Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
SCOPE

Bir Başkent Nasıl Seçilir?

08 Oca 2022

Hadi, şimdi gözünüzün önüne aklınıza gelen en büyük ülkelerin başkentlerini getirin. Washington, Tokyo, Londra, Berlin ve Ankara gibi şehirlerin neden ve nasıl başkent seçilmiş olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Hemen hemen dünya üzerindeki en popüler ve en uğrak noktalar olan şehirlerin, nasıl başkent olduğuna dair merakınızı tam şu an gidermek üzeresiniz çünkü, biz sizler için aradık taradık ve bir şehrin başkent olması için ne lazımmış öğrendik. E, hadi öyleyse bakalım bir şehri başkent yapan özellikler nelermiş…

1.5 Bardak
Özellikle din denen olgunun, yeni yeni oluşmaya başladığı sivilizasyon dönemlerinde devletler bu yeni olguya bağlılıklarını göstermek adına kutsal mabetlere ev sahipliği yapan bölge ya da şehirleri başkent olarak belirleme eğilimi göstermekteydi. Uygarlıklar çoğalmaya ve toprak savaşları ortaya çıkmaya başladıkça, dini kimlikten daha çok militarist kimliklere bürünmeye başlayan devletler, başkent olarak seçecekleri bölgeleri ülke sınırları içerisinde bulunan en korunakları bölgelerden seçme kararı aldılar. Bu kararı gerekli kılan unsurlar ise şunlardan ibaretti;
 

Washington, ABD
Başkent kavramının kelime anlamı olarak da gayet açık bir kavram olmasına karşın bu kavramın, bir bölgenin veya bir ülkenin başındaki kent olarak açıklanması da oldukça mümkün. Ülke sınırlarındaki birliği ve beraberliği temsil eden başkentlerin, aynı zamanda bu birliği sağlaması da gerekmekte. Bir başkent olarak halkı iktidarla bir arada tutma görevi üstlenen şehirlerin, günümüzdeki birçok büyük ülkenin coğrafi anlamda en orta noktasında var olduğunu görmek son derece olağan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yegane nedeni ise elbette ki ülke sınırlarının en hassası olan bu bölgelerin, bir taraftan sınır içerisindeki en korunaklı bölgede olması gerekmekteyken diğer taraftan da en kolay ulaşılabilir bölgelerden biri olması gerekliliği. Az önce bahsettiklerimizden bir başkentin seçilişindeki maddi nedenler olarak söz etmek mümkün. Peki, ya manevi nedenler neler olabilir?
 

Berlin Duvarı
Aynı, insanların din denen olguyla tanıştığı dönemlerde, bağlılıklarını göstermeleri adına kutsal olarak adlandırdıkları bölgeleri başkent olarak belirlemeleri gibi, ülke ya da devlet başındakilerin de hem siyasi hem de kişisel emelleri dahilinde bir bölgeyi başkent olarak ilan etme potansiyeli gösterebildiğini söylemek mümkün. Bir diğer manevi neden ise ülkelerin ve devletlerin çalkantılı tarihi geçmişi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun lafın kısası, x ülkesinin y bölgesinde oldukça eski zamanlarda yaşanmış, sarsıcı ve etkisi büyük olan tarihi bir olayın, bu y bölgesini başkent yaptırma potansiyeli oldukça yüksek sevgili okurlarımız. Sıra geldi, bu bahsettiklerimizi birer örnekle daha da desteklemeye…

Siyasi uzlaşma için tarih boyunca verilebilecek en iyi örnek, şüphesiz ki günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti olan Washington’un başkent ilan edilmesi. Washington, ABD’nin kurucusu Alexander Hamilton ve diğer kurucular James Madison ile Thomas Jefferson arasında sağlanan siyasi uzlaşma sonucunda 1790 yılında başkent olarak ilan edilmişti. Bunun yanı sıra Almanya’nın başkenti olarak seçilen Berlin kentinin, “Berlin Duvarı” tarihi ile alakalı oldukça trajik bir tarihinin olması, bu kentin başkent seçilmesinde büyük bir rol oynamıştır. Yalnızca keyfi ve kişisel bir tercih dahilinde başkent olarak ilan edilen bir şehirden bahsedecek olursak da Kazakistan’ın başkenti Astana yani Nur-Sultan’dan söz etmek oldukça uygun olacaktır. 1998 yılından beri ülkenin başkenti olarak kabul edilen Nur- Sultan, Kazakistan’daki ikinci büyük kent olarak da bilinmekte.
Dönemin Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, tamamen kişisel zevkleri ile inşa ettiği başkent, adından da anlayacağınız üzere dönemin cumhurbaşkanının kişisel bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.

Yani anlayacağınız, bir şehrin başkent olabilmesi için “olması gereken” koşullar bir yana, kişiler ve fikirler doğrultusundaki tercihler de oldukça büyük rol oynamakta. Ve elbette ki bu durumdan da tüm dünyanın kişisel bir siyasetle yönetildiğini söylemek oldukça mümkün sevgili okurlar. Bu günlük bizden bu kadar. Merakınızı bir nebze de olsa giderebildiysek ne mutlu bize. Güzel günler diliyoruz.


©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?