pexels.com
KADIN KAFASI

Bir Kafes: Duygusal İstismar

24 Ara 2021

Dünyanın her yerinde her an kadınlar duygusal istismara maruz kalıyor. Elbette duygusal istismara maruz kalan erkekler de olmakla birlikte, kurban kadınların sayısı erkeklere oranla çok daha fazla. Yapılan bir araştırmaya göreyse Türkiye’deki kadınların 10 tanesinden 8’i duygusal şiddete maruz kalıyor. Şiddetin birçok şekli var; cinsel, fiziksel, ekonomik, siber ve duygusal şiddet. Bunların belki de en sinsi olanıysa duygusal şiddet. Duygusal şiddetin öyle bir gücü var ki kişi bir şiddete maruz kaldığının farkına bile varamıyor çoğu zaman. Tanımlamak gerekirse duygusal şiddet, şiddeti gerçekleştiren kişinin mağduru duygusal olarak ezmek, yok etmek, hırpalamak ve küçültmek için uyguladığı bir zorbalık türü. Sizin veya çevrenizdekilerin duygusal şiddete uğradığını düşünüyorsanız ya da aklınızda en ufak bir soru işareti bile varsa ve bu konuda daha fazla bilinçli olmak, bununla savaşmak istiyorsanız yazının devamına buyurun. Size yol gösterici olması dileğiyle…

pexels.com
Duygusal Şiddet Uygulayanın Yöntemleri ve Psikolojisi

Öncelikle bir insan neden psikolojik şiddete başvurur bunun çerçevesini çizelim. İlk başta gözlenen, kişinin hakimiyet arzusunun önüne geçemeyişi. Şiddeti uygulayan kişi karşısındakini sürekli olarak suçlama potansiyelinde oluyor. Bu yüzden de kendi konfor alanının dışına çıkması ya da çıkartılması ihtimali şiddeti uygulayan kişiyi korkutuyor. Bununla karşı tarafı baskılayarak, ezerek başa çıkmaya çalışıyor. Karşı tarafa sürekli olarak suçlu hissettirerek ve aslında kurbanının sürekli kendisini sorgulamasına neden olarak özsaygısını yitirtiyor. Karşı tarafı zayıflatarak kendisi güçleniyor aslında. Elbette bunlar planlanarak yapılan şeyler değil.
Yani şiddet uygulayan kişiye “Sen bana kendimi sorgulatarak özsaygımı yitirtmeye çalışıyorsun” dense bu onun için hiçbir şey ifade etmeyeceği gibi reddedecektir de.

pexels.com
Tüm bunların temelinde yatanın, şiddeti uygulayan kişinin geçmişinde aşağılanmaya ve baskıya maruz kalmış olmasının olabileceğini söylüyor uzmanlar. Baskı gören kişinin potansiyel baskıcı olduğu bilimsel bir gerçek. Tabii bunların yapılan araştırmalar sonucunda varılan genel kanılar olduğunun da altını çizmek gerekir. Psikolojik şiddet uygulayan kişinin dengesiz davranışları da mağdurların kafasını karıştırabiliyor. Örneğin bir gün normal ya da sevecen davranıp başka bir gün takıntılı şekilde duygusal patlamalar yaşayabiliyor bu kişi. Bu da aslında istismarı yaşayan kişide bir kafa karışıklığına neden olmakla birlikte iyi olduğu günlerle yetinme gibi bir idareci ruh yaratıyor. Fakat asıl problem burada başlıyor.

pexels.com
Suiistimali tanımak, tanımlamak çok önemli. Kıskançlık, kısıtlayıcılık, güvensizlik, küfürlü konuşmak, hakaret etmek, emretmek, tehdit, aşağılama, sürekli olarak eleştirmek, durmadan suçlamak, yalanlar söylemek, kandırmak, alay etmek birer duygusal şiddet örneği. Karşısındakini manipüle etmek, ihmal etmek, yalnızlaştırmak, başka insanların yanında küçük düşürmek ve şakayla karışık aşağılamak, onun özel bilgilerini paylaşmak da psikolojik şiddetin farklı boyutları.

pexels.com
Şiddete Uğrayan Kadının Psikolojisi

Şiddete uğrayan kişi şiddete uğradığının farkında olamayabiliyor öncelikle. Araştırmacılar bunun nedeninin çocukluktan itibaren duygusal istismara uğraşmış olma ihtimaline ve bu durumu normal görme olasılığına dayandırıyor. Mağdur kendisine olan inancını kaybedebiliyor bu istismar sonucunda. Güvensizlik duygusu herhangi bir şey için adım atmasını ve karar vermesini zorlaştırıyor. Bu güvensizlik de kaygıyı doğurabiliyor. Kaygı bozukluğu rahatsızlığı duygusal istismara uğramış kişilerde sıklıkla görülebiliyor.

pexels.com
Korku duygusu ise istismara maruz kalma sürecini uzatıp, yaşadığı şeyin farkına varmasını geciktiriyor. Bu da sorgulamayı yok ettiği gibi kaygı oranını yükseltebiliyor. Uyku bozuklukları, stresli hareketler, öfke kontrol problemi, dikkat dağınıklığı, depresyon gibi gözle görülebilir sonuçlara da neden olabiliyor. Ayrıca görülen şiddetin ve baskının oranına göre şiddet gören kişiler sürekli yalan söyleyebilir, karşısındakinin güvenini sarsan hareketler sergileyebilir ve dengesiz davranabilir. Psikolojik şiddetin gözle görünür bir izi yoktur belki ama iyi gözlenirse psikolojik olarak birçok yaraya yol açtığını görebilirsiniz.

pexels.com
Psikolojik şiddetin en büyük handikabı polise duygusal istismara uğruyorum dendiğinde bir şey ifade etmemesi. Fakat tüm bunlara rağmen boşanma süreçlerinde duygusal istismar önemli bir veri olarak görülüyor artık. Bütün mesele fark etmekte. Kişi duygusal şiddete maruz kaldığını fark etmiyorsa maalesef ki iş çok zorlaşıyor, bu istismar ömür boyu sürüp gidebiliyor. Bu nedenle hem kendimiz hem de çevremiz için psikolojik şiddetin ne olduğunu bilmek çok büyük önem arz ediyor.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?