Önümüzdeki 5 gün boyunca
BUSINESS

Dünden Bugüne LinkedIn

10 Oca 2022

Bugün 722 milyon üye ile dünya çapındaki profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturan LinkedIn, yaklaşık 20 yıl önce başladığı yolculuğuna dolu dizgin devam ediyor. Sosyal iş ağı olarak tanımlayabileceğimiz platformun bugünlere nasıl geldiğine hep beraber bakıyoruz.

2.5 Bardak
Sosyal medya platformlarını şöyle bir düşünmenizi istiyoruz. Hayatımızdaki yerleri bambaşka olsa da hepsi tek bir sonuçta ortaklaşıyor: Değişim. İstisnasız hepsi günlük yaşamımıza varan ve hayatımızı derinden etkileyen bir dönüşüme imza atıyor. Facebook, arkadaşlık ilişkilerimizi değiştirirken; Instagram, fotoğraf algılarımızı farklılaştırıyor. Gündeme dair kullanıcı yorumları ile Twitter, belki de hayat görüşümüzü dönüştürüyor. Bu listeye LinkedIn’i de eklemek mümkün hem de dahiyane bir fikirle, belki de hayatımızın en önemli kısmına etki eden bir dönüşümle geliyor: İş ilişkilerimiz. 

Profesyonellerin onlarca hatta yüzlerce kartvizitle fuar fuar dolaşıp, elinin boş döndüğü günlerde, Reid Hoffman arkadaşlarını evinin oturma odasında topluyor. Bu öylesine bir arkadaş buluşması değil, bugün kullanıcı sayısı milyarlara ulaşmak üzere olan LinkedIn’in de temelini oluşturuyor. Toplanan ekip, daha önce PayPal ve Socialnet.com gibi dünyaca ünlü platformların hem kuruluş hem de gelişim sürecine etki eden insanlardan oluşuyor. Koskoca LinkedIn diyoruz, elbette temeli sağlam olmalı. 

Ekip “Artık bu fikri hayata geçirelim.” dedikten kısa bir süre sonra 28 Aralık 2002’de ilk somut adımlar atılıyor. Üstelik bilinenin aksine, Facebook gibi dünyayı yer yerinden oynatacak bir platformdan daha önce… Şehir efsanesi midir bilinmez ama bugün sayılı büyük platformların en eskilerinden biri de LinkedIn. Tarihler 5 Mayıs 2003’ü gösterdiğinde ise platform resmi olarak açılıyor ve artık herkesin üye olup, iş ilişkilerini geliştirebileceği bir mecraya dönüşüyor. 

Bu inanılmaz hikâyenin başrolünde yer alan Hoffman, daha önce Google, Ebay ve PayPal'ın yönetim kurulunda yer aldığı için fon konusunda sıkıntı yaşamayan LinkedIn, kendini geliştirerek yolculuğuna devam ediyor. Hoffman’ın geçmiş tecrübeleri Google ile LinkedIn arasındaki mükemmel entegrasyonu da sonuna kadar açıklıyor. 

LinkedIn; YouTube, Facebook ve Twitter'dan daha eski olan ve neredeyse en eski ana akım sosyal platformlardan biri olarak dünya profesyonellerini daha üretken ve başarılı kılmak için bir araya getirmeye kilitleniyor. Kuruluşunun ilk ayında 4.500 üyeye sahip olsa da film henüz başlamıyor. Reid Hoffman dışında Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly ve Jean-Luc Vaillant gibi isimlerden oluşan yönetim ekibi ilk büyük atılımı 2004’te, rehberimizdeki arkadaşlarımızı LinkedIn’e davet etme özelliğini kullanarak atıyor. Bu gelişme üye sayısını 1 milyon 200 binlere çıkarıyor ve fragman da yayınlanmış oluyor. 

2005 yılında ise LinkedIn Jobs oluşturuluyor ve işe alım yöntemleri değiştiriliyor. 2006 sonunda 8 milyon üyeye ulaşan platform; dünya devi olacağının sinyallerini çoktan veriyor. 2007 ise LinkedIn’in resmi olarak kar ettiği yıl olarak da platformun tarihine geçiyor. 10 milyon kullanıcıya ulaşan site hız kesmeden çokça beklenen atılımı yapıyor ve kullanıcıların doğrudan akıllı telefonlarından kullanmalarını sağlayacak bir mobil uygulama yayınlıyor. Takvimler Ekim 2010'u gösterdiğinde LinkedIn, Silicon Valley Insider tarafından Amerika'daki en değerli 10. girişim olarak belirleniyor. Platform, çalışkanlığının karşılığını fazlasıyla almaya başlarken, 1.575 milyar dolar değere ulaşmayı da başarıyor. Bu sonuç, üretkenliğin, güncelliğin, yenilenmenin bir nimeti olup çıkıyor. 

LinkedIn, 2013 yılında 10. yaşını kutlarken en büyük hediyeyi kullanıcılarından alıyor. Nasıl mı? O yıl platform tam tamına 225 milyon üyeye ulaşarak geride kalan 10 yılın ne derece dolu geçtiğini de kanıtlıyor. Hemen akabinde uygulamaya sokulan, özellikle yeni mezunları odağına alan bir sisteme geçilmesi ile bilinirliğini katbekat artıran LinkedIn, web tasarımını modern ve kullanıcı dostu bir deneyimle revize edince dur durak dinlemeyen bir popülerliğe adım atıyor. Ardından ne mi oluyor?

2016 yılında Microsoft, LinkedIn'in büyük bir hissesini 26 milyar dolar değerinde satın alıyor ve LinkedIn'i Microsoft tarafından yapılan en büyük satın almalardan biri haline getiriyor. Dönemin Microsoft CEO'su Satya Nadella şöyle diyor: "Gezegendeki her kişiyi ve kuruluşu güçlendirmeye çalışırken, birlikte LinkedIn'in yanı sıra Microsoft Office 365 ve Dynamics'in büyümesini hızlandırabiliriz." 2017 itibariyle, LinkedIn'in yeni masaüstü sürümü üzerine kafa yoruluyor ve harika bir dönüşüm geliyor. Bu yeni sürüm, kullanıcıya hem mobil hem de masaüstü uygulamalarında sorunsuz bir deneyim sunmayı başarıyor. 

Bugün LinkedIn, 200’den fazla ülkede 170 iş sektöründen 722 milyon kullanıcıya sahip. New York merkezli dünyaca ünlü iş dünyası dergisi olan Fortune’un 500 üye şirketi de dahil olmak üzere yüzlerce kurum, bu ağın altında yer alıyor. Kullanıcı dostu yapısı ile 24 dilden fazla dile sahip platform, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda “LNKD” adıyla yer alırken yaklaşık 10 bin çalışanı var. Şirketin neredeyse her ülkede bulunan temsilciliklerini de es geçmeyelim.

En başta da bahsettiğimiz üzere, sosyal medya platformları hayatımızı değiştirmeye devam ediyor. LinkedIn ise belki de en etkili olanı. İş yaşamı gibi insan hayatının tam merkezinde yer alan bir alanı, 20 yılı aşkın serüveni ile bambaşka bir anlam kazandırmayı başarıyor. 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?