Önümüzdeki 5 gün boyunca
BUSINESS

Bir Dijital Marka Yolculuğu: Snapchat

07 Oca 2022

Günümüzden yaklaşık 10 yıl önce, akıllı telefonların da ceplerdeki yerini almaya başladığı dönemde, o zamanlara göre oldukça sıra dışı bir dijital platform hayatımıza girdi. Bu uygulamayı sıra dışı kılan özellik ise kurulan iletişim ağında kısıtlamalar olmasıydı. Gönderilen görsel iletinin, yalnızca uygulamanın belirlediği süre zarfı içinde görüntülendiği ve sonrasında o görsele asla ulaşılamayacak olması, platformun popülerleşmesindeki en büyük etkenlerden biriydi. Sarı arka planın ve bir küçük hayaletin gözünüzde canlandığına çok eminim. Bugün, 2011 ve sonrasına damga vuran Snapchat uygulamasından bahsedeceğiz…

2.5 Bardak

Snapchat uygulamasının ne olduğuna dair bir tanım yapmak gerekirse; bu uygulamanın akıllı telefonlar için geliştirilen bir “anlık” mesajlaşma platformu olduğunu söylemek mümkün. Genç Amerikalı girişimciler Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından Standford Üniversitesi’nde okudukları dönemde bulunan Snapchat uygulaması; karşı tarafa yazılı, sesli ve görsel iletiler gönderme imkanı sağlarken, bu iletilerin görülebilirlik süresini göndericinin ayarlamasına olanak sağlıyor. 1 ile 10 saniye arasında kullanıcı isteğine göre değişim gösteren ileti gösterim süreleri bittikten sonra o iletiye bir daha ulaşmak mümkün değil. Ekran resmi alacak olduğunu iddia edenleri ise küçük bir sürprizle karşılıyor Snapchat ve alınan ekran görüntüsünün bildirimini karşı tarafa gönderiyor. İlk çıktığı dönemlerde, yalnızca bu özellikleri ile takdire şayan bir popülarite yakalayan Snapchat, maalesef ki artık eskisi kadar rağbet görmüyor ve kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor. Peki öyleyse, 2013 ve 2017 yılları arasında oldukça güçlü bir sosyal platform olup Facebook gibi büyük bir markayla rekabet edebilen Snapchat’in doğduğu günden bugüne kadar olan yolculuğuna tanık olmaya hazırsanız, işte 2011 yılı ve Snapchat…

Snapchat dijital yolculuğuna bambaşka bir adla başlamıştı. “Picaboo” olarak adım attığı dijital sektöre iOStabanlı bir uygulama olarak giriş yaptı. Picaboo, yaklaşık 5 aylık bir süre sonrasında yeni adıyla logosuna kavuştu ve böylece Snapchat kullanıcılarla buluşmuş oldu. 2011 yılının ekim ayında iOS kullanıcısı ile buluşan Snapchat, bundan tam 1 yıl sonra 2012 ekim ayında android kullanıcıları ile de buluştu ve kullanıcı kitlesini geliştirmek adına atabileceği en büyük adımı atmış oldu. Bu büyük adımdan sonra uygulamadaki yeniliklerin önü daha da açıldı ve 2012 aralık ayında Snapchat uygulaması, iOS kullanıcılarının kapısını oldukça ilgi çekici bir özellikle birlikte çaldı. Artık kullanıcılar yalnızca fotoğraf değil, karşı tarafa video da gönderebileceklerdi. iOS tabanlı telefon kullanıcılarınca oldukça tutulan bu yeni özellik, yalnızca iki ay içerisinde aneroide de entegre edildi ve dünya çapındaki birçok akıllı telefon kullanıcısı Snapchat uygulamasını merak etmeye ve popülerleştirmeye başladı.

Sıradaki hamle ise rakip tüm dijital platformların imrendiği ve hatta Snapchat’ten sonra onların da nemalandığı bir hamle oldu. 2013 yılında tüm dünya sosyal medyanın “hikaye” özelliği ile tanıştı. Ardından aynı yıl içerisinde “gönderilen snapi tekrardan görüntüleme” gibi bir özellik daha gelerek uygulama güncellenmeye ve daha geniş kitlelere ulaşmaya devam etti.
 

2014 ve 2018 yılları arasında ise en parlak dönemini yaşayan Snapchat, bu yıllar arasında sıra dışı güncellemelerine devam etti.  Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar için mesajlaşma ve video sohbet, “Bizim Hikayemiz” özelliği sayesinde kullanıcıların oluşturabileceği özel hikayeler, geofilters ve canlı yayın yapma gibi özellikler ekledi. Tüm bunların ardından, en şaha kalktığı dönemini yaşayan Snapchat, reklamözelliğini de bünyesine dahil ederek, gelir ağını genişletmek için oldukça mantıklı bir adım attı. Tabii ki bu akıllı hamlenin devamı çok daha akıllıca olmalıydı ve Snapchat, kullanıcılarını Snapcash ile tanıştırdı. Yaptıkları canlı yayınlar sayesinde dünya çapında yeni kitleler edinmeye başlayan kullanıcılar, banka kartlarını tanımladıkları Snapcash sayesinde istedikleri reklam verilerini elde edebiliyor ve bu sayede çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyorlardı.. Artık kullanıcılar için haberleşme platformundan çok gelir elde edilebilecek bir uygulamaya dönen Snapchat, sponsorlu hikayeler özelliği ile kullanıcılara büyük markalarla iş birliği imkanı da sunarak, maddi ve manevi gelir elde edebileceği tüm yolları bir hayli genişletmiş oldu. Elbette bununla yetinmeyen Snapchat, “Keşfet” modu sayesinde gelir ağına bir yeni ekleme daha yaptı ve büyük yayın kuruluşlarını da uygulamaya dahil edip kar elde etmeye başladı. 

Tüm bu büyük ve maddi açıdan oldukça kar getiren güncellemelerin yanı sıra küçük çaplı keyfi kullanıcılar için ise son derece eğlenceli görsel efektlerle bir zamanların en keyifli sosyal medya platformu olmaya aday olan Snapchat, maalesef ki 2018 yılına kadar yakalamış oldu popülaritesini koruyamadı ve dişli rakibi Instagram’ın mağlubiyetine uğradı.

Peki Snapchat neden bu kadar sevildi ve yıllarca rağbet gördü dersiniz?
Gizlilik konusunda şu güne kadar yaratılmış en güvenli sosyal ağ olması, bu sorunun en önemli cevaplarından biri aslında. Bunun yanı sıra paylaşılan iletilerin geçici olması da kullanıcıları güvende hissettiren bir diğer etkenlerden biriydi. Bu büyük dijital platformun tarihsel ve gelişimsel yolculuğuna dair sözlerimi sonlandırmadan, bugün hala kullanılan fakat geçmiş yıllardaki kadar popüler olmayan uygulamanın devasa bir hafızası olduğundan bahsetmek niyetindeyim. Eminim ki her Snapchat kullanıcısının, oldukça kalabalık bir görsel arşivi vardır ve muhtemelen o arşiv orada hep güvenli bir şekilde duracaktır.
 
 

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?