Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pexels
SEYAHAT

İç Mimarlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

05 Oca 2022

Bir kentin, bölgenin sokaklarında gezerken şehrin sembolü hâline gelen yapılar kadar mekânların içi de apayrı bir mimari ustalık istiyor. Mekân gereksinimlerini belirlemekten renk ve aydınlatmalara kadar bir mekânın içindeki pek çok sürecin tasarlandığı iç mimarlık, talebe göre işlevselliği, estetiği, kullanışlılığı bir araya getirebilir. Bu disiplinde de bambaşka yeteneklerin, tasarım kabiliyetlerinin olması gerektiğini anlamak zor değil. Peki iç mimarlık hakkında bilinmesi gerekenler neler? Bir iç mimarın temel görev ve sorumlulukları nelerden oluşur? Bu estetik dolu meslek kolunu daha iyi anlamak için içeriğimizi takip edebilirsiniz.

2 Bardak

Pexels
İş Tanımı
İç mimarlık kabaca binaların, yapıların iç mekân tasarımlarında devreye giren bir meslek kolu. İlgili iç mekânları işlevsel ve estetik hâle getirmekle uğraşan iç mimarlık, herhangi bir mekânda kendini gösterebilir. Bu, akla hemen gelebileceği üzere bir apartman dairesi de olabilir bir restoran da. Hatta bazı iç mimarlar hastanelerde, okullarda, sosyal tesislerde, eski binaların restorasyon süreçlerinde de çalışabiliyor. Estetiğin ve tasarım kabiliyetinin ön planda olduğu iç mimarlıkta bununla beraber hiç şüphesiz ki teknik çözümlere de başvurmak gerekiyor.

Pexels
İç Mimarın Görev ve Sorumlulukları
Bir iç mekânı estetik açıdan albenisi olan bir forma sokan iç mimar, aynı zamanda mevcut alandan en iyi şekilde faydalanmayı da kendisine hedef edinir. Bu açıdan iç mimarın görev ve sorumluluklarını şöyle sıralamak mümkün: Mekânın nasıl kullanacağını planlamak, müşterinin talep ve beklentilerine göre projeyi oluşturmak, duvar kaplaması, aydınlatma ve sıhhi tesisat gibi gereken malzemelerin listesini çıkarmak, web ortamındaki programlar ya da basitçe kağıt – kalem yardımı ile kat planları üretmek, mesleğindeki diğer kollarda yer alan profesyoneller ile iletişim içinde olmak, sektörel yenilikleri takip etmek.

Ünlü ABD'li iç mimar Sister Parish (GETTY IMAGES ARACILIĞIYLA HORST P. HORST/CONDÉ NAST)
İç Mimarın Sahip Olması Gereken Özellikler
Tabii ki söz konusu iç mimarlık olduğu zaman akla ilk gelecek özelliklerden biri takdir gören bir estetik anlayışına sahip olmak. İşin ne kadar yoğun teknik bir süreci olursa olsun, günün sonunda müşterinin, iç mekânını tasarlatmak isteyenin dikkate alacağı şey tasarım. Bu açıdan estetik bir anlayış olmalı. Buna ek olarak ayrıntı odaklı biri olmak da son derece mühim. 3D Max, AutoCAD gibi mesleğinin ihtiyaç duyduğu tasarım programlarında da bir iç mimarın ustalık seviyesinde olması beklenir. Tüm bunlara iyi iletişim, proje yönetebilme kabiliyeti gibi değerleri de eklemek mümkün.

Ünlü iç mimar David Hicks'in bir projesi.
İç Mimarlık ile Dekorasyonun Farkı Nedir?
İç mimar ile dekoratör benzer, birbiri ile kesişen iş tanımlarına sahip olabilir. Bununla beraber ikisini aynı meslekten kişiler sanmak doğru bilinen yanlışlar arasındadır. İç mimarlık, yani iç mekân tasarımı her ayrıntının ince ince hesaplandığı ve bir tekniğe oturtulduğu bir meslek kolu. Dekorasyon ise aslında kişisel zevklerin ön planda olduğu, iç mimarlığın içerisinde yer alan bir başka süreç. Kaldı ki dekoratörlük için tahsile ihtiyaç olmadığını fakat iç mimarlık için mutlaka ön lisans, lisans eğitimi gerektiğini savunanlar da yok değil.

Pexels
İç Mimarlıkta Çokça Kullanılan Malzemeler
Bir iç mimar, görevi gereği mekân tasarımında kullanacağı malzemeleri de belirleyip listesini çıkarır. Peki iç mekân tasarımında en çok hangi malzemeler kullanılıyor sizce? İlk sırayı mobilyanın aldığını söylersek sürpriz olmayabilir. İster minimal ve sade bir mekân olsun ister cafcaflı ve görkemli… Mobilya işin belkemiği. Aydınlatma, cam, boya ve duvar kaplamaları, sanat eserleri (tablo gibi) de iç mimarlıkta çokça kullanılıyor.

Zeynep Fadıllıoğlu
Türkiye’de Öne Çıkan Bir İç Mimar
Zeynep Fadıllıoğlu, 1995 yılında İstanbul’da şirketini kuran, bu alanın Türkiye’deki öncülerinden biri. Sanat, tasarım, mimarlık, zanaat alanlarında disiplinlerarası faaliyet gösteren Zeynep Fadıllıoğlu, İstanbul’dan Ankara’ya, New York’tan Londra’ya kadar cami, konut, otel, iş yeri, ürün tasarımı gibi alanlarda 500’ü aşkın projeye imza atmıştır. Sanatı ön plana koymasını bilen, Doğu ile Batıyı harmanlama yöntemini benimseyen iç mimar, İstanbul Üsküdar’daki Şakirin Cami’nin iç tasarımını yaparak da dünyadaki ilk kadın cami tasarımcısı olmuştur.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?