Altın
%
Dolar
%
Euro
%
Bitcoin
%
Eth
%
Önümüzdeki 5 gün boyunca
Thought.co
STİL

Antik Dönemde Moda Nasıldı?

24 Haz 2021

Moda daha önce de konuştuğumuz üzere belirli bir şeye karşı toplum tarafından gösterilen aşırı düşkünlük olarak tanımlanır. Genellikle ileriye doğru bir değişim gösterir ve ardından tekrardan başa döner. Bunu son zamanlarda yine moda haline gelmiş mom jean, süveter ya da vatkalı ceket gibi vintage kıyafetlerde veya ev dekorasyonunda tercih edilen antika, bohem ya da rustik stillerde görebiliriz. Söz konusu Antik Çağ olduğunda ise moda hakkında pek bir şey bilmeyiz. Bu yazıda Antik Dönemdeki moda anlayışına ışık tutuyor ve sizlerle eski çağlarda giyim kuşamın nasıl olduğunu paylaşıyoruz.

Google
Öncelikle Helenistik stilden az da olsa aşina olduğumuz Antik Yunan'a bakalım. Antik Yunan'da kıyafetler yatak örtüsü gibi farklı amaçlarla da kullanılıyordu. Bu sebeple giysiler çoğunlukla dikdörtgen şeklinde kesilmiş farklı uzunluktaki kumaşlardan oluşuyordu ve bu kumaşlar iğne ya da klips gibi gereçlerle tutturuluyordu. Kiton denen ve her yaştan her cinsiyetteki kişinin giydiği ketenli tunik, kadınların ayak bileğine kadar uzanırken erkeklerin diz hizasında bitiyordu. Her ne kadar filmlerde sıklıkla gördüğümüz popüler bir beyaz giyinme algısı olsa da soylular bulundukları sınıfa dikkat çekmek amacıyla parlak renkler ve desenli kumaşlar tercih ediyorlardı.

Google
Gelelim o beyaz giysi algısının belirli bir yaşa kadar sürdürüldüğü Antik Roma'ya. Romalı kadınlar evlenene kadar 'saflıklarını' sergilemek adına beyaz renkte giyerlerdi. Erkekler ise 16 yaşına geldiklerinde yetişkinliğe geçişin bir göstergesi olarak kıyafetlerini yakardı. Çocuklar ve köleler dışındaki halk omuzlardan vücuda, neredeyse ayak bileklerine kadar dökülen tek parça ve büyük, toga adı verilen yünlü bir kıyafet giyerdi. Ancak kadınların togaya benzer giydiği uzun, pilili ve kurdelelerle süslenen şala stola ismi veriliyordu. Erkeklerle özdeşleşmiş olan togayı kadınların giymesi ise hoş karşılanmıyor ve bunu giyen kadınlara fahişe gözüyle bakılıyordu.

Google
Bir sonraki durağımız olan Antik Mısır'da sıcak iklim şartlarına uygun olarak, kendir bitkisinden elde edilen keten tercih ediliyordu. Mısırlı halk inanışlarına göre deri ya da kürk gibi hayvansal kumaşlar kullanmıyor, zaten bu kumaşlarla tapınak ya da ibadethanelere giremiyordu. Bir çeşit koyun postu olan pösteki ise yalnızca rahipler ve üst sınıflarda bulunan insanlar tarafından giyilebiliyordu. Üst sınıf kendini aynı zamanda daha iyi işlenmiş ve renklendirilmiş kaliteli kumaşlarla da belli ediyordu. Antik Mısır'da erkekler üst ya da alt sınıf fark etmeksizin peştamal giyiniyordu. Her sınıftan kadın ve erkek için göğüs bölgesini açıkta bırakmak kabul edilebilir bir seçimdi ancak yine de bu gençlik ya da yoksulluk ile özdeşleştiriliyordu.
Yetişkin kadınlar elbiselerini drape yöntemi ile tutturarak kıyafetlere boyut katıyordu. Alt sınıfa mensup kadınlar beyaz kumaşlar kullanırken üst sınıfa mensup kadınlar kıyafetlerine omuzlardan bağlanıp göğüsleri saran renkli detaylar ekliyordu. Kraliyet ailesi üyesi kadınlar ise farkını başlarına taktıkları tüyden aksesuarlar ile ortaya koyuyordu.

Google
Son olarak tarihin bilinen ilk dikişli kıyafetlerini kullanan Antik Girit halkına bakalım. Girit'te kullanılan kumaşlar genellikle yün ya da kendirden tercih ediliyordu. Antik Mısır'daki gibi her iki cinsiyet için de peştamal giymek oldukça yaygındı ancak kadınlar kıyafetlerinin boyunu uzatmak için fazladan kumaş kullanıyordu. Göğüs bölgesini neredeyse göbek deliğine kadar açık bırakacak düşük yakalı kıyafetler giymek ise normal karşılanıyordu. İnce bel güzellik algısını oluşturduğu için de korse kullanılıyordu. Erkekler de peştamal kullanıyor ancak peştamalı kısa bir etek olacak şekilde sarıyorlardı. Antik çağdaki diğer uygarlıklara göre daha farklı bir moda anlayışı olan Girit'te peştamal pantolon şeklinde de bağlanabiliyor, kemer ya da metal iğneler ile tutturulabiliyordu.
©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?