Önümüzdeki 5 gün boyunca
Pexels
ZOOM

Dünya İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik İle İlgili Ne Düşünüyor?

09 Oca 2022

İklim değişiminin büyük bir iklim krizine dönüşmesinin oluşturduğu ve oluşturabileceği birçok sorun olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yılın en çok konuşulan konuları arasında sürdürülebilirlik ve iklim değişimi yer alıyordu. Pandemi süreciyle birçok insan bu konuya daha duyarlı bir hale geldi. Biz de dünyanın iklim değişimine karşı bakış açısını araştırdık ve çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçları sizler için bu yazıda derledik. Gelin dünyanın iklim değişimiyle ilgili geçmiş ve gelecek düşüncelerini yazının devamında birlikte inceleyelim.

2 Bardak

Pexels
Pandemi sürecinde birçok insan için küresel ısınma konusu gündemdeydi. İklim değişimiyle ilgili çeşitli olayların da yaşandığını görmüştük. Öyle ki, 2021 yılının Google Yılın Arama Trendleri içerisinde de en çok aranan konular arasında yer alan iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik yer alıyordu. Pew Research Center’ın 2019 yılında yayınladığı bir araştırmasında ise 2013 yılından beri birçok ülkenin iklim değişikliği konusunda endişelerinin arttığı analizi yer alıyor. 

Pexels
Y ve Z Kuşağının İklim Değişikliğine Bakış Açısı 

Teknoloji çağıyla tanışmış ilk kuşak olarak Y ve teknoloji çağının içerisinde dünyaya gelmiş olan Z kuşağı, iklim değişimiyle ilgili belirli görüşlere sahip olduğunu görebiliriz. Örneğin, Deloitte tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında Y ve Z kuşağının en büyük üç endişesi arasında iklim değişikliği ve çevre yer alıyor. Aynı araştırmanın bir diğer analizi ise Y ve Z kuşağının büyük bir çoğunluğunun pandemi döneminde gerçekleşen çevresel olayların iklim değişimi için iyimser bir düşünce oluşturduğunu ifade ediyor. Bu durumda Y ve Z kuşaklarının iklim değişimi konusunda farkındalıklarının oluştuğunu söylemek mümkün. 

Unsplash
2022 Yılından Beklentiler

2020 ve 2021 yılını pandemiyle hatırlıyoruz. Aynı zamanda iklim değişiminin de sıklıkla konuşulduğu yıllardı. Peki, sizce bu yıl hangi konular gündemde olacak? Ipsos’un yaptığı bir araştırmaya göre dünyada birçok insan bu yıl daha fazla iklim değişikliği ile ilgili sonuçların oluşacağını düşünüyor. Bu durumda, birçok şirket, medya içeriği ve sürdürülebilirlik konusundaki eğitimler sayesinde var olan farkındalığın daha da artması sağlanabilir mi sorusu akıllara geliyor. 

Pexels
İklim Değişimiyle İlgili Ne Düşünüyorsunuz?

Gelin dünyanın iklim değişimi hakkında düşündükleri ile birlikte birey olarak bizlerin iklim değişimi hakkında ne kadar duyarlı olduğunu düşünelim. Eğer iklim değişimi hakkında temel düzeyde bir bilginiz varsa ve iklim değişiminin sebep olabileceği olumsuzluklardan haberdarsak bu bilgilerin günlük yaşantımıza da yansımış olması muhtemeldir. Gün içerisinde yaptığımız tüketimlere, alışkanlıklarımıza farklı bir gözle bakıyor olabiliriz. Bu da bizi, her sabah kahveciden aldığımız karton bardak yerine termosumuzu yanımıza almak gibi kendi adımıza önlem almaya itebilir. Belki de bu sebeple iklim krizine karşı önlem almanın ilk adımlarından birinin bu konu hakkında bilgi sahibi olmaktan geçtiğini söyleyebiliriz.

Pexels
Medya ve Markaların İklim Değişimi Farkındalığı

Tüm bu araştırma sonuçlarının yanı sıra sadece sosyal medya platformlarında ve medya araçlarında oluşturulan iklim değişimine farkındalık konulu içerikleri ve markaların sürdürülebilirlik konusuna verdiği önemi göz önünde bulundurduğumuzda da iklim krizine karşı pek çok alanda farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını fark edebiliriz. Üstelik bu konuya verilen önemi sadece moda endüstrisinde görmedik. Örneğin, geçtiğimiz yılın başında Starbucks, plastik pipetler yerine kâğıt pipetler kullanmıştı. Çünkü plastik pipetler geri dönüştürülemiyordu. Starbucks’ın plastik pipetler yerine yeni bir alternatif üretmesi de sürdürülebilirlik konusu için bir girişimdi. 
Peki, sizce bu yıl iklim değişimiyle ilgili nasıl sonuçlar bizleri bekliyor? Siz iklim değişimi ve sürdürülebilirlik hakkında bireysel ya da kurumsal olarak nasıl önlemler alıyorsunuz?

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?