SEYAHAT

Adım Adım Mardin Turu

14 Nis 2021

Türk, Kürt, Süryani ve Arap gibi birçok halkın birlikte yaşadığı, farklı dil ve kültürlerin bir arada harmanlandığı şehir Mardin’i yakından tanımaya hazır mısınız? Büyülü mimarisi, doğu mitleri ve birbirinden lezzetli yiyecekleriyle turistlerin gözde şehirlerinden biri olan Mardin’i sizler için mercek altına aldık. Dilerseniz yolculuğumuza katılabilirsiniz.

null

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alan Mardin, birçok farklı kültüre ve dine ev sahipliği yapıyor. Çeşitli bir kültürel yapıya sahip olması, tarihi eserlerde de çeşitlilikler meydana gelmesini sağlıyor. Şehirde birçok kervansaray ve hanın bulunması, dünyaca ünlü ticaret yolu olan İpek Yolu’nun Mardin üzerinden geçmesinden kaynaklanıyor. Mardin’de yapılan kazı çalışmaları sonucunda Paleolitik Döneme ait eserlere ise rastlanıyor; böylelikle şehrin tarihçesinin İlk Çağlara kadar uzandığı söylenebiliyor. 

Mardin’de karasal iklime rastlandığı için yazları oldukça kurak kışları da çok soğuk geçiyor. Bu yüzden Mardin gezinizi bahar aylarında gerçekleştirmeniz, tatilinizin daha keyifli geçmesini sağlayabilir, bizden söylemesi!

null

Mardin’de Kahvaltı

Mardin’in taş binalarında, Mezopotamya manzaralı bir restoranda güne başlamak istemez miydiniz? 32 çeşit kahvaltılık sunan ve oldukça da uygun fiyatlara sahip olan Artuklu Eski Konak Cafe’de Mardin’in yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Zengin menüsü ve tarihi atmosferiyle güne keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz.

null

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi, 1895 yılında Antakya Patriği tarafından Süryani Patrikhanesi olarak yaptırılır. Daha sonra 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınan patrikhane, Mardin Müzesi’ne dönüştürülür. Geleneksel bir Mardin evi mimarisine sahip olan müze, 3 kattan oluşuyor. Müzenin içerisinde Meryem Ana Kilisesi, Mezopotamya uygarlıklarından kalan eserler, Roma dönemine ait mozaikler, neolitik döneme ait eşyalar, Mezopotamya mitolojisi ve İlk Çağ dinleriyle ilgili tema salonu, ticari eserler, kıyafet, dokuma örnekleri ve antik savunma araçları gibi birçok tarihi eser yer alıyor.

null

Kasımiye Medresesi

Yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanan ve 1502 yılında tamamlanan medrese, Mardin’in en önemli eğitim merkezlerinden biri. Avlusunda bulunan havuzun çeşmesindeki suyun çıkış noktasının doğumu, döküldüğü kısmın gençliği ve biriken suyun ise ölümü temsil ettiğine inanılır. Medrese kapıları bir buçuk metre uzunluğunda tasarlanır, bunun nedeni kapılardan eğilerek geçilerek eğitime verilen saygının gösterilmesi.

null

Dara Antik Kenti

Dara Antik Kenti, yakın zamanda keşfedilen antik kentlerden biri. Roma’ya başkentlik yapan kent, Persler ve Romalılar arasındaki savaş sonrasında Perslerin eline geçer. Antik kentte yapılan kazılar sonucunda 4000 kişilik toplu mezar keşfedilir. Bu mezarın savaş sonrasında inşa edildiği düşünülüyor.

null

Revaklı Çarşı

Revaklı Çarşı diğer adlarıyla Sipahiler Çarşısı veya Tellallar Çarşısı, Mardin’in sanat çarşısı olarak bilinir. Çarşının tarihçesi 17. yüzyıla kadar uzanıyor. İçerisinde çeşitli atölyelerin yer aldığı çarşıda; halı işlemeciliğine ve bakır eşyalara ulaşabilirsiniz.

null

Beyazsu Deresi

Mardin’in Midyat ilçesi ile Nusaybin ilçesi arasında yer alan Beyazsu Deresi, 4 mevsim boyunca Mardin’in su ihtiyacını karşılıyor. Yaz mevsiminde yeşil manzarasıyla derenin kenarında keyifli bir vakit geçirebilirsiniz. Derenin kenarında yeren balık restoranları da yemek ihtiyacını karşılamak için ideal.

null

Ne Yemeli, Ne İçmeli?

Mardin’e gittiyseniz Süryani şaraplarını tabii ki tatmanız gerekir. Süryani şarabı, üzüm kalitesi ve şarabın yıllanmasına bağlı olarak diğer şaraplardan ayrılır. Birçok destana da konu olan Süryani şarabı, hiçbir katkı maddesi içermez.

Mardin’e yolunuz düşerse; irok (içli köfte), ikbebet (haşlanmış içli köfte), kitel raha, sembusek (kapalı lahmacun), Süryani çöreği ve Harire yemenizi tavsiye ederiz.

Mırra, dibek kahvesi, Süryani kahvesi ve Menengiç kahvesi Mardin’in ünlü kahvelerinden. Yorucu bir Mardin turunun ardından yöresel kahveleri tadarak gününüzü noktalayabilirsiniz.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?