Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pinterest
KADIN KAFASI

Eril Bir Filme Feminist Bakış: Scarface

06 Oca 2022

1983 yapımı, Al Pacino’nun başrol oynadığı Scarface filmini izlemeyenimiz yoktur. Gangster filmlerinin başında yer alan Scarface, erkek dünyasını sinemaya taşırken, kadınların bu dünyada nasıl yok sayıldığını da gözler önüne seriyor. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde eril filmlerin en başında yer alan Scarface’i feminist bir bakışla ele aldık. Yazının devamı için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Pinterest
     Scarface, Brian DePalma’nın yönettiği, başrolde Al Pacino’nun yer aldığı 1983 yapımı bir suç filmidir. Film 1980’li yıllarda geçmektedir. Kübalı rejim muhaliflerinden biri olan Tony Montana adi suçlardan yargılanan karanlık bir adamdır. Fidel Castro Dönemi’nde ABD’ye göç eder. Kendisini siyasi sığınmacı olarak tanıtsa da polisler gerçek kimliğini bulur ve adi suçlarla yargılanan diğer sığınmacıların yanına gönderilir. Tony, mafyalarla uyuşturucu kaçakçılığı işinde çalışan bir adamdır. Suç dünyasında gitgide yükselir fakat açgözlülüğü kendi sonunu hazırlar. 
 

Pinterest
Scarface’te Erkek Gözüyle Eril Bakış
 
    Scarface filminin tamamı bir erkek gözüyle anlatılır. Odaklanan görüntüler, hikâyenin işlenişi, diyaloglar ve kadınların hikayedeki yeri tamamen erkek bakışına yöneliktir. Filmde yer alan kadınlar, yalnızca cinsel obje olarak görülür. Scarface’i izlediğimizde kadınların yalnızca beden ve çıplaklıklarıyla ön planda olduklarınıgörebiliriz. Kadınların kendi kararlarını alma gibi bir lüksleri yoktur. Birlikte oldukları erkeklerin gölgesinde yaşamaya mahkûm edilmişlerdir. Filmin oyuncu kadrosuna baktığımızda da ana kadronun erkeklerden oluştuğunu, kadınların yalnızca yardımcı rollerde yer aldıklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle Scarface filmi; erkek bakışıyla hazırlanan, eril bir filmdir desek yanlış olmaz. 
 

Pinterest
Elvira Hancock
 
   Michelle Pfeiffer’in canlandırdığı Elvira Hancock, Scarface filminde yer alan ana karakterlerden biridir. Elvira Hancock, Scarface filminde her erkeğin birlikte olmak istediği kadın olarak tanımlanır. Ünlü bir uyuşturucu baronunun sevgilisi olarak tanıdığımız Elvira, sevgilisinin ölümünün ardından Tony Montana ile evlenir. Erkeklerin yönetici konumunda olduğu bu dünyadan sıkılmış bir kadındır. Tony’nin Elvira’ya karşı davranışları, istismar sayılabilecek türden davranışlardır. Elvira’ya karşı kullandığı eril dil, uyguladığı şiddet ve zorlayıcı davranışlar gangster filmlerinde karşımıza çıkan genel tutumlardan biridir.

Pinterest
Gina 
 
     Mary Elizabeth Mastrantoino’nun canlandırdığı Gina karakteri, Scarface’te ana karakter sayılabilecek bir diğer karakterdir. Tony’nin kız kardeşi olan Gina, ağabeyinin baskıcı davranışlarına maruz kalır. Tony, cinselliğini dilediği gibi yaşayabilirken Gina’nın aynı özgürlükte cinsellik yaşamasına izin vermez ve şiddete başvurur. Hatta sırf “namus” meselesi yüzünden Gina’nın âşık olduğu adamı öldürür. 

Pinterest
Sinemada Şiddet ve Baskı Kültürü 
 
     Hangi toplumda yaşarsak yaşayalım kadınlara karşı baskıcı bir tutumun söz konusu olduğunu görebiliyoruz. Türk kültürünü yansıtan bir film izlediğimizde de herhangi yabancı kültürü yansıtan bir film izlediğimizde de kadınlara yönelik şiddet ve baskının var olduğunu görebiliyoruz. Filmlerde gördüğümüz kadın bedeni üzerinden oluşturulan görüntüler, kadınların yalnızca yardımcı rollerde yer alması, kadınların güçsüz gösterilmeleri ve daima bir erkeğe ihtiyaç duymaları cinsiyet eşitliğine aykırı, ataerkil toplumun yansımalarıdır

Pinterest
Gangster Filmlerinde Kadına Bakış 
 
    Gangster filmleri; karşılıklı erkek gruplarının yer aldığı, özellikle şiddetin ve silahlanmanın ön plana çıktığı, erkek dünyasını yansıtan filmlerdir. Bu filmlerin temelinde bir erkek dünyası inşa edilmiştir, bu yüzden de kadınların rolleri kısıtlıdır. Yalnızca Scarface’te değil, neredeyse bütün gangster filmlerinde görebileceğimiz bu kurgu, aslında gerçek dünyanın bir yansımasıdır. Güç, genellikle silahlı beyaz erkeklerdedir. Kadınlar bu filmlerde, para ve güç için erkeklerin yanında duran figürlerdir. Özellikle 2000 yılı öncesi gangster filmlerine baktığımızda, kadınların ön planda olduğunu göremeyiz. Bu durum elbette feminist düşünceye ters düşmektedir. Günümüz sinemasına baktığımızda kadınların sinemadaki yerinin daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Feminist bilinçle birlikte sinemadaki kadın imgesi şekillenmeye başladı. Bu şekillenme de elbette, filmlerde yer alan erkek dünyasının bir şekilde önüne geçmeyi başardı. 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?