Yaklaşık 3000 yıl önce geliştirilen akupunktur, geleneksel tıbbın önde gelen tedavilerinden biri. Vücutta gerçekleşen sorunların giderilmesine yardımcı olan akupunktur tedavisini yakından tanımaya hazır mısınız? Sizler için hazırladığımız bu içeriğe göz atarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yapılan kazı çalışmalarında akupunktur iğnelerine rastlanması akupunkturun taş devrinden günümüze kadar ulaştığının bir kanıtı. Genellikle geleneksel Çin şifa tekniği olarak bilinen akupunktur, cilt üzerindeki belirli noktalara ince uçlu iğneler batırılarak gerçekleştirilir. İğne batırılan bölgeler uyarılarak rahatsızlığın geçmesine yardımcı olur. Çin geleneklerine göre akupunktur, iğne yardımıyla vücuttaki enerjiyi harekete geçirir ve vücudun kendi kendine onarılmasını sağlar.
Akupunktur Felsefesi
Akupunktur felsefesini genel olarak yaşamsal madde ve güç olarak özetleyebiliriz. Vücuttaki enerjiyi harekete geçiren ve bu etkileşim sayesinde güçlenerek vücudun kendisini tedavi etmesini sağlayan akupunktura göre vücutta 14 adet meridyen bulunur. Bu meridyenler vücudun işleyişini sağlar ve eğer meridyenlerin işleyişi bozulursa vücutta rahatsızlıklar meydana gelir. Akupunktur tedavisi, vücutta meydana gelen aksaklıkları düzeltmek için kullanılır.
Akupunktur ve Serotonin Hormonu
Yıllardır süren araştırmalara rağmen halen daha akupunkturun nasıl etki ettiği kanıtlanamadı fakat tedavi esnasında iğnelerin beyindeki pozitif enerji salgılayan hormonları harekete geçirdiği gözlemlendi. Birçoğumuzun mutluluk hormonu olarak da bildiği serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayan akupunktur, önce beyni iyileştirerek vücudun kendisini toparlamasını sağlıyor.
Akupunktur Çeşitleri
Akupunktur, vücut bölgelerine göre farklı kategorilere ayrılıyor; vücut akupunkturu (araştırmalara göre vücutta 361 tane akupunktur noktası bulunuyor), yüz akupunkturu, kulak akupunkturu (kulakta en az 150 nokta bulunuyor), el akupunkturu, ayak akupunkturu ve burun akupunkturu olmak üzere 6 kategoriden oluşuyor.
Bilinen Akupunktur Etkileri
Akupunktur, geleneksel bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı bilinmeyen etkileri de oldukça fazla. Bildiğimiz etkilere baktığımızda; ağrı kesici, sakinleştirici, iyileştirici, dengeleyici ve bağışıklık kuvvetlendirici etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Bu etkilerin yanı sıra; migren, sinüzit, boyun ağrısı, sırt ve bel ağrıları, diş ağrıları, felç, akne, iltihap, astım, sindirim sistemi hastalıkları, gebelik, romatizma, depresyon, panik atak, gut, obezite, uykusuzluk ve kaşıntı gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılır.
Akupunktur ile Zayıflama
Birçok hastalığın tedavisi için kullanılan akupunktur, zayıflamak için de oldukça tercih edilen bir yöntem. Vücuttaki mekanizmaları harekete geçirerek zayıflamaya yardımcı olan akupunktur tedavi yöntemi; metabolizmayı hızlandırır, iştahı kapar, stresi azaltır, yağ yakımını hızlandırır, toksinleri atar ve açlık merkezini bastırır. Sağlıklı bir diyet programı, düzenli egzersiz ve akupunkturla birlikte kilo verme süreci hızlanır.
Akupunktur Nasıl Yapılır?
Akupunktur iğnelerinin sterilize edilmiş ve tek kullanımlık olması gerekir, bu yüzden genellikle paslanmaz çelikten yapılırlar. İğneler, hastalığa bağlı olarak noktalara batırılır ve yarım saat beklenir. Akupunktur noktaları vücudun 2 mm ile 4 cm altında yer alır ve Hastalar bu işlem esnasında hafif bir acı hissedebilirler. Tedavi süresiyse hastanın hastalığına göre değişiklik gösterir. Hastanın ihtiyacına göre haftada birkaç gün veya tek bir gün tedavi uygulanır. 15 seanslık tedavilerin toplamına ise kür denir.
Akupunkturun Yaratabileceği Riskler
Akupunktur yaptıracağınız yerin sterilize bir ortam olduğundan emin olmalısınız aksi taktirde akupunktur iğneleri iltihap kapmanıza neden olabilir. Akupunkturun yaratabileceği diğer riskler arasında eklem bölgelerinde kanama, morarma ve ağrı oluşumunun yer aldığını söyleyebiliriz. Eğer kanama bozukluğunuz varsa akupunktur yaptırmanız tehlikeli olabilir bu yüzden doktorunuza danışmadan akupunktur yaptırmamanızda yarar var.
Akupunktur Çocuklar için Uygun mu?
Çocuklar da akupunktur yaptırabilir fakat daha hassas bir yapıya sahip oldukları için iğne yerine lazer tercih edilir. Lazer ile akupunktur bölgelerine noktasal atış uygulanarak tedavi uygulanır. Yaşı daha büyük olan çocuklar iğne yöntemi ile akupunktur yaptırabilirler.