Thomas Lewandovski
SEYAHAT

Bir Ekol: Bauhaus Mimarisi Nedir? Özellikleri Neler?

29 Ara 2021

Bauhaus mimarisi, yirminci yüzyılın başlarında kurulan bir Alman okulunda ortaya çıktı. Okulun mimari alanında yarattığı etki öylesine büyüktü ki 2019 senesinde Bauhaus okulunun kuruluşunun 100. yılı dahi kutlanmıştır. Mimarlık başta olmak üzere genel hâliyle tasarım dünyası üzerinde de çok ciddi etkilere sahip olan Bauhaus’un tarihi gelişimi ve sağladığı katkıları bilmek mimariye meraklı herkesi ilgilendiriyor olsa gerek. O halde gelin Bauhaus okulunu ve bu okulda yeşeren mimariyi beraber öğrenelim.

2 Bardak

Modernleşmenin adeta önemli ayaklarından biri olarak kabul edilen Bauhaus sanat akımı, adını yirminci yüzyılın başlarında kurulan Bauhaus okulundan alıyor. Mimari ve tasarım başta olmak üzere sanatta da özgür ve deneysel olmayı hedefleyen Bauhaus, 1919’da kurulmuştu ve yalnızca 14 yıl faaliyet gösterebilmişti. Okuldan yola çıkarak ilgili mimari ve sanat akımına da Bauhaus adı verildi.

1919’da Almanya’nın Weimar kentinde kurulan okulun kurucusu ise Belçikalı ressam, mimar ve tasarımcı Henry Van de Velde. Ailesinden gizli olarak sanat akademisine yazılan Velde, eğitimini tamamladıktan sonra gittiği Paris’te de tasarım ve sanatsal işler konusunda kendini oldukça eğitmiş ve burada özellikle izlenimcilik akımının etkisi altına girmiştir.

Okul 14 yıl açık kalabilse de o dönem içerisinde yetiştirdiği ve ABD, Avrupa, Rusya’ya giden hocaları ile dünyaya yayılmasını bilmiştir. Günümüzde hâlâ etkisini sürdüren Bauhaus sanat akımı ise aslında başlangıçta bir sanat hareketiydi. Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan okulda yeşeren bu sanat anlayışı endüstri, sanat ve zanaatı birleştirmeye çalışmıştı. “Yapı evi” anlamına gelen Bauhaus, deneyselliği ve özgürlükçü yaklaşımı benimseyerek sanatsal üretimle seri üretimi bir araya getirebileceği düşündü.

Her daim mimar rektörler tarafından idare edilen Bauhaus okulu, kısa süreli ömrüne rağmen ekol yaratmayı başarmıştı. Mimari açıdan bakıldığı zaman da Bauhaus mimarisi, bütün sanatların bir araya geldiği en temel noktanın binalar, yapılar olduğunu iddia etmişti. Bu nedenle de bir şehrin tasarımında net hatları olan sanatsal yapıları ifade etmeye başladı.

Estetik kaygıları bırakıp yerine fonksiyonelliği koyan Bauhaus akımının mimari girişimi de bu yönde oldu. Aydınlık ve havadar mekânları ön plana çıkarmayı amaçlayan Bauhaus mimarisi, bununla beraber tek ya da belli başlı bir mimari biçim ile sınırlandırılmıyor. Bununla beraber üst düzey kullanışlılık, Bauhaus mimarisinin en temel ve öne çıkan yanlarından biri olarak belirtiliyor. Kaynakları akıllı bir şekilde ve amaca yönelik olarak kullanmayı savunan Bauhaus mimarisi, basit ve rasyonel oluşunu kendine özgü bir tasarım anlayışı ile birleştirmeyi başardığı için de bu denli başarılı bir ekol hâline geldi.

Tüm yapılarda, binalarda farklı bir şekilde görebileceğiniz Bauhaus mimarisinin öne çıkan özellikleri arasında doğrusal ve köşeli binalar ve yuvarlak balkonlar sıralanabilir. Bunun yanı sıra tasarımda ve süslemede abartıya kaçmamak, üçgen, daire, kare gibi geometrik formları kullanmak, düz rafları tercih etmek, pürüzsüz cepheler oluşturmak, çelik, cam ve beton gibi malzemeleri tasarımda kullanmak, simetriyi değil asimetriyi tercih etmek Bauhaus mimarisinin ortak diğer özellikleri olarak sayılabilir.

Bauhaus mimarisinde amaç, malzemeleri doğal biçimde kullanmaya odaklanmak. Bu da malzemeleri örtmek, süslemek yerine ön plana çıkarmak olarak cereyan ediyor. Şekillerin işlevselliği, renklerde basit şemaları tercih etmek de Bauhaus mimarisinde görebileceğiniz özellikler arasında yer alıyor. Bugün hâlâ önemli bir ekol olarak kabul edilen Bauhaus sanat akımına öncülük eden okul, 1933’te Nazi rejimi iktidara geldiğinde II. Dünya Savaşı sırasında kapanmaya zorlandı. Bu açıdan faaliyetlerini iki dünya savaşı arasında gösteren Bauhaus okulu, art deco gibi kendisinden önceki son derece süslü trendlere karşı sadeliği ve işlevselliği ön plana çıkarması ile de önemli bir ekol.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?