Önümüzdeki 5 gün boyunca
GLOBAL NEWS

27’ler Kulübü: Belki de Romantize Etmemeliydik

20 Nis 2021

27’ler kulübü, rastlantısal (ya da bazı teorilere göre rastlantısal olmayan) bir biçimde 27 yaşına geldiğinde kaybettiğimiz değerli müzisyenler için kullanılan bir terim. Bu kulübün en bilindik üyeleri arasında ise Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison ve Janis Joplin yer alıyor. Peki, bu denli genç bir yaşta kaybettiğimiz bu sanatçıların ölümlerinin nedenleri neler ve müzik dünyasında ruh sağlığı konusunu ne kadar ciddiye alıyoruz?

2 Bardak

null

Live fast die young” (hızlı yaşa genç öl)… İlham alınası bir mottoymuş gibi şakayla karışık kullanılan bu deyim aslında müzik dünyası için üzücü bir gerçekliği ifade ediyor. 27’ye ilişkin “şeytanla başarıya karşılık erken ölüm gibi bir anlaşma yapılması” gibi pek çok komplo teorisi bulunsa da gerçekte temel nedenin ruh sağlığı sorunları ve bu isimlere hak ettikleri desteğin verilmemesi olduğunu biliyoruz.

Kulübün ünlü isimleri arasından Brian Jones’un ölümünün altında kurucusu olduğu Rolling Stones’da önce prestijini ardından yerini kaybetmesinin, gelmiş geçmiş en iyi gitarist olarak anılan Jimi Hendrix’in ölümünün altında çocukluk travmalarından kaynaklanan ‘insomnia’nın yattığını biliyoruz. Genç yaşlarda alkol kullanmaya başlayan Janis Joplin, kampüsteki en çirkin kişi seçildiği için mezuniyetine katılmadı ve başarılı müzik kariyerine rağmen uyuşturucudan kaçamadı. Son derece katı ve çocuklarını ağlayana dek azarlayan bir babaya sahip olan ve yetişkin yaşamında antisosyal davranışlar sergileyen Jim Morrison, The Doors’un başarısına rağmen Paris’te uyuşturucu maddeler nedeniyle kalp yetmezliğine yenik düştü.

null

Ruhsal bozuklukların olduğu bir ailede büyüyen ve kendine sıkça “Acaba bende de intihar geni var mı?” sorusunu soran Kurt Cobain, bağımlılığının ardından yardım bulamayacağına inandı ve yaşamını sonlandırmayı tercih etti. Çeşitli ruhsal sorunlar yaşadığı bir konserinde sarhoşluktan ayakta duramayacak bir halde olmasından da durumu açıkça bilinen ve medyada bağımlılığına, kötü durumuna sık sık yer verilen Amy Winehouse alkol koması nedeniyle yaşama gözlerini yumdu. Peki tüm bu isimlerde ortak tema olarak neyi görüyoruz? Bence müzik endüstrisinin onları mental destek anlamında yarı yolda bırakmış olduğunu.

Bahsi geçen tüm kişiler başarılı müzisyenlerdi ancak bunun dışında bir ortak noktaları daha vardı: bağımlılıkları ve ruh sağlıklarının kötüye gitmesi. Üstelik söz konusu bu derece ünlü kişiler olduğunda ortada büyük bir fark var; bu insanların normal insanlara kıyasla gereken yardıma ulaşabilecekleri çok daha fazla maddi ve manevi kaynakları var. Buna rağmen 27’ler kulübü örneklerinde olduğu gibi iş yeni şarkılara, konserlere ve özetle daha çok para kazanmaya geldiğinde stres yaratacak biçimde başlarında olan ekipleri, süreç kötüye gittiğinde hızla bu kişileri yalnız bırakıyor. Bunu fiziksel olarak sakatlanan sporcular gibi düşünürsek hızla ligden çıkarılıyorlar ve artık gelir getirmeyen bu insanlara yalnızca bir ölü yatırım muamelesi yapılıyor.

null

Günümüze geldiğimizde ise bu konudaki bilincin arttığını görüyoruz. Ariana Grande, Demi Lovato, Selana Gomez, Halsey, Lizzo gibi genç isimler ruh sağlığı konusuna eğilerek kendi deneyimlerini dürüstçe paylaşıyor ve bu durumu anlayabilecek şirketlerle çalışıyorlar. Toronto temelli organizasyon Over The Bridge ise müzik endüstrisindeki ruhsal sağlık sorunlarına ilgi çekici bir projeyle dikkat çekiyor. “The Lost Tapes of the 27 Club” bir yapay zeka algoritması kullanarak Amy Winehouse, Jimi Hendrix ve Jim Morrison gibi müzisyenlerin eski şarkılarını inceliyor ve öğrenilen veriler aracılığıyla bu müzisyenlere aitmiş gibi yeni şarkılar yaratıyor. Over The Bridge böylece müzik endüstrisi var olduğundan beri müzisyenlerin ortalama yetişkin popülasyonunun üzerinde bir oranla mental sağlık sorunları ile boğuştuklarını ve bu durumun 27’ler Kulübü gibi terimlerle romantize edildiğini vurguluyor. Yapay zeka tarafından üretilen müziğinse hiçbir zaman gerçeğinin yerini tutmayacağını dinleyicilere ve endüstriye hatırlatmış oluyor.

©2022 Beyhan&Beyhan Business Solutions Tüm Hakları Saklıdır
Yukarı Kaydır
BUNU OKUMAK İSTER MİSİN?