Önümüzdeki 5 gün boyunca
İLİŞKİLER / CİNSELLİK

Eştinsellik Bölüm 4: Terimler ve Temeller

09 Oca 2022

Eştinsellik serimizin bu bölümünde birlikte Homo sapiensten girip homoseksüellikten ve daha derininde yatabilen anlamlarından çıkıyoruz. İnsanı, elimize aldığımız bir kristal gibi tüm kırılmalarıyla döndüre döndüre inceliyoruz. Yarattığımız terimler, yaşattığımız hayatlara ne kadar hizmet edebiliyor? Gelin birlikte inceleyelim!

2 Bardak

Homo Sapiens & Homoseksüel

Terimlerimiz ve kavramlarımız sözlüklere göre bir şeyler ifade eder, evet. Bizse, insanlar olarak, daha çok duygusal bir haritadan konuşmaz muyuz? Kültür değiştikçe, duygunun ve durumun da yer yer adlandırılma şekli, söylenişi bile değişiyor. Yanık, çileli bir hayat; insanın sesinden belli oluyor sahiden. Memleketteki hava durumundan ısının yaptığı baskı, onun nemi; toplumun yaptığı duygusal bir etki ve baskı, bir de onun nemi derken, ister istemez bazı noktalarımızdan basınç alıyor ve hemşehrimize benzeyebiliyoruz çok. Tabii her ne etkiyi alırsa alsın insan kendinden sorumlu olduğundan, kültür de insanın kim olduğunu fabrikasyon kürünler benzerliğinde her hemşehriyi aynı şekilde yapmıyor. Herkesi yapamıyor. Kim olduğumuzdan esasen biz sorumlu kalıyoruz. Bunu üstlenip üstlenmemekse, yine bizde haliyle.
Mikrodan makroya çıkalım. Türkiye’den zoom outla Dünya’nın tüm haritasına. ‘Homo sapiens’ olarak kendimize dönelim hadi! Ne var? ‘Bilgili insan’. Homo -yani: İnsan. Peki ya ‘İnsan seven’ anlam filtresinde, ‘homoseksüel’ kelimesine tekrar dönüp bir baksak... Bir şeyler daha farklı gelebilir mi? Bahsetmek istediği şeyi daha durlu da tanımlayabilir belki terim bu şekilde. Direkt olarak insanlara karşı bir sevgi hisseden kişi. Ayırmadan.  Sadece insanlığın, kendi frekansıyla uyumlunun peşinde. Başka da bir şeyin peşine düşmemiz biraz kapsamsız ve sıkışık gelmez miydi zaten?

Eşcinsellik & Eştinsellik

Biz ne olursak olalım, o olmadan önce insan olmamız gerekmez mi? Çünkü bilinç gibi bir sorumluluğumuz var -en ilkel güdüyle, en azından türün iyiliği için bunu yapmak gerekiyor-. İnsanı tanımlayan etiketler de genellikle uçucu oluyor. Elbette kendini kadın olarak tanımlamak isteyen biri ve kendini erkek olarak tanımlayan biri romantik bir ilişkiye başladıklarında, yönelimlerine heteroseksüel demek kadar doğal bir şey yok. Bir tartışma yaratacak durum bile bulunmaz ortada. Fakat başka bir tartışma da açabiliriz: ‘Bize ne?’ gibi. Herkes kendi hayatını yaşasa ve bütün insana zarar veren saldırılara ‘insanlık suçu’ desek.
Demek istediğimiz şu ki, ‘eştinsellik’ anlatı teması altında konuşurken biz, bir yandan da ‘eşcinsellik’ temasını sağaltarak da amacımıza ulaşabiliriz. Bu vadede de şunu aklımıza getirelim: Terimler de birbiriyle yardımlaşıp birbirini sağaltabilir. Önemli olan ifadeyi güzelleştirmek ve karmaşa yaratmadan kolay ifadeler yakalayabilmekse, amaç bundan şaşmadığı sürece doğru yolda olmaz mıyız zaten? İnsan; tininden, ne görüntüsünden ne davranış şeklinden, aynı düşünülemeyeceği gibi; homoseksüeli de doğru algılayıp kullandığımızda, ‘insan seven biri’nden başka bir şey aklımıza gelmezse, daha yumuşak daha kalpten bir yere de temas edebiliriz.

homoseksüel
Temeller & Kökler

Barış için, insan olmaktan bir çaremiz olmadığından, köklerimizi algılamamız, gerçekten derine inip insanlığımızı rahatlatatabilir. Nerede doğduğumuzdan da derinde, ‘uyumlu olmanın hafifliği’ni hissetmek… Bir yandan alanını korumak elbette, fakat bir yandan da zararsız olmak ve tabii en çok da kendin olmak! Deneyim yaşamaktan başka çaresi olmayan ve yaşadıkça gönlü ferahlayan, temiz enerjili faydalı insan olmak. Elimizden daha ne gelir ki? İşin güzel yanı, bunu kim olursak olalım, işimiz ne olursa olsun uygulayabiliriz. Tam tersine, başkalarını çok imrendiren bir mevkide olsak da içimizde geçmeyen bir acı olabilir. O zaman görüntülerle hiçbir yere varamayız.
Kelimeler de bir görüntü değil mi zaten? Daha derinine bakarsak, kelimelerin anlatmak istediği şeye vuruveriyor kazmamızın. Bunun hazinesine değmekten zarar gelir mi hiç?
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?