Ayrıca kestanenin içindeki B1 ve B2 vitaminleri, unutkanlığa karşı hafızamızı korumamıza yardımcı oluyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu hatırlatarak kestanenin kemik sağlığı için de faydalı bir besin olduğunu söyleyelim. Kasları güçlendirme ve geliştirme özelliği bakımından özellikle çocuklar için birçok fayda sağlayan kestane, bedensel yorgunluğu da azaltıyor. Kestane, hem tadı hem de soymasıyla çocuklarınıza eğlenceli gelecek, faydalı bir besin.
Soğuk kış günlerinde seyyar satıcıdan aldığınız kestanenin tadını vermeyecek olsa da kestaneyi evinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Gönül isterdi ki sıcak bir sobada kestanenin tadına varalım fakat kestane yapmak için bir sobanız olmak zorunda değil. Kestaneyi fırında ya da tavada pişirebileceğiniz gibi haşlama yöntemini de kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, iyice yıkadığınız kestanelerinizin üzerine çok derin olmayacak şekilde çizikler atarak yağlı bir kâğıt üzerinde fırına vermek, bir tava ve maşa yardımıyla ateş üzerinde pişirmek ya da suyun içerisinde haşlamak. Hep atıştırmalık olarak bahsetmiş olsak da kestanenin birçok lezzetli tarifteki gizli sır olduğunu söyleyebiliriz. Pasta, pilav, çorba gibi her zaman tükettiğimiz yiyeceklerde kestanenin ana malzeme olarak yer aldığı tarifler bulunmakta. Hem lezzeti hem çeşitli tariflerde kullanılabiliyor olması hem de birbirinden faydalı özellikleriyle kestanenin kış mevsiminde tükettiğimiz en güzel besinlerden biri olduğunu söylemek mümkün. İsterseniz kestanenin lezzetini öne çıkaran pratik bir pasta tarifiyle tatlı bir final yapalım.
Kestaneli ve Çikolatalı Pratik Pasta
Kestane ve çikolatanın tadına doyacağınız bu tarifte fırın kullanmanıza gerek olmadığını belirtelim ve tarifimize geçelim!
Malzemeler
Tabanı için: 2 paket bisküvi, 100 gram eritilmiş tereyağı
400 gram kestane, 100 gram eritilmiş tereyağı, 140 gram (2 paket) bitter çikolata, 100 gram şeker, 3,5 yemek kaşığı süt, 1 paket vanilin, tarçın (kullanmak isterseniz)
Hazırlanışı
Tarife başlamadan önce kestanelerinizi pişirmeyi unutmayın. Pastanın tabanı için erittiğiniz tereyağı ve toz haline getirdiğiniz bisküvileri iyice karıştırın ve kek kalıbınıza yerleştirin. Kalıbınız bir kenarda beklerken pasta kreması için erittiğiniz tereyağı, çikolata ve sütü bir sos tenceresine alıp kıvam alana kadar karıştırın. Ardından bir paket vanilin ekleyip karıştırmaya devam edin (eğer tarifi biraz daha pratik hale getirmek isterseniz hazır çikolata soslarından da faydalanabilirsiniz). Önceden pişirdiğiniz kestaneleri ve çikolata sosunuzu rondonun içerisine alın. Rondoyu çalıştırmadan önce şeker ve arzu ederseniz tarçını da ilave edin. Ardından tüm malzemeleri rondodan geçirin. Karışımınızı bekleyen kek tabanının üzerine dökün. Pastanızı en az 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servise hazırlayabilirsiniz!