Önümüzdeki 5 gün boyunca
unsplash
KÜLTÜR/SANAT

Geçmişte Yasaklanmış 4 Kitap

27 Ara 2021

Neredeyse herkes kitap okumanın hafızayı güçlendirdiğini ve hayal gücünü geliştirdiğini bilmekte. Bu yararlarının yanı sıra, farklı kitaplar sayesinde insanların bakış açıları genişleyebilmekte ve yeni mesajlar ile çeşitli kanallar kurulabilmekte. Kitap okumanın bizlere sağladığı pek çok fayda bulunsa da geçmiş zamanlarda şu anda birçok insanın severek okuduğu ve diğer kişilere önerdiği kitaplar yasaklandı. Bizler de yasaklanmış olan fakat içinde derin mesajlar barındıran birkaç kitabı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ayrıca, bu yazımızda yasaklanan kitapların yasaklanma sebeplerinden de bahsedeceğiz. Lafı uzatmadan yasaklanmış ve mükemmel olarak nitelendirebilecek kitapları incelemeye geçelim!

Charles Darwin - Türlerin Kökeni
Charles Darwin – Türlerin Kökeni (The Origin Of Species)

Doğal seçilim ile evrimi tanımlamış olan Charles Darwin, doğa tarihçisi ve biyolog kimliği ile 24 Kasım 1859 yılında Türlerin Kökeni isimli kitabını yayınladı. Bilim tarihinin en önemli çalışmaları arasında yer alan Türlerin Kökeni, bir tek bilim tarihini ele almakla kalmıyor, aynı zamanda felsefe ve edebiyat gibi dallara da dayanıyor. Bu kitap, Darwin’in evrim konusu ile ilgili görüşlerini konu edinen bir yapıt olarak karşımıza çıkmakta. Türlerin Kökeni’nin yasaklanması da onun içeriğine dayanmakta. Çeşitli inanışlara ve dinlere göre evrimin anlatılması hatta bu duruma inanılması yanlışmış gibi değerlendiriliyor. 2017 yılında Türk biyoloji ve fen bilgisi müfredatlarından evrim konusunun çıkartılması gibi 1967 yılının Amerikasında da evrim konusunun okullarda anlatılması yasaklandı. Evrim konusuna getirilen bu kısıtlama sonucunda da evrimi ele alan Türlerin Kökeni de yasaklanmış oldu. Ayrıca, tarih içinde bu kitap Yugoslavya ve Yunanistan’da da yasaklandı. Geçmiş dönemlerin en tartışmalı kitaplarından biri olan ve günümüzde de hala tartışmalara konu olan Türlerin Kökeni, Darwin’in Galapagos Adaları’nda yaptığı gözlemler sonucunda açıkladığı evrim kuramını ele aldığı için bir an önce bu kitabı edinip okumanızı öneriyoruz. Size evrim konusunda ışık tutabilecek en ünlü bilim kitabının da Türlerin Kökeni olduğunu belirtmek istiyoruz.

Harper Lee - Bülbülü Öldürmek
Harper Lee – Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird)

1960 yılında yayınlanmış olan Bülbülü Öldürmek, Harper Lee’nin en popüler romanları arasında yer almakta. Yayınlandığı dönemde Amerikan Edebiyatı’nın klasikleri arasına girip yazara Pulitzer Ödülü kazandıran bu eser, yazarın on yaşındayken yaşadığı bir olay üzerine kurulu. Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletlerinden birinde geçen bir ırkçılığı anlatan Bülbülü Öldürmek, eşitsizlik ve adalet kavramlarını okurlarla buluşturmakta. Herhangi bir ırktan, dilden ve inanıştan gelen tüm insanların eşit olduğunu ve ırkçılığın dünya üzerinden silinmesi gerektiğini vurgulayan bu roman, ırkçılık içerdiği için yasaklandı. Halbuki ırkçılığın anlatarak bu durumun tamamen yok edilmesi gerektiğini savunan Bülbülü Öldürmek, insanlara çok dokunaklı bir mesaj vermekte. Ayrıca, kitapta geçen bazı sözcüklerin de küfür olduğu savunularak ilk başta gösterilen yasaklanma gerekçesi desteklenmeye çalışıldı. Her ne kadar bu eser geçmişte yasaklanmış olsa da bu yasaklanmanın mantıksız olduğunu fark edip bu romanı okumaya başlamalısınız. 

Sabahattin Ali - Sırça Köşk
Sabahattin Ali – Sırça Köşk

Kuyucaklı Yusuf, Kürk Mantolu Madonna ve İçimizdeki Şeytan isimli eserleri ile tanınan Sabahattin Ali, 1947 yılında yayımlanan ve yazarın ölümünden önce yazdığı son öykü kitabı olan Sırça Köşk’ün de yazarıdır. Bu yetenekli yazarın kaleminden çıkan Sırça Köşk, direnmenin gücünü ve devlet yönetimine karşı yapılan çeşitli eleştirileri okurlara sunmakta. Sırça Köşk’ün yasaklanma sebebi, kitabın içerdiği kısa öykülerin içeriğine dayanmakta. Bir başka deyişle, geçmiş dönemlerde bu kitabın devlet yönetimine bir başkaldırı olduğu düşünülmüş ve kitap yasaklanmış. Verdiği mesajlar ile sizleri bambaşka bakış açıları ile tanıştırabilecek Sırça Köşk’ü okumanızı şiddetle öneriyoruz.

Pınar Kür - Asılacak Kadın
Pınar Kür – Asılacak Kadın

Şimdi de en ilginç yasaklanış hikayesinden bahsetme zamanı! 1979 yılında yayınlanan ve okurları derinden etkileyebilecek bir konuya sahip olan Asılacak Kadın, halkın utanç duygusunu zedelediği gerekçesi ile yasaklandı. Bu eserin yasaklanışı sırasında durumu ilginçleştiren olay ise bu romanın filminin çekilmesiydi. Bir başka deyişle, Asılacak Kadın hala yasaklı iken Başar Sabuncu bu romanı filmleştirdi ve romanla aynı isme sahip yapım serbestçe sinemalarda yayınlanırken roman hala yasaklıydı. Eğer kadının toplumdaki yerini daha iyi anlamak ve dram ile buluşmak istiyorsanız bir an önce Asılacak Kadın’ı okumaya başlamalısınız.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?