Önümüzdeki 5 gün boyunca
pinterest
BİLİM

Faraday Kafesi Nedir?

05 Oca 2022

Bilimde yaşanan gelişmeler sayesinde her geçen gün farklı icatlarla ve keşiflerle karşılaşmaktayız. Bu icatlar ve keşifler arasında yer alan pek çok şey bizleri şaşırtarak hayatımıza yardımcı olmakta. Faraday kafesi de bilimsel bilginin kullanılması sonucunda ortaya çıkartılmış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Oluşturduğu görüntü ile birçok insanı şaşkınlığa uğratan Faraday kafesi, günümüzde belirli müzelerde sergilenmekte. Peki, bilimden sanata kadar çeşitli alanlara konu olmuş olan Faraday kafesi ne olabilir? Gelin, birlikte öğrenelim!

wikipedia
1836 yılında İngiliz fizik ve kimya bilgini Michael Faraday tarafından ortaya konulan Faraday kafesi, fizik dalında sıklıkla incelenen elektriğe dayanmakta. Bu kafes, içerideki hacmin dışarıdaki elektriksel alanlardan korunması amacıyla icat edilmiştir. Elektriksel anlamda iletken olan metallerle kaplanmış ya da elektriksel iletkenliği olan maddeler ile ağ biçiminde örülmüş olan Faraday kafesi, amacından dolayı muhafaza alanı olarak da anılmakta. Belirli bir elektrik yükünden herhangi bir objenin korunmasını sağlayan bu kafes, içinde bulundurduğu objeyi dışarıdaki elektriksel alanlardan koruduğu gibi içine herhangi bir elektrik yükünün girmesine de izin vermiyor. 

kocsi.rtdco.ru
Kendisini icat eden bilim insanından ismini alan bu kafes, spesifik bir icat gibi gözükse de iletken teller ile ağ biçiminde kaplanmış ya da topraklanmış herhangi bir kafes ile taklit edilebilmekte. Bir başka deyişle, doğru malzemelerin göz önünde bulundurulmasıyla Faraday kafesi meydana çıkartılabilmekte. Doğru materyallerin yanında, bu kafesin oluşturulma aşamasında ağ gözü sıklığı ve topraklama kalitesi de göz önünde bulundurulmalı. Ağ gözü sıklığı ve topraklama kalitesi arttığı zaman Faraday kafesinin sağladığı koruma da artacaktır. Bu nedenle, Faraday kafesinin inşa edilme sürecinde hem malzemeler hem de ilerlenmesi gereken adımlar çok iyi bilinmeli, aksi takdirde dışarıdaki elektrik alanlarının kuvveti sonucunda kafesin içinde yer alan nesneler zarar görebilir. 

evrim ağacı
Şimdi de Faraday kafesinin çalışma prensibini inceleyelim. Her maddenin atomunda olduğu gibi Faraday kafesini oluşturmak için kullanılan iletken materyallerin atomları da en dış yörüngelerinde ‘değerlik elektron’ olarak bilinen elektronlara sahiptir. Bu elektronlar, bulundukları atomdan ayrılıp hareket edebilirler. Faraday kafesinde bulunan ve kapalı bir yüzeye sahip olan iletken cisimlerin değerlik elektronları, kafesin içerisindeki elektriksel alanı sıfırlamak adına sürekli olarak hareket ederler. Kafesin içindeki elektriksel alanın elektronların hareketi sonucunda sıfırlanmasıyla da kafesin içinde yer alan cisimler dışarıdaki elektriksel alanlardan korunur. Bu sıfırlama ilkesini yerine getirebilecek her şekil, Faraday kafesinin görevini görebilir. Bir başka deyişle, Faraday kafesinin illa silindir ya da yuvarlak olmasına gerek yok. Doğru iletkenler ile oluşturulmuş ve sıfırlama ilkesinin çalışması için bir kapı aralayan her geometrik şekil Faraday kafesi olabilir. 

wikipedia
İçerideki manyetik alanın dışarıya çıkmasını ve dışarıdaki manyetik alanın içeri girmesini engelleyen Faraday kafesi, günlük hayatta sıklıkla kullanılmakta. Patlayıcı ve yanıcı maddelerin depolandığı alanlarda, radyo frekans yayan cihazlarda, telsiz ile haberleşilen binalarda, elektronik kartlarda bulunan radyo frekans modüllerde ve teknoloji kullanımını kısıtlayarak insanların sosyalleşmesini amaçlayan sosyal alanlarda Faraday kafesinden yararlanıldığını sizlere bildirmek istiyoruz. Faraday kafesinin prensibi göz önünde bulundurularak binaların inşa edilmesinin sebebi, bu binalara yıldırım düşmesini engelleme isteğine dayanmakta. Bu kafes, gelen yıldırımın herhangi bir alana zarar vermeden direkt toprağa iletilmesini sağlamakta. Bu nedenle, çeşitli lokasyonların yapım sürecinde Faraday kafesine yer verilmekte.

wired uk
Hem canlıları hem de cansız varlıkları elektriksel alanlardan koruyan Faraday kafesinin hazırlanışı esnasında üç farklı kaplama işleminden yararlanılabilmekte. İlk kaplama işlemi olan galvanizli modüler sistem, lamine ve galvaniz karışımından oluşan paneller ile kafesin kaplanmasına dayanmakta. İkinci kaplama işlemi olan bakır modüler sistem ise ahşap bir materyalin bakıra sarılarak Faraday kafesinin bu bakırlı materyal ile kaplanmasına dayanmakta. Son kaplama işlemi olan bakır levha lehimlemesi de bakır levhaların lehimlendikten sonra kafesin kaplanması için kullanılmasına dayanmakta. Bu üç kaplama işleminden herhangi birisi genellikle Faraday kafesinin bulunacağı yerdeki manyetik alanın şiddeti belirlenerek tercih edilmekte. 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?