Önümüzdeki 5 gün boyunca
GASTRONOMİ

Geleneksel Ev Şenlikleri: Altın Günü Menüsü

07 Oca 2022

Altın fiyatlarının tavan yaptığı günümüzde, bu meşhur ve vazgeçilmez ev davetlerinin yalnızca ‘gün’ olarak nitelendiriliyor olması kimseyi şaşırtmıyor elbette. Ortada alıp verilen bir altın olmasa da kimse günlerden vazgeçemiyor. Çoğunlukla ev hanımları arasında gerçekleşen bu davetler, evin diğer üyeleri için de ağız sulandıran menüleri ile ayrı bir şenlik niteliği taşıyor doğrusu. Yakın zamanda sizler de evinizde birilerini ağırlamayı planlıyorsanız, alışılmış lezzetleri biraz daha eğlenceli ve eşsiz kılacak tariflerimizi mutlaka denemenizi öneriyoruz!

yemek.com
Normal kısırı herkesin evinde yiyoruz. İyisi mi, siz bize TAHİNLİ CEVİZLİ KISIR yapın!

Temel malzemelerimiz neler?

İnce bulgur (1,5 su bardağı)
Sıcak su (1,5 su bardağı)
Yeşil soğan (4 dal)
Maydanoz (1 demet)
Dereotu (1/2 demet)
Taze nane (1/2 demet)
Çeri domates (8 – 10 adet)
Reyhan (1 demet)

Sos malzemelerimiz neler?

Ceviz içi (1 su bardağı kadar)
Tahin (1 su bardağı)
Limon suyu (1 adet)
Kimyon (2 tatlı kaşığı)
Tuz (1 çay kaşığı)
Karabiber (1 çay kaşığı)

Malzemeler tamamsa, mutfak tezgahının başına geçebiliriz.

İşe, bulgurları hazır hale getirerek başlıyoruz. Öncelikle bulguru ve sıcak suyu derin bir kap ya da kase içerisine boşaltıp, burada bir güzel karıştırıyoruz. Tuzumuzu ve karabiberimizi de ekledikten sonra kısa bir karıştırma işlemi daha yapıp, elde ettiğimiz karışımın üzerini kapatıyor ve yaklaşık 10-15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.

Bulgurumuz dinlenirken sosumuzu hazırlamak üzere tavamızı çıkartıyor ve içerisine koyduğumuz cevizleri soteliyoruz. Çok geçmeden cevizlerimize eşlik etmek üzere tahini ve kimyonu da ekliyor, 1-2 dakika sonra tavamızın altını kapatıyoruz ve ilgimizi yeniden bulgura yöneltiyoruz. Eğer yumuşamışsa bulgurun içerisine limon suyunu ve ince ince kıydığımız yeşil soğanı ekleyip karıştırıyor, ardından da ceviz ve tahinle hazırlamış olduğumuz sosu üzerine döküyoruz.

Elimizdeki yeşillikleri ince ince kıyıp, domatesleri de küçük küçük kesip bulgurumuza eklediğimizde, muazzam tarifi tamamlamış oluyoruz. Biz, son bir adım olarak bu efsanevi kısırın üzerinde biraz zeytinyağıgezdirmenizi öneriyoruz.

yemek.com
Altın günü davetinin sarmasız menüsü olur mu hiç, öyle değil mi? Klasik yaprak sarması tarifini bir kenara bırakın ve misafirlerinizi Osmanlı mutfağından eşsiz bir tat olan VİŞNELİ YAPRAK SARMA ile şaşırtın!

Malzemelerimiz neler?

Asma yaprağı (400 gr)
Donuk vişne (400 gr)
Pirinç (2 su bardağı)
Vişne suyu (2 su bardağı)
Soğan (2 adet)
Zeytinyağı (Yarım su bardağı)
Kuş üzümü (1 yemek kaşığı)
Nar ekşisi (1 yemek kaşığı)
Toz şeker (1 yemek kaşığı)
Karabiber (Yarım tatlı kaşığı)
Kuru nane (Yarım tatlı kaşığı)
Yenibahar (Yarım tatlı kaşığı)
Tarçın (Yarım tatlı kaşığı)
Tuz (Miktarını sizin damak tadınıza ve el ayarınıza bırakıyoruz)

Biz bunları aldık, şimdi ne yapıyoruz?

