Önümüzdeki 5 gün boyunca
gagosian.com
BİYOGRAFİ

İnce ve Kırılgan Heykelleriyle Alberto Giacometti

09 Oca 2022

Daha çok tasarladığı uzun ve ince figürleriyle tanıdığımız Alberto Giacometti, 20. yüzyılın en önemli heykeltıraşlarından biri olarak kabul ediliyor. Sadece heykel yapmakla kalmayan bu eşsiz yetenek, eserlerini üretirken insanın varoluşuna dair bazı soruların da peşinden gidiyordu. Belki de bu yüzdendir bilinmez, onun heykelleri sessizce bir şeyler anlatıyor gibidir. Gelin, bu heykellerin peşine takılalım ve Giacometti’yi daha yakından tanıyalım.

Alberto Giacometti, 1901’de İsviçre’de doğmuştu. Babası Giovanni Giacometti bir ressamdı ve sanatçılarla dolu bir aileden geliyordu. Tabii, bu sayede Giacometti’nin sanatla tanışması oldukça erken oldu. Alberto’nun kardeşleri de benzer şekilde sanatla haşır neşir olan insanlar olacaktı ileride. Hatta Diego isimli kardeşi, sanatçıya modellik bile yapacaktı.

Giacometti, 1919’da okulunu yarıda bıraktı ve sanat dersleri almak üzere Cenevre’ye gitti. 1922’de ise sanat eğitimi için Paris’e taşınmıştı. Alberto, burada ünlü Fransız heykeltıraş Émile Antoine Bourdelle’den dersler aldı. Kübist heykeltıraşlar onun ilgisini çekiyordu ama Giacometti, kendi tarzını oluşturmayı başardı. Gerçeküstücülüğün de içinde bulunduğu farklı sanat geleneklerinin anlayışlarını kendince birleştirerek özgün heykeller yapmaya başladı.

portugalconfidential.com
Sanatçı, okul yıllarından sonraki dönemde eserlerine çalışırken soyut dünya üzerine kafa yoruyordu. Bir süre sonra ise tarzını değiştirdi. 1940’da II. Dünya Savaşı sebebiyle kendi ülkesine döndü ve burada kaldığı süre boyunca incecik heykeller yapmaya başladı. Bu heykeller öyle inceydi ki onları uzaktan fark etmek hiç de kolay değildi. Bu durum da alışıldık heykellerden farklıydı ve bu sebeple, belki kimileri bu eserleri heykel sanatına dahil etmek istemezdi. Sanatçı savaş sonrası yaşanan psikolojiyi ve yalnızlığı anlatan bir tarz geliştirdi ilerleyen yıllarda da.

nuvomagazine.com
Bir heykele baktığımızda gözümüze ilk olarak heykelin hacmi, nasıl bir alanı kapladığı çarpar. Meydanlarda, sokaklarda gördüğümüz birçok heykel büyük ve heybetlidir, göz doldurur. Aynı zamanda bu heykellerin yanında ister istemez daha küçük hissederiz, onlar bize yüksekten bakıyordur ve dolayısıyla bakışlarımız da birbiriyle buluşmaz. Bu büyük heykeller bizden uzaktır ve insan heykeli bile olsalar bizden daha ötede, ulaşılmaz bir noktada gibidirler. Maksat bu olmak zorunda değildir ama haşmetli bir insan heykeli bu tarz bir imgeyi çağrıştırır.

Ancak Giacometti’nin kırılgan, zayıf ve uzun heykelleriyle karşılaştığınızda sizi daha çok bir boşluk karşılıyor; hem fiziksel hem de manevi bir boşluk. Bu noktada görünen kadar görünmeyen de önem kazanıyor. Var olmak ile olmamak arasında salınıp duran bu yalnız bedenler, maddi olarak ne kadar hafiflerse manevi olarak da bir o kadar ağırdır. Yaşamanın ve hayatta bir başına kalmanın hüznüyle dolu gibidirler.

fondation-giacometti.fr
Giacometti’nin insanın varoluşuyla ilgili yaptığı sorgulamaların eserlerinde de görüldüğünü söylemiştik. Sanatçı varoluşçuluk akımında süregiden tartışmalardan bir hayli etkilenmişti. Heykellerinde odaklandığını gördüğümüz bir başka şey ise insanın baş kısmıydı. Gözleri insan başının en etkileyici parçası olarak görüyordu. Alberto sanat yaşamı boyunca başın ne anlam ifade ettiğini düşündü durdu. Kardeşi Diego’nun ve bazı arkadaşlarının başlarını model alan birçok heykel yapmıştı. 

fondation-giacometti.fr
Sanatçının eserleri çok beğeniliyordu. Birçok farklı ülkede sergisi açılmıştı ve Alberto nihayetinde uluslararası bir üne kavuştu. Heykelin yanı sıra resim ve baskı ile de ilgilenen sanatçı, 1966 yılında kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Gerçeklik üzerine kafa yorduğu ve savaş sonrası neslin hissettiklerine ışık tuttuğu figürleriyle hafızalarımıza kazınmayı başardı.

Eğer Giacometti ve eserleri dikkatinizi çektiyse Stanley Tucci’nin yönettiği Final Portrait (2017) filmini izlemenizi öneririz. Bakalım mükemmelin peşinden koşan Alberto ve sanatı size neler hissettirecek?
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?