Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pinterest
İLİŞKİLER / CİNSELLİK

İlişkilerde Güven Nasıl Oluşur?

11 Oca 2022

İlişkilerde partnerimize ve ilişkimize dair beslediğimiz güven duygusu, sağlıklı bir ilişki için sevgi kadar önemli bir yere sahip. Fakat bu güveni oluşturmak ciddi bir zaman isterken, oluşan güveni yıkmak ise oldukça kolay. Dolayısıyla ilişkilerde karşılıklı güven oluşturmak karşılıklı emek ve çaba gerektiriyor. Bu güvenin oluşmasını sağlayan bir kaç faktörden söz etmek mümkün.

İlişkilerde Güven

İlişkimizin en başlarında karşılıklı güven duygumuz fazla gelişmiş olmuyor. Çünkü partnerlerin ilişkiye yönelik deneyimleri ve birbirlerine dair bilgileri bu süreçte epey sınırlı. Dolayısıyla herkes büyük ölçüde kendi ihtiyaçlarını önceliklendirebiliyor ve ilişkiye bir tür kendini koruma mekanizması ile başlayabiliyor. Fakat taraflar birbirini tanıdıkça, birbirlerinin güvenli davranışlarına tanıklık ettikçe, kendilerini açtıkları zaman zarar görmediklerini deneyimledikçe partnerler arası güven de artmaya başlıyor. Partnerimize karşı güvenimiz artıkça ilişkiye dair güvenimiz de artıyor ve zamanla kendimizi açmamız, zayıflıklarımızı göstermemiz kolaylaşıyor.

Bunlarla birlikte ilişkilerde güvenin oluşmasını sağlayan farklı faktörler de mevcut.

Pinterest
İlişkilerde Güven Oluşturan Faktörler

Söylediklerimiz, fikirlerimiz, duygularımız konusunda dürüst olmak karşılıklı güven için oldukça önemli. İlişkide dürüstlük; sır saklamamak, büyük yalanlar söylememek vb. olabileceği gibi, görece basit görünen konularda da dürüst olmayı içeriyor. Örneğin partnerinize kırıldığınız bir durumda size “Bana kırgın mısın?” diye sorduğunda “Hayır, yok bir şey.” veya benzeri bir cümleyle duygunuzu saklamak da dürüst olmamak anlamına gelebiliyor. Görünürde zararlı olmayan bu ve benzeri söylemler zamanla güveni oldukça zedeleyebiliyor. Her ne kadar karşı tarafın anlamayacağını düşünsek de aslında içten ve samimi olmadığımız söylemler büyük ölçüde hissediliyor. Dolayısıyla duygularımız, fikirlerimiz, söylediklerimiz hakkında açık ve şeffaf olmak karşılıklı güven inşa etmemizi kolaylaştırıyor. 

Anlaşmazlıkları ele alma biçimimiz güven inşa etmek için önemli bir rol oynayabiliyor. Herhangi bir anlaşmazlık karşısında partnerlerin bu duruma ve birbirlerine karşı nasıl davrandığı güven duygusunu belirleyebiliyor. Eğer partnerler birbirlerinin ihtiyaçlarını gözetir ve ilişkiyi önceliklendirerek problemi çözmek için çaba gösterirlerse güven duygusu gelişiyor. Öte yandan herhangi bir anlaşmazlık anında bireysel çıkarları önceliklendirmek veya bu anlaşmazlığı çözmeye niyetli olmamak güveni zedeleyebiliyor. 

Pinterest
Hislerimiz hakkında açık olmak da önemli bir diğer faktör. Özellikle partnerimiz veya davranışlarının üzerimizdeki etkilerine dair konuşmaktan çekinebiliyoruz. Kırıldığımızda, kızdığımızda, üzüldüğümüzde bunları paylaşmamayı tercih edebiliyoruz. Fakat bu duygular yok olmadığı için tavırlarımız aracılığıyla öfke, alınganlık, mesafe gibi türlü biçimlerde açığa çıkabiliyor. Bununla birlikte bir şey paylaşmamamıza rağmen partnerimizin bizi ve ihtiyaçlarımızı anlamasını bekleyebiliyoruz. Çoğu zaman da anlaşılamadığımız için kırgınlığımız büyüyebiliyor. Böylesi bir döngüye girmemek için partnerimizle hislerimiz hakkında açıkça konuşabilmek oldukça önemli. Neler hissettiğinizi, deneyimlerinizi, ihtiyaç ve beklentilerinizi partnerinize açıkça ifade etmek olası kırgınlıkların önüne geçtiği gibi ilişkideki güveni de karşılıklı olarak artırıyor. 

İlişki boyunca verdiğimiz sözler ve davranışlarımız konusunda tutarlı olmak da güven duygumuzu artırıyor. Partnerimize bir söz verdiğimizde tutmak, tutamadığımız zaman sebeplerini açıkça paylaşmak ve bununla birlikte diğer davranışlarımız konusunda da istikrarlı olmak güven inşa etmek adına oldukça önemli. Davranışlarımız tutarlı olduğu zaman partnerimiz de bizden ne bekleyip ne beklemeyeceğini kolaylıkla anlayabiliyor. Öte yandan sürekli verilen sözlerin tutulmaması, davranışlarımızdaki ani ve sık değişimler belirsizlik yarattığı için ilişkideki güveni de tekinsizleştirebiliyor. 

Zorluklar karşısında işbirliği içinde hareket etmek ilişkimizde güven yaratmak için epey önemli. Herhangi bir tartışma, yanlış anlaşılma veya olumsuz herhangi bir durum karşısında işbirliği içinde hareket etmek birbirimize güvenmemizi kolaylaştırıyor. Olası bir problemi bir taraf çözmek isterken diğer tarafın bundan kaçınması veya bir problem karşısında kendi payına düşen sorumluluğu üstlenmeyerek yalnızca karşı tarafı suçlaması gibi durumlar ilişkideki güven duygumuzu zedeleyebiliyor. Bir problem olduğunda herkesin kendi payına düşeni kabullenmesi ve bunu çözmek için elinden geleni yapmaya açık olması ise güvenimizi artırıyor. Böylelikle problem ne olursa olsun karşılıklı çözebileceğimize dair olan inancımız da artıyor. 

Pinterest
Bütün bu faktörler ilişkimize dahil oldukça ilişkimizin geleceğine dair duyduğumuz güven de artıyor. Böylelikle daha sağlıklı ilişkiler yaşayabiliyoruz. Öte yandan zaman içerisinde emek emek oluşturduğumuz böylesine bir güven zedelendiğinde de güvensiz bir ilişkiye kıyasla daha fazla etkilenebiliyoruz. Fakat kırılan güveni onarmak zor olsa da yine benzer biçimde emek harcadığımız takdirde imkansız da değil. 

Kaynaklar


©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?