Öncelikle, tuzunu almak üzere yaprakları sıcak suda bekletip az da olsa diri kalacak şekilde haşlıyoruz.Multitasking önemli; bu esnada pirinci yıkayıp süzelim, daha sonra zeytinyağını bir tencerede kızdıralım. Üzerine önce dolmalık fıstığı, ardından da ince ince kıydığımız soğanlarımızı ekleyip karışımı kavuralım. Soğanlar, çok geçmeden yumuşayacaktır; işte tam o sırada pirincimizi de ekleyip kavurma işlemine bir süre daha devam edebiliriz.

Şimdi, ıslatıp yumuşattığımız kuş üzümünü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın ve kuru nane ile birlikte karışıma ilave edip karıştırıyoruz. Vişne suyu ile toz şekeri de ekleyip bir süre kaynamaya bırakıyoruz. Gözümüzü yemekten ayırmayalım, zira pilav suyunu çekmeye yaklaştığında, ıslatıp suyunu aldığımız vişnelerimizi de içine katacağız, sonrasında da bir güzel karıştıracağız. Her şey tamam mı? Öyleyse yemeğimizi ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

Yırtık asma yapraklarını, sarmamızın pişeceği tencerenin dibine yerleştiriyoruz. Ardından elimizdeki sağlam yaprakların içine, yeterince soğuyan harçtan bir miktar ve elimizdeki vişnelerden bir tane koyuyor, yaprağı parmak kalınlığında olacak şekilde ustalıkla sarıyoruz. Vişneleri, tencereye özenle yerleştirdiğimiz sarmaların arasına da serpiştirmeyi unutmayalım. Bir miktar tuz ve zeytinyağını tencerenin üzerinde gezdiriyor, içerisine de sarmaların hizasına gelecek kadar su ekliyoruz. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişti mi, kimler kendine hakim olamayıp parmaklarını bile yiyor, göreceksiniz!

Ekmek ya da poğaça yoksa, BRIOCHE yesinler!

Malzemelerimiz neler?

Ekmeklik un (600 gr)
Instant maya (20 gr)
Toz şeker (100 gr)
Ilık süt (175 gr)
Tereyağı (175 gr)
Yumurta (4 adet)
Toz şeker (1 yemek kaşığı)

Tarifin üzeri için 1 yumurtanın sarısının ve muffin kalıplarını yağlamak için 2 yemek kaşığı zeytinyağının yeterli olacağını da buraya not düşelim. Sahi, muffin kalıplarına ihtiyacımızın olduğunu söylemiş miydik?

Takdir edersiniz ki işe hamur yapımı ile başlıyoruz. Instant mayamızı ve ılık sütümüzü dilediğimiz bir kaba alıp karıştıralım, sonra da 10 dakika kadar bekletelim. O sırada boş durmayacağız tabii; ekmeklik unu, tuzu ve toz şekeri harmanlayalım, ardından da bir karıştırma kabına aktaralım. Yeterince bekledik, ılık sütle karıştırdığımız mayamızı nihayet un karışımına ekleyebiliriz.

Şimdi, sırada kuvvetli bir karıştırma işlemi var. Bunun için bir hamur yoğurma makinesi veya hamur yoğurma aparatı ile kullandığımız bir mikserden yardım alabiliriz. Unutmayın, tüm malzemelerin homojenolarak karışmış olması, önemli bir detay. Öyleyse, yumurtaları da içine kırıp yaklaşık 10 dakika daha karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından minik küpler halinde kestiğimiz soğuk tereyağını ekliyor, bir 10 dakika daha karıştırıyoruz.

Hamur ne durumda? Yeterince yumuşak, parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuştuğunu düşünüyorsanız tebrikler, başardınız. Hamur kısmını tabii…

Zira işimiz daha bitmedi! Mutfak tezgahını biraz unlayalım ki el emeği göz nuru hamurumuz yapışıp kalmasın. Hamuru burada bir iki dakika yoğuralım, ardından üzerine nemli bir mutfak bezini kapatıp 7 saat kadar oda ısısında beklemeye bırakalım. Zamanı geldiğinde bizleri neredeyse iki katı büyüklüğünde karşılayan hamuru 15 eşit parçaya bölelim, sonra da onları yuvarlak, sevimli toplar haline getirelim. Üzerlerine, önceden ayırdığımız yumurta sarısından bir miktar sürmeyi unutmayalım lütfen.

Son olarak zeytinyağı ile yağladığımız muffin kaplarının içine yerleştirerek, 180 derecede önceden ısıttığımız fırına gönderelim. Yaklaşık yarım saat kadar pişmesi yeterli olacaktır, ancak siz yine de gözünüzü briochelerden ayırmayın deriz.


Her şey hazır gibi görünüyor. Eh, misafirler hala gelmedi mi?

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?