Önümüzdeki 5 gün boyunca
ZOOM

Başkalarının Yaşamını İzlemek: YouTube Bize Ne Yapıyor?

02 Haz 2021

Hem göze hem de kulağa hitap etmesinden dolayı YouTube sıklıkla kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Özellikle son birkaç yılda bu mecranın yaşadığı dönüşüm, kullanıcıların çok kolay bir biçimde içerik üreten pozisyonuna geçmesine ve dolayısıyla para kazanmasına imkan tanıdı. Ayrıca üreten ve izleyen sayısı doğru orantılı bir biçimde her geçen gün artış gösteriyor. Peki, bu platforma neden bu kadar fazla video yükleniyor? Yüklenen bu videolar nasıl popüler hale gelip beğeni, yorum ve izlenme alabiliyor? Bu yazımızda YouTube algoritmasının nasıl çalıştığını ve bizi nasıl etkilediğini gelin birlikte inceleyelim.

Öncelikle her sosyal medya mecrasında olduğu gibi YouTube'un da karşımıza sevebileceğimiz içerikleri çıkardığını söylemek mümkün. İzlemek istediğiniz bir video ile ilgili karakterleri arama çubuğuna girdiğiniz zaman hemen ardından arattığınız konuyla ilgili benzer içerikleri de görürsünüz. Ayrıca bu içeriklerden birini tıklayıp izlemeye başladığınız an bu kez de "sizin için öneriliyor" yazısı bulunan başka videolar da belirmeye başlar. Bunun amacı mecrada geçireceğiniz süreyi olabildiğince arttırmaktır. Ayrıca YouTube'un kolay bir kullanıma sahip olması üretim-tüketim çılgınlığının hızlı bir şekilde büyümesini de amaçlamaktadır. 

Örneğin yaklaşık 10 yıl öncesine gidelim. O dönemler YouTube dışında video içeriği izleyebileceğimiz birkaç mecra olmasıyla birlikte, internetin şu anki kadar popüler olmaması bize televizyonun çok daha cazip gelmesini sağlıyordu. Ayrıca televizyonda izlediğimiz içerikler bizim kontrolümüzde değildi. Tek yaptığımız şey kanal değiştirmek oluyordu. Reklamlara veya izlemek istediğimiz programa herhangi bir şekilde müdahale etme imkanımız yoktu. Ancak bu durum bize büyük bir problem gibi görünmüyordu. Çünkü o döneme kadar kendi istediğimiz şekilde yönlendirebileceğimiz video platformlarıyla henüz tanışmamıştık. Şu an sınırsız bir biçimde izleyebileceğimiz dizi, film ve video içeriğine sahip uygulamanın olması aslında bizim seçim yapma sürecimizi uzatıyor. Çok fazla içeriğin olması demek aynı zamanda kalitesiz içeriklerin de fazla olması anlamını taşıdığından zamanımızı yönetmemiz oldukça zor bir hale geliyor. Eskiden haftadan haftaya yayınlanan dizilerin bölümlerini heyecanla beklerdik, haber içeriği için ise ana haber bültenlerinin çıkmasını beklerdik. Ancak şu anda yer, mekan ve zaman ayırmaksızın her istediğimize kolay bir şekilde ulaşıyoruz. Bu durum bir noktadan sonra insanın daha da doyumsuz hale gelmesine yol açabiliyor.

İnsanın neyi izleyeceğini seçmesi ve sıkılınca kapatabilmesi ona büyük bir özgürlük verdiği için kişiyi başka içerikleri keşfetmeye de yöneltiyor. Belli şeyleri izlemek için YouTube'u kullanıyor olsanız dahi bir süre sonra izlediğiniz şeyi kapatarak popüler içeriklere göz atmanız ve buradan ilginizi çeken bir videoya tıklamanız muhtemel. YouTube algoritmasının temelinde bu sistem yer aldığından dolayı trend videoları sürekli olarak karşınıza çıkarır ve sizin dikkatinizi yakalamaya çalışır. Aynı şekilde içerik üreticileri de video yapmak istedikleri zaman önce trend videolar listesine girer ve neyin gündemde olduğuna bakarlar. Böylece benzer içerik üreterek hızlı bir şekilde izlenme ve takipçi kazanmayı hedeflerler. Ancak bu durumu pek çok kişinin yaptığı düşünüldüğünde ne yazık ki YouTube trendlerde genel olarak aynı içerikleri görmemiz kaçınılmaz olduğundan bu durum yaratıcılığı köreltiyor diyebiliriz.

Eğitici ve bilgilendirici içerikleri izlemek için YouTube'u kullanan bireyler ise ne yazık ki her zaman umduğunu alamıyor. Çünkü özellikle bilgi içeriği oluşturmak için çok fazla araştırma yapmak ve kaynak taramak gerekiyor. Bu yüzden 10 dakikalık bir videonun arkasındaki emek yadsınamayacak kadar büyük. Ancak belirli bilgilendirici video kanalları çok fazla emek harcayıp kaliteli içerik üretirken, diğer kanallar ise bu bilgileri izleyerek yeniden biçimlendiriyor ve başkasının emeğinden faydalanarak içerik sunuyor. Bu orijinal olan içeriğin sahibi için kötü bir durum ayrıca izleyici benzer şeyleri izleyerek vakit kaybediyor ve hep aynı içeriklerin dolaşımda olduğunu görüyor. Dolayısıyla seçim yapma hakkımız bol olsa da bu durum her zaman olumlu olarak değerlendirilmemeli. Öz ve kaliteli içeriklerin dolaşımda olması ve bunları belirli zaman dilimleri içinde izlememiz de aslında belli bir rutin oluşturmamıza katkı sağlayan durumların başında geliyor. Ayrıca sonsuz veri akışında kaybolmak ne yazık ki bize yararlı olacak içerikleri almamıza engel olabiliyor. 
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?