Önümüzdeki 5 gün boyunca
ZOOM

Eşsiz Bir Evren: World of Warcraft

08 Oca 2022

Sizler fazla enerjinizi, günlük hayat içerisinde biriken stresinizi ya da genel sıkkınlık hallerinizi nasıl atıyorsunuz, bilemiyoruz; ancak özellikle son zamanlarda dünyanın her köşesinde tercih edilen ortak bir yöntem bulunuyor: bilgisayar oyunları. Bu, hayatımıza yeni giren bir durum değil elbette, zira bilgisayar oyunlarının hayatımızdaki yerini uzun bir süredir korumakta olduğunu pekala hepimiz biliyoruz. Ne var ki gerek gelişen teknoloji gerekse yeniden şekillenen yaşam koşulları neticesinde bu tarz oyunların kalitesi ve kapsama alanı, önceki yıllara ve dönemlere nispeten bir hayli arttı. Eh, bilhassa son birkaç yıl içerisinde dünyaya hakim olan stres seviyesinin de hatırı sayılır oranlarda yükseldiği gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda, bilgisayar oyunlarına karşı talebin önüne geçilemez oranlara geldiğini söylemek mümkün.

2.5 Bardak

Bu noktada karşımıza birçok tercih çıkıyor; ancak bizler bugün World of Warcraft’ı seçiyor ve efsanevi oyunu daha yakından tanımak adına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.


Diablo, StarCraft gibi ikonik oyunların da arkasındaki şirket olan Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen World of Warcraft, MMORPG’lerin, yani devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunlarının en başında gelenlerden biri. Kısaca WoW olarak bilinen oyun, 2004 yılında piyasaya sürüldüğünden bu yana inanılmaz başarılara imza atmış ve rekorlar kırmış olmasıyla özellikle ilgi çekiyor.

2008 yılının nisan ayında yapılan açıklamalara göre devasa çevrimiçi oyunlar pazarının %62’lik oranı, WoW’a aitti. 2010 yılında 12 milyonu bulan oyuncu sayısı ile dünyanın en popüler MMORPG oyunu olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na ismini yazdıran bu inanılmaz oyun, kendisini piyasaya veren firmaya kazandırdığı paraların dudak uçuklatan rakamları ile tüm zamanların en çok kazanç sağlayan oyunları arasında hatırı sayılır bir yer de edinmişti. Ne var ki her şeyde olabileceği gibi, World of Warcraft da zaman içerisinde birçok iniş çıkış yaşamış, bu iniş çıkışlar pekala kullanıcı sayılarında da etkisini göstermişti.

Beş sene önce edindiği inanılmaz kullanıcı kitlesine rağmen 2015 yılının son çeyreğindeki verilere bakıldığında abone sayısının 5,5 milyona kadar gerilediği görülüyordu. Bu dönem içerisinde çevrimiçi oyun kültürünün değer kaybetmeye başladığı söyleniyordu. Dahası, aynı zaman diliminde çıkarılan Warloads of Dreanor isimli genişleme paketinin oyuncu memnuniyeti açısından zayıf geri dönüşler alıyor olmasının da bu olumsuz sonuca etkisinin olduğu iddia edilmişti. Efsanevi oyunun sektör üzerindeki dominasyonunun kaybolmaya başladığından endişe edilmiş olsa da World of Warcraft’ın yetenekli geliştiricileri, takibindeki 2016 yılında çıkardıkları Legion genişleme paketi ile kullanıcıların beğenisini yeniden kazanmış ve abone sayısında göz ardı edilemez oranlarda artış görmüştü. 2019 yılında World of Warcraft Classic adıyla piyasaya sürülen ve oyunculara oyunun en eski halini deneyimleme fırsatı sunan versiyon da beğeni toplamıştı. Bu oyun da günümüzde hala oynanmaya devam ediyor.

Sırasıyla The Burning Crusade (2007), Wrath of the Lich King (2008), Cataclysm (2010), Mists of Pandaria (2012), Warlords of Draenor (2014), Legion (2016), Battle for Azeroth (2018), and Shadowlands (2020) olmak üzere toplamda sekiz genişleme paketine sahip olan oyun, Blizzard Entertainment’a ait oyun serisinin (Warcraft: Orcs & Humans, Warcraft II: Tides of Darkness, Warcraft III: Reign of Chaos ve World of Warcraft)ve yine bu firma tarafından yayınlanan kitapların konusuna da ev sahipliği yapan Warcraft sanal evreni içerisinde geçiyor. Evrene göre serinin birçok oyunu, Azeroth isimli bir gezende gerçekleşen olayları konu alıyor. Ancak genişleme paketleri ile bu gezegen dışında oyuna daha birçok mekanın eklendiği de görülüyor.

Her MMORPG’de olduğu gibi World of Warcraft’ta yer alabilmek için üyelik gerekiyor. Aylık ücret karşılığında oynanan oyunu denemek isteyenler için ücretsiz bir sınırlandırılmış başlangıç sürümü seçeneği de bulunuyor. Üyeliğini tamamlayan oyuncudan kendisi için bir karakter oluşturması isteniyor.

Karakter oluşturma aşamasında, öncelikle oyun içerisinde birbirine düşman iki taraf arasından bir seçim yapmak gerekiyor. Alliance, yani İttifak tarafında mı yoksa Horde, yani Güruh tarafında mı olacağına karar veren oyuncu, akabinde seçtiği birliğin hangi ırkına mensup olacağına da karar veriyor. Irk seçim aşaması önemli, zira bazı ırklar için sınıf kısıtlamalarının mevcut olduğu söylenebilir. En nihayetinde ise bir class seçerek oyuna hazır hale geliniyor. Verilen görevleri tamamlayarak ya da çeşitli aktiviteler aracılığıyla deneyim puanları kazanılıyor, bu puanlar ise kişinin seviyesini yükseltmesine yarıyor. Karakterinizle ne kadar çok bölge keşfederseniz o kadar çok ulaşım yolu çeşitliliği kazanıyorsunuz.

Genel anlamda görev yaparak gelişmeyi temel alan bir oyun olsa da birçok PVP mekanizmasının mevcut olduğunu bilmekte de fayda var. Örneğin Arena olarak bilinen bölgelerde, iki oyunculudan kırk oyunculu gruplara kadar çıkabilen takımlar halinde savaşarak arena puanları kazanılabiliyor. Oyunun kendi içerisinde bir para sistemi bulunuyor ve karakterlerin ekonomik gücünü yapılan aktiviteler, savaşlar ya da tamamlanan görevler eşliğinde artırabiliyorsunuz. Bu paraları kullanarak oyun içerisinde büyük avantajlar sağlayacak nesneler de satın alabiliyorsunuz. Dahası, oyunu oynayan insanlar arasındaki sosyal ağları ve bağları geliştirmek, Warcraft evreninin çeşitli meslekleri ile mümkün olabiliyor.

Yaklaşık 18 yıldır varlığını koruyan bu efsanevi oyun; popülaritesini kaybetmeyen yapısı, uzun ömrü ve yaratıcı evreni ile her geçen gün dünyanın pek çok köşesinden yeni bir oyuncuyu akıl almaz hikayesine çekmeye devam ediyor!
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?