Dünyanın birçok yerinden seçkin Antik Çağ yapıtlarına ev sahipliği yapan British Museum, önemli eserlerinin yer aldığı bir seçkiyi ziyaretçileri için dijitale açtı.
İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve dünyanın birçok yerinden Antik Çağ yapıtlarını ve etnografya koleksiyonlarını kapsayan British Museum, koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 4,5 milyon sanat eserini ücretsiz olarak online erişime açtı.
Dijital koleksiyonda, Reşid taşı, Sutton Hoo miğferi ve Parthenon heykelleri gibi pek çok kıymetli parçaya yakınlaştırma ve kaydırma yoluyla ayrıntılı bir şekilde erişilebiliyor. Ayrıca müze, dijitalleşme çabaları kapsamında da 280 binden fazla hiç yayınlanmamış fotoğrafları da dünyanın her yerinden ziyaretçiye açtı.
Ticari bir amaç gütmeden açılan arşiv, öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılara mühim bir kaynak sunabilmeyi hedefliyor. Her ne kadar bazı görsellerde ufak tefek hatalar bulunuyorsa da yeni güncelleme ile normalde çok fazla yaklaşıp inceleme şansı bulamayacağımız tarihi eserlere daha detaylı bakma şansı yaratılıyor.
Tarih, sanat ve kültürün birleşimi olan British Museum, dünyanın her bir tarafından 8 milyondan fazla eseri, toplamda 10 farklı bölümde ziyaretçilerini sunuyor. Müzede bizler için belki de en önemli parçalardan birini ise Türkiye’den çıkarılan Büyük İskender tableti ve aslan başı oluşturuyor.